Hoe overleef je als man het Shoppen?

Dit is dè maand waarin je helemaal los kan: Sinterklaas, wellicht nog een verjaardag tussendoor, wat vrienden ver weg voor een excuuspakje en natuurlijk Kerstmis, tijd voor pakjes onder de boom. Alle gelegenheid om je destijds zorgvuldig behaalde diploma ‘Master in Shopping’ af te stoffen en er heerlijk op uit te gaan. En zou je vanwege alle drukte met je gezin of in je werk de hele maand december het gewoon niet redden, geen nood, dan is daar nog altijd de …. uitverkoop.

Kortom: Shoppen is gelegitimeerd je portemonnee omkeren, je creditcard overuren laten maken en je rekening leegtrekken. Héérlijk!

Ik had er niks mee als mijn vriendin er weer eens op uit ‘moest’. Ja, moest. Het was een soort innerlijke drang; vriendinnen gebeld, met moeders op stap, lèkker! Later ben ik meegegaan; bleek geen goed idee. Voor ons beiden niet. Mij kon het niet snel genoeg voorbij zijn, zij vond mij een blok aan het been. D-r-a-m-a, voor ons beiden.  We zijn er heel veel later een keer voor gaan zitten: Venus en Mars geen probleem, we hadden ons huiswerk gemaakt. Begrip voor elkaar, prima. Maar het bleef lange tijd errug wennen!

Mijn vrouw en de detaillisten vonden een oplossing: Ze introduceerden de coffee-corner voor mannen! Getver. Heb er nooit wat mee gehad. Zitten die halve zolen vol onwil daar in een hoekje achter hun krantje te monkelen hoe lang het gedoe al aan de gang is; “alles is goed, als we maar snel weg zijn”, hoor je ze denken.

Ik ben wel te lijmen hoor met goeie koffie, maar zet mij maar tussen de winkelende dames. Jullie zijn ronduit fascinerend! Fascinerend in hoe jullie komen tot het niet-kiezen of na heel lang wikken en wegen, sjorren en rechttrekken tot een: “Ja, dit zit lekker.” Drie keer draaien, nog een keer kijken in de spiegel, bevestiging zoeken (“ja hoor, staat u enig”) en dan gelukzalig het pashokje weer in om even later, helemaal opgefleurd weer te verschijnen. Fascinerend ook om het gebruik van de spiegel gade te slaan. Zelf ook de beste hoek uitkiezen om jezelf maar zo goed mogelijk te kunnen beoordelen.

En hoewel dit voor mij toch wat anders werkt (naar binnen, scannen op broek, jas of shirt, kleur en motief, passen en inpakken binnen 5, max. 10 minuten), werd zo langzaamaan de shop’bezoeking’ een ware experience. Winkels vragen me vooral mee te komen met mijn vrouw; hun winkelomzet stijgt geheid. Ik ben een kei geworden in het analyseren welke vrouw wat het beste staat en nog beter, hoe zij zich er in voelt.  Zelfs bij Etos is het mij gelukt een dame toch echt een bepaalde insektenspray te laten aanschaffen, omdat die ook een bruinend effect zou hebben. De dame in kwestie intens gelukkig, ze vroeg hoe lang ik er al werkte…

Júllie vrouwen snappen het helemaal: Shoppen is je gelukkig voelen, jezelf gelukkig laten zijn.
Mannen snappen dat niet, totdat ze met hun hoofd tegen een lantaarnpaal aanlopen die ze het licht doet zien. Het licht dat hen doet beseffen, dat ze op deez’ aard zijn gekomen om hun vrouw gelukkig te maken. Niet zozeer met poen, maar met bakken welbehagen.

Met deze gedachte wens ik jullie een inspirerende Kersttijd en een welzalig nieuwjaar: Op naar de uitverkoop en doe die man er maar bij!

aul Eykenduyn
coach
http://www.eykenduyncoaching.nl

Paul coacht mensen en teams in leven en werk.
Daarnaast geeft hij cursussen Mindful Leven en Werken.

Nog een leuke Damespraatjestip voor deze Kerstvakantie. Huur (of koop) de ultieme film over shoppen:

confessions_of_a_shopaholic.jpg


Reageer ook