fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sasja: ‘Ik word dol van zijn getwijfel en denk dat ik zelf de knoop doorhak!’

Ze stond aan de grond genageld toen hij drie simpele woorden uitsprak. De woorden die geen mens wil horen. Zeker niet als je zoals Sasja je van geen kwaad bewust was.

Alsof ze in een slechte film was beland, maar dan echt een heel slechte. Nog steeds als Sasja terugdenkt aan die avond dat haar man Arthur een bom onder hun huwelijk legde, lopen de rillingen over haar rug. Steeds maar vraagt ze zichzelf af wat ze heeft gemist, wat ze over het hoofd zag. “Ik zat beneden op de bank een serietje te kijken en Arthur was boven aan het rommelen. We hadden samen lekker gegeten, alles leek goed te zijn. Tot het moment dat Art beneden kwam, twee wijntjes inschonk en zei: ‘ik wil eens met je praten’. Ik schrok want je weet als iemand zo begint, het weinig goeds voorspelt.”

Waar heb je het over?!

Sasja nam een slok van haar wijn en Arthur begon. ‘Ik wil scheiden. Vind je ook niet dat we een punt achter ons huwelijk moeten zetten?’ “Ik dacht: waar heeft-ie het in godsnaam over? Een punt achter ons huwelijk? Hoezo? Ik keek naar zijn gezicht, zijn ogen in de hoop iets te zien. Dat hij bijvoorbeeld een vreselijk misplaatste grap maakte. ‘Meen je dat?’ vroeg ik. Hij knikte en antwoordde: ‘ik geloof het wel’.  Mijn glas wijn sloeg ik in een teug achterover terwijl Arthur een heel relaas begon waarom het niet meer tussen ons werkte. Het leek wel of ik in een verkeerd decor met de verkeerde echtgenoot zat. Ik begreep gewoon niet waarover hij het had.”

We hebben het toch leuk?

Terwijl Arthur zijn woorden maar blijft afvuren op Sasja kan zij alleen maar haar hoofd vasthouden. “Koortsachtig zocht ik naar aanknopingspunten. Ja, goed misschien hadden we de laatste tijd wat minder vaak seks en had ik wat minder aandacht voor hem. Ik had ook veel aan mijn hoofd. Op mijn werk ging het niet goed. Een torenhoge druk en veel te weinig personeel. Vaak kwam ik aan het eind van de dag afgedraaid thuis en als Arthur dan voorstelde naar bijvoorbeeld de bioscoop te gaan, dan had ik daar geen zin in. Ik wilde gewoon lekker op de bank. Maar verder, we hadden het toch leuk? Gingen wekelijks naar mijn moeder, spraken regelmatig af met vrienden. We maakten vakantieplannetjes… ik had geen idee waarover Arthur het had.”

Hij dreigde verliefd te worden

Dat Arthur vindt dat alle ero- en romantiek uit hun huwelijk is geramd, begrijpt Sasja niet. “We zijn twintig jaar bij elkaar, wat had je gedacht? Dat je twintig jaar dartelend vol liefde door het leven gaat? Lijkt me niet heel realistisch. Maar nog steeds kon ik niets uitbrengen. Arthur ging maar door en toen vertelde hij wat hem echt dwarszat: hij dreigde verliefd te worden op een collega. Ik spitste mijn oren. Werd ik hier nu afgeserveerd? Nee, hij had nog niets met haar maar merkte wel dat hij gevoelens voor haar had. Ze werkten veel samen aan projecten en in de lunchpauze liepen ze vaak buiten. Inmiddels had ik in no-time drie glazen wijn achterover geslagen. Verdoven leek me nu gewoon het beste.”

Dit was het eind

Sasja’s hoofd knapt uit elkaar en ze vraagt Arthur of hij haar even met rust wil laten. “Dat deed hij. Hij gaf me een kus op mijn wang en vertrok naar boven. Er schoot van alles door mijn hoofd. Dit was het eind van de relatie met de liefde van mijn leven. Ik kon mijn spullen pakken en vertrekken. Alles dat we samen hadden opgebouwd, vriendschappen, contacten met familie en andere sociale dingen kwamen op de tocht te staan. Het idee dat ik zonder Arthur verder moest, was onverteerbaar. Die avond dronk ik een hele fles wijn leeg. Het kon me niet meer schelen.”

’s Nachts kruipt Sasja naast Arthur die op zijn rug ligt en naar het plafond staart. Vol met getwijfel. “Als vanzelf nestelde ik me in zijn armen en hij duwde me niet weg. Hij wilde praten maar ik kon niet meer. Ik was zo moe van alles. Alle emoties buitelden over elkaar heen. Ik was boos, verdrietig, beledigd en vond hem een zakkenwasser. Waarom maakte hij ons huwelijk kapot? Waarom er een bom onder leggen?” Sasja valt in een onrustige slaap en als ze de volgende dag wakker wordt, is Arthur al uit bed.

Relatietherapie dan?

“Art had voor ons een ontbijtje gemaakt. Hij schonk koffie in en zei voor de tweede keer in vierentwintig uur: ‘ik wil even met je praten’. Ik zweeg en hoorde hem aan. Hij had bijna de hele nacht wakker gelegen en twijfelde nu toch. Misschien moesten we het toch nog maar eens proberen. Was relatietherapie geen goed idee? Dat zou helpen. Ik stemde toe en dus zaten we twee weken later bij een dokter Rossi. Aardige kerel maar ook hij dacht dat het moeilijk was onze relatie te redden. Soms was de koek gewoon op, concludeerde hij. Dat mijn vent verliefd dreigde te worden op een ander, vond hij niet verwonderlijk, dat gebeurde de besten.” Duidelijk was dat relatietherapie niet de reddingsboei was waarop Sasja hoopte.

De scheiding in gang zetten

Ze gaan naar een mediator om de scheiding in gang te zetten. “Ik was zo kapot. Ik wilde niet scheiden van Arthur maar zag ook in dat het zo niet kon doorgaan. Aan een dood paard trekken was geen optie en dus deed ik braaf wat van me werd gevraagd. Arthur was twee weken naar Duitsland gegaan om na te denken. Ik dacht: ‘ja ja, nadenken met die collega van je zeker’ maar hield me gedeisd. Ik was zo murw geslagen dat het me niet meer kon schelen.” Tijdens zijn verblijf in Duitsland stuurde Arthur Sasja regelmatig appjes, veelal van de omgeving. Maar ook van zijn overpeinzingen.

Hij had het licht gezien

Terwijl Sasja zich voorbereidt op een leven als single, lijkt het alsof Arthur terugkomt op zijn besluit. Als hij terugkomt van zijn wandelbreak, lijkt hij het licht te hebben gezien. “Helemaal opgetogen kwam hij terug en je raadt het al: hij wilde weer met me praten. Hij had er nog eens goed over nagedacht en was tot de conclusie gekomen dat hij ons nog een kans wilde geven. Omdat we misschien toch wel heel goed bij elkaar pasten en een goed team waren. Aan zijn blik zag ik dat ik niet de reactie gaf die hij dacht dat ik zou geven. Ik was namelijk met stomheid geslagen. En word gek van zijn getwijfel”

Hielden we elkaar in ’n wurggreep?

Want van de scheidingspapieren bij de mediator na een ‘of nee toch niet’ was wel een heel grote stap. “Toen Arthur in Duitsland was heb ik ook veel nagedacht. En aanvankelijk raakte ik in de stress van de gedachte alleen te zijn en te leven maar gaandeweg zag ik ook de voordelen. Misschien had Arthur wel gelijk en hielden we elkaar in een wurggreep. Elkaar loslaten was goed.” Nu Arthur heeft aangegeven het nog een kans te geven, twijfelt Sasja enorm. Is er nog wel liefde genoeg? Maar vooral: kan ze hem nog wel vertrouwen?  “Straks verscheuren we de nog ongetekende scheidingspapieren en wordt hij binnen no-time weer verliefd. Ik zie dat niet zitten. Anderzijds zijn we ook gewoon een goed stel. Slapeloze nachten heb ik ervan.”

Wat vind jij? Zou jij ook gek worden van dat getwijfel? Vind je dat Sasja voet bij stuk moet houden en de scheidingspapieren moet ondertekenen? Of ben je van mening dat ze het nog best een kans kan geven? Mensen kunnen immers van gedachten veranderen en inzien wat ze hadden. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

opladen auto aantal zonnepanelen

Foto door Gustavo Fring via Pexels

Twee jaar geleden lieten onze buren zonnepanelen op het dak leggen. “Onze energiekosten gaan flink omlaag en we kunnen de auto voordelig opladen”, legde ze mij uit. Ik snapte helemaal dat ze deze keuze maakten, maar zelf had ik op dat moment weinig zin om me er heel uitgebreid in te verdiepen. Nu de gas- en elektriciteitsprijzen zo ongekend hoog zijn, is het uiteraard wèl weer top of mind. Wat zijn precies de voordelen van zonnepanelen en hoe groot is de impact? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden … Verder lezen

 

6 reacties

Dani -

Wat maakt het uit of hij twijfelt? Of een andere heeft? Zolang hij zijn plichten nakomt is hem niks te verwijten. Ik wil je wel aanraden om afstandelijker te zijn zodat hij je gaat missen. Succes.

Roos -

Je moet jezelf afvragen of dat je hier van kan herstellen. 20 jaar is hartstikke mooi. Maar vertrouwen gaat erg moeilijk worden. De eerste keer zei hij duidelijk wat hij wou…geloof hem daarin. Je kunt niet zomaar je woorden terugdraaien, vooral niet wanneer je zoiets speciaal er mee kapotmaakt.

Tink -

Mensen worden wel vaker verliefd. Dat gaat ook weer over. 20 Jaar is een mooie tijd. Dan moet er wel liefde zijn geweest! Vecht voor je huwelijk en voor jezelf. Inkakken op de bank is niet altijd erg, maar je moet er wel wat voor blijven doen, ook na 20 jaar.

Jacqueline -

Ik zou absoluut kiezen voor je echtgenoot en je huwelijk! 20 jaar huwelijk, dat zou ik niet zo snel weggooien, dat is kostbaar, en de vlam komt echt wel weer in de pan. Een huwelijk gaat nu eenmaal met tops en dips. Zo gaat het leven ook…
Ik zelf ben het type als je man, de eeuwige twijfelaar, het avontuur lonkt, ik wil steeds iets nieuws. Maar gelukkig is mijn man het ‘alles of niets’ type, mijn rots waar ik op kan bouwen, hij koos voor mij en dat zal hij altijd blijven doen. Dat maakt het hele verschil voor mij. Ik denk dat jouw man dat nu van jou nodig heeft. Dat jij absoluut vol voor hem en jouw huwelijk kiest. Dat jij gewoon een beetje moet lachen om die man die weer verliefd wil worden. Laat hem op jou weer verliefd worden! (En een andere baan zoeken, dus weg van die collega.) En doe je zelf ook een plezier, zoek een baan die je minder uitput. Zet je huwelijk op plek nummer 1!

Irma -

Ik zat in een vergelijkbare situatie…mijn ex(49) ook zo verliefd geworden op een 20 jaar jongere collega met vooraf gaand al hotelovernachtingen en afspraakjes op carpoolplaatsen,het gekke is dat de 2x dat ik hm de deur heb gewezen(ja ik wilde zo graag dat wij gewoon weer verder gingen) gelijk door naar die collega ging,daarna is hij in een vakantiehuisje gegaan,en had toen gehoopt dat hij tot bezinning zou komen,maar hij bleef maar van 2 walletjes eten,toen was het voor mij klaar.
Je moet je eigenwaarde behouden en als hij niet wil kiezen of beslissen dan zelf maar de knoop doorhakken het was moeilijk en nog maar respect is toch wel het grootste woord en daad in een relatie.

Rieneke -

Dat iemand verliefd wordt op iemand anders gebeurt niet zomaar.Hij mist wat in jullie relatie en.jij bemerkt nu ook dat jullie relatie niet 100% goed is. Toch hebben jullie het gevoel dat er iets is waarom hij twijfelt en.jij daardoor.ook weer aan zijn twijfels. Vicieuze cirkel. Om te beginnen is jullie relatie gewoon in al die jaren in enorme sleur gekomen, weinig spannends aan en zijn jullie eigenlijk te moe om ook nog iets samen wat spannend te ondernemen. Ik vind dat jullie voor zo’n lange huwelijk voor elkaar moeten vechten en die relatietherapeut echt geen goede specialist. Want een goede zou zeggen “zo we gaan om te beginnen geen verwijten maken naar elkaar maar benoemen wat je zo leuk vindt aan de gene en we zorgen voor de endrofine hormoon.We brengen er weer spanning in!” Kortom geef elkaar nog een kans. Ga samen parachutte springen iets wat jullie heel spannend en eng vinden. Kleed allebei je mooi aan en ga uiteten in een restaurant en koop voor elkaar een spannend cadeautje.Hij bijvoorbeeld voor jou een lingeriesetje die je s avonds voor hem gaat showen en jij voor hem een heerlijk luchtje waar ke de kriebels van krijgt en laat het hem dat dan opspuiten. Fijne avond en zorg dat jullie beiden die dag goed uitgerust zijj dus niet na een zware werkdag.

Reageer ook