Gouden zondagen – Over geluk deel 2

over_geluk_deel_2.jpg
Wat is geluk?  Denk aan de herinneringen toen je jong was die je een warme gloed geven als je aan ze denkt. Neem iets speciaals in gedachten op een precies tijdstip. Hoe warm was het op die dag? Scheen de zon, regende het of was het bewolkt? Welke geuren herinner je je?

Het herinneren en begrijpen van die momenten verklaart waarom we zijn wie we zijn. Daar gaat het om in de psychiatrie en de psychoanalyse. Om het herinneren. De goede dingen EN de slechte dingen. De volgende stap is de echte betekenis van die momenten te leren begrijpen.

Onderzoek naar pedofielen heeft duidelijk gemaakt dat een overgrote meerderheid van hen tijdens hun jeugd misbruikt is. Waarom ontwikkelen de misbruikten zich tot misbruikers? Omdat ze – als kinderen – eenzaam waren, of niet geliefd of afgewezen. Het volwassen roofdier zag dit als zwakheid en een gelegenheid om overvloedige aandacht te geven totdat het kind zich in zijn handen veilig voelde. Op dat moment vond de verleiding plaats. De meest vernederende jeugdherinneringen – seksuele verleiding – vallen samen met, mogelijk, de gelukkigste momenten: de aandacht van een andere persoon.

Neurologen hebben de hersens in kaart gebracht met behulp van MRI scanners. Ze identificeren deelgebieden en proberen de functie daarvan te begrijpen. De focus van de eerste onderzoeken was het vinden waar het geheugen zit. Raad eens? Er is geen kwab noch hersenstam aan te wijzen waar alle leerervaringen te lokaliseren zijn; het zit verspreid over 50, 60 plaatsen. In ieder van deze deelgebieden zijn specifieke dingen opgeslagen: hoe warm het was op een bepaald moment; of de zon scheen en de geur van de bloemen. De voornaamste onderdelen van onze geest bevatten ervaringen  van elk van onze vijf zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

Gelukkig ogenblikken – en ook helaas ongelukkige ogenblikken – zijn geëtst in de hersenkwabben mét de intensiteit van dat ogenblik of die periode. Daarom herinneren we ons een zeer gelukkig ogenblik zo goed – zoals de eerste keer dat we het gezicht zagen van onze toekomstige geliefde. Maar evenzeer de uiteindelijke breuk met diezelfde geliefde. Je voelt nog steeds de kilte van de regen op je gezicht samen met de zoute smaak van je tranen.      

Dus, als we het begrip "geluk" willen definiëren, is het nuttig die ogenblikken weer te beleven en weer te ervaren hoe die voelden.

Als we ontdekken dat sommige van die gelukkige ogenblikken nep zijn – omdat je seksueel bent misbruikt – zijn we in staat om ons onderzoek naar het ware geluk echt uit te voeren.

Tjeesus …. ik lijk wel een goeroe.

Maar, is dat ook niet de rol van een goeroe? Het definiëren waar het uiteindelijk allemaal om draait?

Iemand zegt tegen zichzelf "Wat is geluk?" Hij neemt ontslag. Verkoopt alles. Reist over de wereld op zoek naar iemand die de vraag kan beantwoorden. Hij krijgt het advies een berg te beklimmen. Hij klimt todat hij de top bereikt heeft. Daar ziet hij een grot. En daar zit de goeroe, in lotuszit. Hij vraagt de goeroe: "Wat is geluk?"

De goeroe antwoordt: "Geluk gaat over niets anders dan over het zitten op een bergtop!"

De man staart hem aan met een verbaasde blik en vraagt cynisch: "Geluk gaat over niets anders dan over het zitten op een bergtop? Wat is dat voor onzin?"

De goeroe, duidelijk onthutst, zegt: "Is Geluk niet niets anders dan het zitten op een bergtop?"

Dus, opnieuw: wat is Geluk? Het ligt ermaar aan aan wie je het vraagt.  Vraag je het jezelf, dan moet je het antwoord op de vraag proberen te begrijpen. Als je zegt "de loterij", is het nep, want je hebt nog nooit de loterij gewonnen. En, zoals ik al verteld heb in het eerste hoofdstuk, zul je ook wel eens spijt kunnen hebben als je die hoofdprijs gewonnen had. Om te weten wat Geluk is, moet je jezelf kennen. En dat is niet makkelijk!   

De les die we trekken: denk voordat je de sprong waagt!

Daniel R. Gould
Foto Piet van der Meer

Lees meer over de auteur en de serie Gouden Zondagen

Lees ook deel 1 

vertaling: Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

wb_logo.jpg

 


Reageer ook