Damespraatjes Damespraatjes

Hoe doen Hillary Clinton en andere powervrouwen het als moeder?

In haar strijd om het presidentschap in Amerika gaat ze ver. Ze moet door het stof om haar meest geduchte tegenstander Donald Trump te kunnen verslaan. Hillary Clinton, je kunt van alles over haar zeggen, maar een powervrouw ís ze. Een voorbeeld voor velen. Zij laat met verschillende andere machtige en inspirerende vrouwen in de wereld zien dat je het ook als vrouw in een mannenwereld écht kunt maken.

Hillary Clinton is dit jaar misschien wel de vrouw die het meeste in het nieuws te zien is. Zij gaat voor het presidentschap met haar verkiezingscampagne: “Stronger Together”. De hele wereld kijkt naar haar. Regelmatig krijgt zij het vanuit tegenstander Donald Trump te verduren middels vrouwonvriendelijke opmerkingen, zoals: “Ik kus ze gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen”, en “Grijp ze in hun ***”. Toch lijkt ze zich goed staande te houden en won ze haar laatste debat op 20 oktober volgens de peilingen (Volkskrant). Gesteund door haar man, Bill, is haar eindstreven het Witte Huis. Een leven in het teken van regeren, een leven in het teken van Amerika, maar ook een leven in het teken van kinderen en inmiddels zelfs kleinkinderen. Hillary zet zich onder andere in voor meer gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Specifiek ook wanneer het gaat om de mogelijkheden voor balans tussen een carrière en het opvoeden van een kind binnen het werkveld in Amerika. Zij heeft dit zelf ook ondervonden met een drukke carrière, maar meer inspirerende en krachtige vrouwen moeten om te zien gaan met de balans tussen werk en kinderen.

Zoals Susan Wojcicki

Wie? Nog nooit eerder van gehoord? Onthoud deze vrouw. Susan Wojcicki (48 jaar) is de CEO van YouTube en staat in de Forbes lijst van powervrouwen in 2016 op nummer 8. En ze heeft vijf kinderen. Vijf! Als CEO van één van de grootste bedrijven van dit moment zou je toch denken dat de balans tussen carrière en gezin soms ingewikkeld zal zijn. Tegen Today zei Susan eind 2014: “Ik probeer iedere avond thuis te zijn voor het avondeten. Wanneer ik thuis ben tijdens het eten, krijg ik de dag van de kinderen mee. Wanneer de kinderen op bed liggen, kan ik mijn e-mail checken. Het gaat erom om de balans te vinden”. Daarnaast gelooft ze ook dat het hebben van kinderen haar beter maakt in haar werk. Wat een inspirerende vrouw. 

Angelina Jolie

Één van ‘s werelds meest succesvolle actrices: Angelina Jolie. Ze probeert het moeder zijn zo goed mogelijk te combineren met haar hectische carrière. Zo vertelde ze aan Daily News in 2014: “Ik kan tijd nemen wanneer mijn gezin dat nodig heeft”. Een buitengewone positie beseft ze ook, want ze vertelt daarbij dat ze van mening is dat vrouwen in haar positie niet mogen klagen. Alle middelen hebben ze tot hun beschikking. Haar leven gaat echter niet altijd over rozen. Ze liet preventief haar eierstokken en borsten verwijderen, omdat ze drager is van het BCRA-1 gen. Met dit gen heb je zeer verhoogd risico op borst- of eierstokkanker. Een moedige beslissing nam Angelina Jolie hierdoor. Ook omdat ze haar verhaal openbaar maakte om andere vrouwen te kunnen informeren en waarschuwen over dit gen. Met haar invloed is dat een buitengewoon besluit, waarmee ze mensenlevens kan redden.

Doutzen Kroes

‘Onze’ Hollandse powervrouw Doutzen, mag natuurlijk ook niet ontbreken. Naast haar topmodellenleven, zet zij zich in voor The Elephant Crisis Fund. Dit is een initiatief om tegen te gaan dat olifanten binnen een generatie van onze aardbol verdwijnen en heeft daarvoor, naar eigen zeggen, één doel: de ivoorcrisis beëindigen. Haar carrière is er een om jaloers op te zijn, maar Doutzen heeft ook twee prachtige kinderen met Sunnery James. Hoe combineert zij zo’n hectisch bestaan met het opvoeden van een zoontje en dochtertje? In 2014 vertelde Doutzen nog aan Story: “De kinderen komen voor mij op de eerste plaats en pas daarna ben ik model.”

Allerlei verschillende moeders die zeer succesvol zijn en een groot voorbeeld vormen voor velen van ons. Zij laten zien dat het mogelijk is om een glansrijke carrière te hebben en daarnaast ook kinderen op te voeden. Wij zijn benieuwd hoe onze lezeressen hier als powervrouw tegenaan kijken?


Reageer ook