Foto's Kaveh Golestan in Prins Claus Fonds Galerie

iraanse_fotos2.jpg
Bijzonder actueel! Indringende zwart-wit foto’s uit het archief van de Iraanse fotograaf Kaveh Golestan (1950 – 2003) zijn tot en met 31 augustus te zien in de galerie van het Prins Claus Fonds te Amsterdam (www.princeclausfund.org). De lezers van Damespraatjes worden van harte uitgenodigd. De toegang is gratis. In internationale kranten en tijdschriften berichtten beelden van Golestan over de Iraanse revolutie en de terugkeer van Ayatol Khomeini, de oorlog tussen Iran en Irak en de Koerdische vrijheidsstrijd. Golestans beelden bepalen voor een groot deel ons beeld van Iran.

Golestan is ooggetuige van grote politieke gebeurtenissen. Tijdens de Iraanse revolutie (1978 – 1980) bevindt hij zich met zijn camera midden tussen de protesterende menigte op straat: brandende auto’s, het leger van de Sjah en demonstranten die met stenen gooien, zijn op slechts enkele meters afstand. De ophef, de woede en het lawaai zijn voelbaar en bijna hoorbaar. Net als de rouwende vrouwen die zich buigen over hun slachtoffers. Hij verslaat de Iran – Irak oorlog (1980 – 1988) en de Koerdische vrijheidsstrijd. Golestans foto’s tonen de recente geschiedenis in een bijzonder en complex land.

Temidden van politieke oproer maakt Golestan portretten van door het regime onderdrukte bevolkingsgroepen als prostituees, arbeiders en verstandelijk beperkte kinderen. Ze kijken van dichtbij zijn lens in. Ze zijn trots, beschaamd, bezorgd of nieuwsgierig. Hij brengt de waarheid van zijn land voor het voetlicht en schrikt met zijn camera nergens voor terug. Dat kost hem in 2003 zijn leven als hij in Irak op een landmijn stapt.

Robert Capa Medal

Golestan wordt in 1979 geëerd met de Rober Capa Gold Medal. Door het politieke klimaat in Iran kan hij de prijs pas dertien jaar nadien in ontvangst nemen. Door de toekenning van de prijs wordt Golestan wel de Iraanse Robert Capa genoemd. Golestans foto’s worden in internationale kranten en tijdschtiften als Time gepubliceerd.

Publicatie

Een Engelstalige pub;licatie van Golestans foto’s onder de titel "Kaveh Golestan 1950 – 2003, Recording the Truth in Iran" is uitgegeven door Hatje Cantz (Duitsland) in samenwerking met de Prince Claus Fund Library. Malu Halasa en Hengameh Golestan (weduwe van Kaveh Golestan) zijn de redacteuren van het boek, ISBN 9783 7757 2045 9.

iraanse_fotos.jpg
Damespraatjes kreeg nog enige toelichting van Hengameh Golestan, die de tentoonstelling opende. ‘Als Kaveh nog geleefd had zou hij op dit moment bijna dezelfde foto’s kunnen maken. Kaveh heeft wel de konsekwenties moeten aanvaarden: hij werd tijdens zijn leven bijna even lang vastgehouden of in de gevangenis gegooid als dat hij foto’s kon maken.’ De in Londen wonende Hengameh Golestan is zelf actief als fotograaf. ‘Ik was onlangs nog in Iran en liep daar met mijn camera rond, allemaal jonge fotografen rond om me. "Hé moeder, maak je ook foto’s?", kreeg ik te horen.’ Haar zoon woont ook in Londen. ‘Hij maakt wel foto’s, maar is in de eerste plaats rapper. Dag en nacht is hij er mee bezig. Hij heeft de hartstocht van zijn vader.’

Galerie van het Prins Claus Fonds
Herengracht 603 Amsterdam
Openingstijden: dinsdag tot vrijdag van 10.00 – 17.00 uur.

Toegang gratis

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl 


Reageer ook