Goodbye Hipster, Hello Scumbro. Of toch niet?

Een paar dagen geleden stonden de Nederlandse bladen en websites vol met berichtjes dat het tijdperk van de hipster voorbij is en dat de scumbro nu zijn opmars heeft ingezet. Alle artikelen citeren het  Amerikaanse mannenblad Esquire, waarin voorbeelden worden gegeven van Amerikaanse acteurs en zangers die nu als scumbro gestyled zijn.

Niet nagedacht over je outfit. Not!

Bij zowel de hipster- als de scumbro trend zit de kunst ‘m voornamelijk in dat je er uit ziet alsof je totaal niet hebt nagedacht over je outfit, terwijl de combinaties zeker wel zijn doordacht.

Voor de hipster was dat knotje, baard, opgerolde spijkerbroek, nonchalant t-shirt, liefst met een even nonchalant houthakkershemd. En volgens Esquire zou je er binnen de scumbro trend uitzien als een tiener die zich al dagen niet gewassen heeft en wiet gaat verkopen op een afgelegen parkeerplaats.

Hoe werkt het nou met die trends?

Een trend vernieuwt iets in je leven, vult een leegte en het brengt een oplossing. Als iets nieuw is, is het niet altijd een trend . Iedereen kan namelijk iets nieuws bedenken. Een trend is het gevolg van een verandering in de kijk op het oude en gevestigde. Een trend verovert een plaats die er nog niet was. Vaak zijn het aansprekende figuren die een trend inzetten, zeker via social media worden deze trends tegenwoordig super snel opgepakt. Meestal eerst door de early adapters, de hippe mensen zeg maar haha. Daarna gaan de modemerken er op inspelen en zullen er velen volgen, waardoor iets heel origineels, mainstream kan worden. Dat zag je met de hipsters ook gebeuren. Zo’n cyclus duurt meestal 1 tot 5 jaar.

Vervangt scumbro de hipster nou echt?

Mannen die zich als hipster kleden vind ik altijd iets liefs hebben. Misschien door de combinatie van knotje en baard. En de hipsters die ik in Amsterdam-West tegenkom zijn ook gewoon aardige, toegankelijke gasten en het leek gekoppeld aan een bepaalde leefstijl; een beetje flowerpower-achtig. Maar de hipster-look is mainstream geworden. Niets mis mee natuurlijk! Maar als we Esquire mogen geloven zullen ook veel hipsters er over niet al te lange tijd uitzien als scumbro’s.

Pete Davidson als boegbeeld van de scumbrotrend

Ook Vanity Fair besteedde een artikel aan het scumbro fenomeen en riep Pete Davidson, presentator van Saturday Night Live én de verloofde van Ariane Grande uit als boegbeeld van de trend. Hij staat bekend om zijn camping smokings, bestaande uit te grote trainingspakken, grote fleecetruien, badslippers – liefst met sokken – en losgeknoopte hemden met Hawaï-prints.

Hieronder trouwens een leuke video over een shoppende Pete Davidson.

https://youtu.be/54BVvP7zvDQ

De kunst van de scumbro zit ‘m ook in het nonchalant verwerken van dure merken, mét grote logo’s – in je outfit. In Vanity Fair wordt het als volgt omschreven: ‘een scumbro kan niet kiezen tussen outdoormerken die je aardrijkskundeleerkracht draagt en het hipste van de hipste streetwear.’ Belangrijk dat je laat zien dat je op de hoogte bent van de laatste trends en volgens Viva.nl doe je dat met merken als Supreme, Gucci en Adidas in de mix met North Face, Patagonia en Teva; dat idee. Het is trouwens niet goedkoop om er als een scumbro bij te lopen. The Wall Street Journal berekende onlangs de kosten van de outfit van bekende scumbro’s: 1.500 dollar. Best duur om er als een sloeber bij te lopen :-).


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Justin Bieber (@justinbieber) op

Bekende aanhangers van de scumbrotrend

Bekende namen als Justin Bieber, Jonah Hill en Shia Labeouf zijn grote aanhangers van de scumbrotrend. Dit zijn nou niet bepaald personen die ik hiervoor ooit als hipster heb gezien. Dus in die zin is de scumbotrend niet een nieuwe stijl waar de hipsters op overstappen. Er wordt een nieuwe trend gelanceerd, die zal doorwerken in de mode-industrie en vermoedelijk zal de scumbotrend binnenkort ook mainstream zijn. Een paar jaar niet weg te denken uit het modebeeld, tot er weer iets nieuws hip zal zijn. Wij kijken er al naar uit. Jij ook?


Reageer ook