fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gusta wil niet mee op wintersport met haar schoonouders

Terwijl Gusta internet afspeurt naar tropische oorden waar ze over een paar maanden de vakantie kunnen doorbrengen, zoekt Mo op zolder naar zijn skispullen. “Ik heb er vlekken van in mijn nek, ik wil niet skiën, maar de hele familie gaat en Mo en de kinderen willen ook. Slapeloze nachten heb ik ervan.

Nog nooit in haar leven is Gusta op wintersport geweest. “Mijn ouders gingen met mijn broer en mij elke zomer zes weken naar Kroatië en dat was geweldig. We hadden het daar altijd enorm naar ons zin. Zes weken was natuurlijk best prijzig, dus geld voor wintersport was er niet, maar dat vond niemand een probleem.” Als Gusta Mo ontmoet vertelt hij over zijn grote passie: wintersport. Mo is verslaafd aan skiën en snowboarden en wil het liefst elk jaar naar de sneeuw.

Ik vind het doodeng

“Mo vond het echt wel een dingetje dat ik niet van wintersporten houd. Zijn ouders namen hem als baby al mee, hij is met skietjes aan geboren.” Toen Gusta en Mo zelf kinderen kregen, was er simpelweg geen geld voor dure vakanties. Daar baalde Mo van, maar hij legde zich erbij neer. De laatste jaren zit het stel wat beter in hun slappe was en begint het bij Mo te kriebelen. “Hij is weleens met vrienden gegaan en dan bleef ik thuis met de kinderen. Vond ik prima. Ik gun hem zijn plezier, als ik maar niet mee hoef. Ik vind het doodeng om zo’n hoge berg af te sjezen, ik ben bang dat ik val en wat breek.”

Brallende types

Toen Mo vorige week opgewekt thuiskwam en vertelde dat zijn zus had voorgesteld om met de hele familie te gaan skiën, kreeg Gusta zo ongeveer een hartverzakking. “Mo heeft twee zussen en een broer en de oudste zus had voorgesteld om met z’n allen naar Oostenrijk te gaan. Mo en de kinderen waren onmiddellijk enthousiast. Zijn ouders huren een groot huis waar we met z’n allen kunnen eten en slapen. Hartstikke lief natuurlijk, maar ik wil niet mee. Ik moet er niet aan denken om ruim een week in de kou en sneeuw te zitten. Apres skiën lijkt me echt stom, al die brallende types met hun schnaps in hun hand vind ik geen aantrekkelijk idee.”

Ik wil niet, ik wil niet

Sinds Gusta van het voorstel weet, loopt ze met een knoop in haar maag en heeft ze slapeloze nachten. Ze wil geen spelbreker zijn, maar ze moet er gewoon niet aan denken om af te reizen naar Oostenrijk en daar met de hele familie in de sneeuw door te brengen. “Ik ben de enige die skiën niet leuk vindt en het niet kan. Mijn schoonfamilie is dol op wintersporten en ze hebben er heel veel zin in. Ik durf niet goed tegen Mo te zeggen dat ik niet wil. Ik wil geen spelbreker zijn, maar alles in mijn lijf verzet zich tegen die vakantie.” Mo is in de veronderstelling dat Gusta gewoon meegaat en het leuk vindt. Inmiddels is er in WhatsApp een skigroep aangemaakt en is de voorpret begonnen.

Wat moet ik daar doen?

Maar niet voor Gusta. “Wanneer is nou een goed moment om te zeggen dat ik niet wil? Dat ik het niet zie zitten? En ik weet dat als ik zeg dat ik niet meega, ik Mo in een spagaat duw. Want: blijft hij dan thuis voor mij of laat hij mij hier achter en gaat hij met de kinderen en zijn familie op pad? Ik vind het zo lastig en gun hem echt zijn pleziertje. Hij zal voorstellen om toch mee te gaan, maar dat zie ik ook niet zitten. Dan ben ik de enige die niet skiet en wandelen van skilift naar skilift zie ik ook niet zitten. Wat moet ik daar de hele dag doen? Ik moet een beslissing nemen, want Mo is al druk met de voorbereidingen. Ik ben radeloos en voel me zo’n spelbreker.”

Wat vind jij? Moet Gusta niet zo moeilijk doen en gewoon lekker mee gaan naar Oostenrijk? Of snap je Gusta en haar weerzin tegen de sneeuw? Wat zou jij doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

2 reacties

Petra -

Weet je, ik lees nu zo veel vooroordelen van jou over de wintersport. Misschien zou je het gewoon eerst eens moeten proberen. Neem daar samen met de kinderen skiles en zie elkaar daarna allemaal weer voor een hapje en drankje. Je kunt er ook sleeen met je kinderen of langlaufen. Gewoon plezier maken. Vind je het dan nog steeds niks, dan zou je voor kunnen stellen om het ene jaar zomer en het andere jaar skivakantie te houden.

Joris -

Je kunt ook mee en bij de open haard lekker boeken lezen terwijl je kinderen op les gaan en je man aan het skiën is. Het is wel wat naïef van je man om aan te nemen dat je ‘gewoon’ meegaat terwijl je nog nooit op wintersport geweest bent.

Alternatief is dat je lekker thuisblijft terwijl de rest wél gaat.

Reageer ook