Heb je het wel eens kunnen opbrengen om bewust niets te zeggen ?

Al vele jaren bezoek ik met de meditatiegroep waar ik lid van ben, in het vroege voorjaar de Abdij van Egmond, een fascinerende benedictijner broedergemeenschap. ‘Je moet er maar zin in hebben’, zul je misschien denken, ‘je opsluiten in een klooster…’. Dat ‘opsluiten’ zou ik eerder een  ‘onderdompelen’  noemen; een onderdompeling in rust, aandacht en bezieling.

Het leven en werken in de Abdij gebeurt hoofdzakelijk in stilte. Iedere monnik heeft zijn eigen taken. Zes maal per dag, tussen zeven uur ’s morgens en negen uur ’s avonds, onderbreken de monniken hun arbeid van dat moment of studie en wijden zich aan zang en gebed waarin zij hun leven afstemmen op hun geloof.

De stilte doet goed. Bewust stil zijn is een constante oefening. We kunnen stil zijn in ons spreken, maar ons ook verstillen in ons bewegen of in ons denken.  Vanaf het moment dat je de drempel overstapt van een klooster, word je de rust gewaar die daar heerst. Je wordt gast en als zodanig, gastvrij welkom geheten. Blijf je langer dan een dag, dan krijg je een kamer toegewezen voor de nacht, een uitleg van de regels die er in het klooster zijn en wordt van je verwacht dat je deelneemt aan het ritme van de monniken in het deelnemen aan de vieringen.

Alle wereldse prikkelingen, al is het maar de dagelijkse televisie, internet, radio of telefoon, ze ontbreken grotendeels. Natuurlijk zijn ook monniken goed geïnformeerd over wat er in de wereld buiten het klooster gebeurt, maar zij kiezen er voor die informatie qua hoeveelheid en frequentie te doseren.

De regelmaat van de dag en het gebrek aan afleiding brengen je bijna als vanzelf tot rust: Eten = eten, zingen = zingen, slapen = slapen. Alles wat je doet krijgt zo een moment om te starten en een moment om te stoppen. En daardoor wint alle activiteit aan betekenis.
Tussendoor kun je een boek lezen, een wandeling maken of, als je met een groep bent, in gezelschap met elkaar van gedachten wisselen over je leven, de thema’s die voor je belangrijk zijn en onderzoeken op welke wijze je meer balans in je leven aan kunt brengen.

De wereld om ons heen is turbulent; dat geldt daarmee bijna per definitie ook voor je eigen leven. Kloosterweekenden zijn daarom niet voor niets populair. Steeds meer mensen ervaren de behoefte aan rust, ordening en overweging van hun leven.
Voor mij was dit weekend weer een warm bad. Liefdevol door de aanwezigheid van de monniken en mijn groepsgenoten, stevig en confronterend  omdat ik mijzelf weer mocht richten op de essentie van mijn leven. Ik voelde mij als het ware vol gegoten met rust en concentratie. En ook nu terwijl ik dit schrijf: stilte in mijn hoofd. Wat een weldaad !

Zie voor meer informatie: www.abdijvanegmond.nl
Lezen: Wil Derkse, Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven ISBN 9020941844

Paul Eykenduyn
Paul coacht mensen en teams in leven en werk.
Daarnaast geeft hij cursussen Mindful Leven en Werken.
Zijn nieuwe cursus Mindfulness – Mindful Leven start op 11 april a.s.
http://www.eykenduyncoaching.nl

Lees ook de andere columns van Paul

abdij_van_egmond.jpgReageer ook