Fit zijn is meer dan ….

Er is iets met rekken en strekken dat dieper gaat dan het verkrijgen van lange spieren en een soepel lijf. Op de juiste wijze uitgevoerd, kalmeert het de geest en brengt je in contact met onvermoede bronnen van energie. Dit wisten de Yogi's in India 5000 jaar geleden ook al, vandaar dat zij tot verlichting probeerden te komen door het dagelijks beoefenen van allerlei Yoga-houdingen, en niet door, bijvoorbeeld, een berg op-en-af te rennen of stapels gewichten te verplaatsen. Ook andere oosterse bewegingsvormen als Tai Chi en Chi Kung, hebben niet alleen een heilzame werking op het lichaam en de energiebanen, maar ook op de geest.


Dat lichaam en geest zijn verbonden, ondervindt ook de westerse mens die met een burnout thuis zit, en dat aantal groeit jaarlijks schrikbarend. Antidepressiva behoren tegenwoordig tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in ons land, en de WHO (World Health Organization) schat dat in het jaar 2020 depressie volksziekte nummer twee zal zijn geworden, na hart- en vaatziekten!

Een steeds grotere groep mensen voelt zich aangetrokken tot zogenaamde Body & Mind-lessen. Veel dertig-plussers willen na een lange drukke dag op het werk, niet nog eens prestatiegericht bezig zijn in een met luide muziek gevuld fitnesscentrum.

Door de rustige omgeving en de diepgang van een Body & Mind-les, kan deze groep niet alleen ontstressen en opladen, men leert er bovendien de technieken om ook buiten de muren van het Body & Mind-centrum beter met stress om te gaan. 

Ik denk dat het tijd wordt het begrip 'fit zijn' opnieuw te definiëren. Sporten in het algemeen helpt wel om je tijdelijk beter te voelen (o.a. door de aanmaak van endorfinen), het pakt echter niet de oorzaak van onze geestelijke nood aan. Daarbij draagt de gefixeerdheid op het uiterlijk in een fitnesscentrum zelden bij aan een gevoel van tevredenheid, laat staan van geluk.

'Fit zijn' zou naar mijn mening méér moeten inhouden dan gunstige waarden bij een conditie- en cholesterolmeting. Fit zijn zou ook moeten betekenen: bestand zijn tegen stress, en het leven als plezierig en zinvol ervaren.

Anne-Marie Wegh

Merlijn body & mind center
 

Merlijn body & mind center

Rijswijk

www.merlijn.eu

Merlijn is sponsor van Chinchilla-opvangcentrum, www.vida-nueva.nl


Reageer ook