Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Flora: “In de diepe schulden door ons dure trouwfeest”

In de  rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 32-jarige Flora. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Flora: 1.800 euro (netto) per maand als rijinstructeur
Inkomen Justus: 2.400 euro (netto) per maand als makelaar
Gezin: Flora is 14 weken zwanger van hun eerste kind

Huur

“Ik had nooit gedacht dat Justus en ik op deze leeftijd nog in een huurhuis zouden wonen. Justus is nota bene makelaar en we werken allebei fulltime. Twee jaar geleden zijn wij getrouwd en hebben hiervoor een lening van 40.000 euro afgesloten. Destijds leek dat geen slecht idee, we hadden verwacht dat  we veel geld van vrienden en familie zouden krijgen als cadeau. Puntje bij paaltje kregen we nauwelijks geld en moesten we hele lening zelf terugbetalen. Elke maand lossen we hier 900 euro op af. Dit doen we al twee jaar en we zijn pas op de helft. We kunnen hierdoor geen huis kopen en moeten nog steeds een woning huren. Dit kost ons 1000 euro per maand (inclusief gas, water en licht). Het huwelijk heeft hierdoor een hele bittere nasmaak gekregen. Elke keer wanneer ik naar mijn diamanten trouwring kijk, weet ik dat het een slechte keuze was om hier zo veel geld voor te lenen.”

Vervoer

“Justus en ik delen een auto. In totaal kost de auto ons 700 euro per maand. Dit is inclusief de wegenbelasting, verzekering en benzine. Best een flink bedrag, maar voor dat geld rijden we wel een veilige auto waar we ons kindje straks ook goed in kunnen vervoeren.”

Eten en drinken

“Maandelijks zijn wij 500 euro kwijt aan boodschappen en etentjes. Ik eet vegetarisch en Justus een vlees. Hierdoor kook ik vaak twee verschillende maaltijden en dat is nou eenmaal duurder dan samen hetzelfde eten. Ik denk dat deze kosten nog wel gaan stijgen als het kindje er straks is, luiers en babyvoeding zijn niet goedkoop.”

Vakanties

“Wij gaan elke zomer met de auto naar Normandië. Hier hebben we een vaste camping waar we dan twee weken staan. Dit betalen we grotendeels vanuit ons vakantiegeld. In de winter gaat Justus vaak nog een keer skiën met zijn collega’s. Het grootste deel van deze vakantie wordt betaald door zijn kantoor. Ik ga dan altijd een weekendje naar de sauna met mijn zus, ik vind skiën maar eng. Heerlijk genieten.”

Overig

“Onze overige kosten zijn niet bijzonder. Justus en ik hebben allebei een sportschool-abonnement, we gaan weleens een dagje op pad, kopen soms kleding en hebben natuurlijk vaste lasten als verzekeringen. Onze water, gas en elektra kosten zitten bij onze huurprijs in. Al onze overige kosten komen samen uit rond de 400 euro per maand. Soms is het wat meer, soms wat minder.”

Sparen

“Iedere maand zetten wij 500 euro opzij. Momenteel sparen we vooral voor als de baby er straks is. We moeten nog een kinderwagen, kleding, bedje, commode, draagzak, badje en box kopen. We zouden dit via Marktplaats kunnen doen, maar ik wil het graag allemaal nieuw kopen. We hebben op dit moment 4.500 euro op onze spaarrekening staan. Het sparen gaat sinds de zwangerschap wel makkelijker.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Het Huishoudboekje van Linda: “Geven elke week 500 euro uit aan afhaalmaaltijden”


5 reacties

Joris -

Als ik alle uitgaven zo optel, gaat het elke maand op. Gelukkig zit er ook sparen bij in. Wordt krap straks als het kind naar de opvang gaat. Dat gaat hoe dan ook geld kosten.

Kien van der heyden -

Als je ondanks alle afbetalingen en kosten nig 500€ kan sparen moet je niet mekkeren

Munira -

Waarom verwacht ze zoveel geld van haar gasten, terwijl dat ook het tegenovergestelde kan zijn. Ik ben blij met een cadeau. Anyway: ik ben zelf alleenstaande werkende moeder en moet alles alleen doen. En ik krijg zelfs geen kinderalimentatie en geen omgangsregeling. En ik red het zelfs. Deze mevrouw heeft het echt goed voor elkaar. Er zijn mensen die het nog slechter en erger hebben als jij

Els -

Misschien een idee om de vakanties een jaartje over te slaan en je spaargeld extra af te lossen op de lening. Dan ben je met een jaar uit de schulden. Geeft een hoop rust weet ik uit ervaring.

Leon -

Deze vrouw moet echt niet zielig doen, het is haar eigen keuze geweest en ze heeft zelf die lening afgesloten. Geld verwachten voor een trouwerij? Leeft ze wel in de realiteit, of was de in dromenland verzeild geraakt?

Daarnaast zie ik spaargeld, vakanties en dergelijke, dus niks zielig aan, helaas, geen medelijden voor deze casus.

Reageer ook