Eerste dag van de scheiding 15 september 2010

uit_elkaar-cornald_maas.jpg
Vorige week was er de eerste Dag van de Scheiding. Gisterenavond hoorde ik al op Radio 1, dat er vanochtend in mijn krant de Trouw een artikel over scheiden zou staan. Dit was geschreven op basis van het boek van Ed Spruijt, dat vandaag verscheen en nu leverbaar is. Het boek heet “Handboek scheiden en kinderen”. Ik heb het nog niet gelezen, maar het benadert de scheiding vanuit de blijvende gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de opvoeding, het wel bevinden en de zorg van de kinderen. Het is goed dat daar nu ook onderzoek naar gedaan wordt. Uiteindelijk ben ik aan het scheiden en aan mijn nieuwe samengestelde gezin met veel goede bedoelingen, maar weinig inhoud vooraf begonnen. Ik zeg niet dat ik het allemaal fout doe, maar hier en daar zou ik toch een accentje, met de kennis van nu, wat anders leggen.

Op Nederland 1 werd er zojuist ook aandacht besteed aan de Dag van de Scheiding. Op het Jeugdjournaal gaat dat ook gebeuren. Wat me net, bij dit toch ingewikkelde onderwerp, wel vrolijk maakte, is het nieuwe boek van Cornald Maas. Hoewel ik het boek niet hier heb, weet ik wel al grotendeels wat erin staat. Dit voorkomt niet, dat ik het in huis ga halen.

De afgelopen tijd had De Volkskrant op zaterdag in haar Magazine altijd een vast item dat ik beslist als eerste las. “Uit elkaar” van Cornald Maas. Iedere week was er  weer een interview van een kind van gescheiden ouders door Cornald Maas voorzien van een pagina grote foto van dit kind. Zij waren niet altijd 10 jaar ofzo, nee dikwijls ook al veel ouder. Ik heb dit steeds met een gretigheid gelezen. Het voedde me met echte verhalen van “de andere kant”.

Want natuurlijk houd je als scheidende ouder zoveel mogelijk rekening met je kind en je latere stiefkind. Maar ja, je bent als scheidende ouder toch redelijk beschadigd. Het duurt even voor je die achtbaan van emoties door bent. Als je daarna gelukkig weer verliefd kunt worden en het gebeurt je ook, dan begin je in een roze wolk aan je “stiefgezin”. Weer met de beste bedoelingen, maar toch echt weer als mens van vlees en bloed.

Het is goed dat De Dag van de Scheiding er is. Er ligt nog altijd een taboe op. Want zo ontstaan bijvoorbeeld veel financiële problemen door ziekte, overlijden, het verlies van werk en scheiden. Voor de eerste drie kun je je verzekeren, maar een Scheidingsverzekering is nog een lastig onderwerp in onze maatschappij.

Cornald, wat fijn, dat je je verhalen voor ons gebundeld hebt. Hoewel ik het boek nog niet gezien heb, weet ik nu al dat ik er blij en wijzer van word.

Bestelinformatie
Cornald Maas, Uit elkaar

Kerensa van der Douw

Lees ook: http://levenvankerensa.blogspot.com


Reageer ook