Gouden zondagen, 16 essays over Geluk

daniel_gould_intro.jpg
Damespraatjes heeft een nieuw serie verhalen. Over Geluk. De auteur is Daniel Gould. Daniel Gould komt uit Amerika, maar woont al 33 jaar in Amsterdam. Hij is freelance journalist op het gebied van kunst en architectuur. Hij heeft ook een eigen blog: www.gould3dlist.blogspot.com . Op de Utrechtse Filmdagen is een film van Frederieke Jochems over Daniel Gould in première gegaan met de titel "I LOVE ART, Daniel Gould en de Amsterdamse kunstwereld". Ter introductie van de essays vroegen we Daniel naar het ontstaan ervan.

Hoe begon het?

"Zo’n twee jaar geleden zag ik een advertentie in een Engelstalig Amsterdams wekelijks magazine. Er stond: "Website over Geluk zoekt naar schrijvers over dit onderwerp." Ik reageerde erop met "Ik dacht dat Charles Schultz, de schepper van de strip ‘Peanuts’ deze kwestie voor eens en altijd had opgelost toen hij schreef: ‘Geluk is een warme puppy!".

Zij reageerden vervolgens met een verzoek om stukjes tekst die ik had liggen toe te sturen. Ik stuurde ze vervolgens exemplaren van mijn wekelijkse Nieuwsbrief met de titel 3Dlist. Hierop nodigden zij mij uit. Op de bijeenkomst vroegen ze mij het onderwerpo Geluk te benaderen "vanuit een artistiek en / of cultureel gezichtspunt". Ik zei hen dat ik verkoos het onderwerp te benaderen vanuit een filosofisch gezichtspunt. En dit ging ik vervolgens doen.

Waarom 16 essays?

Op dat moment had ik geen idee waar het concept mij toe zou voeren. Ik besloot het concept zichzelf te laten ontwikkelen. Ik wist ook nog niet hoeveel essays er zouden komen. De reden dat er zestien essays zijn, is dat de mensen van de website besloten ermee te stoppen. Maar er zijn misschien wel 25 of 30 essays denkbaar.

De essays zouden – als ze worden uitgegeven als boek – het beste passen in het zelfhulp genre. het merendeel van wat er in dit genre verschijnt belooft: vervulling, persoonlijke ontwikkeling en tevredenheid met jezelf. Als iemand gaat begrijpen wat geluk echt betekent in metafisische zin – als filosofisch begrip – dan is alles vervolgens gemakkelijk. Zelfs Verlichting.

Het onderwerp is een echte Evergreen, zoals ze in Amerika zeggen. Als de Essays in boekvorm gaan verschijnen, zullen ze – volgens mij – nooit uit de winkel verdwijnen. Het zal ook een perfect cadeautje zijn."

Vanaf 5 maart zal er ieder week een essay op damespraatjes.nl worden geplaatst.

   
Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl
Foto: Piet van der Meer


Reageer ook