Geweldige opening 79e Cruyff Court in de TV buurt van de Frogers

cruyff_court.jpg
Woensdag 11 maart was het dan zover. Het allereerste Johan Cruyff Court in Hilversum werd geopend . De redactie van Damespraatjes bracht een bezoek aan Hilversum-Noord en was aanwezig bij de start van dit fantastische initiatief en bij de prijsuitreiking door René Froger, die even terug was in zijn “Even geen cent te makken” buurt.

Cruyff Courts zijn wat vroeger de oude trapveldjes waren. Deze velden zijn echter fraai vormgegeven met blauwe hekken, oranje doelen en er wordt op kunstgras gespeeld. In het midden is een grote gele stip met het logo van de Johan Cruyff Foundation te zien, verwijzend naar de organisatie die deze Courts, mede, mogelijk maakt. De Johan Cruyff Foundation heeft zich ten doel gesteld om sporten binnen een wijk te stimuleren maar bovenal de samenwerking en sociale aspecten binnen een wijk te bevorderen.

Damespraatjes zag van dichtbij hoe directeur Carole Thate van de Johan Cruyff Foundation en wethouder Jan Rensen van de Gemeente Hilversum samen met initiatiefnemers uit de wijk het startschot gaven voor deze fantastische middag. Door middel van het trappen van een balletje werden honderden groen gele ballonnen het luchtruim in geschoten.

Na de opening sprak de redactie van Damespraatjes met een trotse directeur van de Johan Cruyff Foundation: Carole Thate. Zij geeft aan dat er inmiddels 79 courts door het gehele land liggen. Zij benadrukt het belang van sport voor een wijk. De oud top hockeyster voegt er aan toe dat er op de velden volgens de 14 regels van Johan Cruyff gespeeld zal gaan worden. Regels die een prachtige basis zijn voor een ieder kind; wees een teamspeler, draag verantwoordelijkheid, heb respect, integreer, toon initiatief, coach elkaar, heb een eigen persoonlijkheid, toon sociale betrokkenheid, leer technische en tactische vaardigheden, ontwikkel jezelf, probeer steeds dingen bij te leren, leer samen te werken en wees creatief. Met andere woorden op een Johan Cruyff Court leer je niet alleen maar voetballen.

Na de opening bestormt de jeugd het Johan Cruyff Court en vinden de eerste wedstrijden plaats tussen leerlingen uit de groepen 7 en 8. De sportieve strijd die er geleverd werd doet het beste hopen voor de toekomst in deze buurt. De prijsuitreiking werd verricht door oud buurman van de wijk (Hilversum-Noord, Even geen cent te makken), Rene Froger. Froger gaf aan dat er te weinig Cruyff Courts in Nederland zijn en dat het geweldig is dat er hier nu wél één is.

Uit de reactie van de kinderen die op het openingsfeest aanwezig waren blijkt dat Johan Cruijff nog steeds een held en voorbeeld voor de kinderen is. Jongetjes van een jaar of 7, die Cruijff alleen maar op oude beelden kunnen hebben zien voetballen, waren een beetje teleurgesteld dat Cruijff niet zelf aanwezig was.

Voor meer info over de Johan Cruyff Foundation en Courts kun je de website bezoeken www.cruyff-foundation.org
Als donateur kun je bijdragen aan de activiteiten van de Johan Cryff Foundation  en zorg jij er samen voor dat kinderen kunnen blijven sporten en spelen. Immers: ”Alleen kun je niets, je moet het samen doen”.

Het voetbalveld in Hilversum is het eerste project dat is opgeleverd in het kader van het ISV Noord (Investeringsprogramma Stedelijke Vernieuwing). Hierin werken de gemeente, corporaties en Versa Welzijn samen aan de vernieuwing van de wijk en het verbeteren van de leefbaarheid.

Simone Swierstra
Redactie damespraatjes.nl


Reageer ook