Hart onder de riem voor de Stiefmoeder

het_taboe_van_de_boze_stiefmoeder.jpg
Het boek “Het taboe van de boze stiefmoeder” is een cadeautje voor de stiefmoeder in lastige tijden. Gelukkig zijn er steeds meer ervaringsdeskundigen die vanuit hun privé-ervaring en/of hun hulpverleningservaring steunende boeken schrijven. Vergis je niet: 60 % van de stiefgezinnen loopt binnen zes jaar op de klippen. Daarom is het fijn dat Lique Tuijl ons op dit realistische, relativerende en (h)erkenbare boek trakteert. Het is voor een stiefmoeder belangrijk, dat haar gevoelens ook in moeilijke tijden begrepen worden. 

In dit handig gestructureerde boek staan de gevoelens van de stiefmoeder centraal. De auteur ontdekte in gesprekken met andere stiefmoeders, dat velen van hen rondliepen met negatieve gedachten over hun stiefgezin, maar dat ze dit eigenlijk niet durfden te uiten. Hierdoor groeien die gevoelens soms juist de verkeerde kant op. Het is blijkbaar nog steeds een taboe om niet altijd enthousiast te zijn over je stiefkinderen. 

Als die lastige en dubbele gevoelens wel bespreekbaar worden, blijkt dit in de praktijk een goede kans te geven op verbetering van de relaties binnen het stiefgezin. Ik kan daar uit eigen ervaring over mee praten. Als je een echt oor vindt voor de zaken waar je als stiefmoeder tegen aanloopt, dan lijkt alles lichter te worden. Bovendien helpen onderlinge tips ook echt. Daarom wil ook een bezoekje aan www.stiefmoeders.nl weleens helpen.

Dit boek geeft ook die hulp. Je merkt dat de auteur het stiefmoederschap zelf ook echt doorleefd heeft en nog meemaakt. In tijden dat ze het zelf zwaar had in haar gezin knapte ze erg op als ze bij bevriende stiefmoeders af en toe eens ongegeneerd alle “slechte”gedachten uit kon spreken. Omdat ze merkte, dat niet iedereen van die vriendinnen tot haar beschikking heeft, schreef ze zit boek. Het boek is een feest der herkenning en erkenning voor de stiefmoeder. De 23 hoofdstukken beginnen allemaal met een soort “verzuchting”, zoals in hoofdstuk 2 “Voor mijn gevoel heb ik alles gedaan wat ik kon en toch loopt het iedere keer weer fout. Ik weet niet meer wat ik verder nog kan doen, ik ben ten einde raad.”

Na een dergelijk verzuchting komt Lique met informatie over die situatie, zoals je dat vanaf een ervaren afstand kunt meegeven. Ze legt heel realistisch uit, waar die negatieve gevoelens vandaan komen. Daarna komt ze per hoofdstuk met bruikbare positieve tips voor de klemzittende stiefmoeder. Hierdoor is het een heerlijk realistisch en in de praktijk toepasbaar boek. Loop je in de toekomst weer eens vast als stiefmoeder, dan kun je in dit boek direct bruikbare steun vinden.

Door de opbouw is het een krachtig boek, dat heel geschikt is voor de stiefmoeder in de praktijk, maar ook voor haar omgeving en, als ze het durven, voor aankomende stiefmoeders. Geloof me het stiefmoederschap is best te doen, maar zonder een steuntje in de rug, een beetje begrip en erkenning kan het soms wel erg lastig zijn.

Lique Tuijl is ervaringsdeskundige doordat ze zelf een stiefgezin beleeft. De drie kinderen van haar man zijn inmiddels pubers, de twee dochters die ze samen met haar man heeft zijn nog heel jong. Ze is architect en woont sinds 2000 met haar gezin in Ghana, waar ze tuinen ontwerpt en aanlegt.

Liesbeth Bos, psycholoog/psychotherapeut, komt regelmatig leden uit stiefgezinnen tegen in haar praktijk. Ze schreef het voorwoord en scherpte waar nodig de teksten in het boek aan.

Gegevens:

Het taboe van de boze stiefmoeder

ISBN: 9789085481799

Lique Tuijl

Uitgever Gigaboek

Verschenen mei 2008

Prijs: € 17,40 

http://www.gigaboek.nl/content/stiefmoeder/boekinfo.htm

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com )


Reageer ook