Damespraatjes Damespraatjes

Eenzame Nelly (96) overweegt in hongerstaking te gaan: “Ik zit opgesloten, de deuren zitten op slot”

Niet iedereen wordt even hard geraakt door de coronacrisis, dat is wel duidelijk. Zo zijn er natuurlijk ondernemers die het op dit momentent loodzwaar hebben of zelfs al failliet zijn gegaan. En hoewel deze zakelijke ellende verschrikkelijk is, is er naar mijn idee een maatschappelijk probleem dat minstens net zo erg is: de enorme groep mensen die door het virus niet meer naar buiten kunnen, durven of zelfs mogen en hierdoor in een extreem sociaal isolement terechtkomen. 

Op haar kamer

Eén van de mensen die niet meer naar buiten mag, is de 96-jarige Nelly. Ze woont in een aanleunwoning van een verzorgingstehuis, waarbij ze voor de uitbraak van het coronavirus dagelijks in de gezamenlijke eetzaal mocht eten. Dit was niet alleen praktisch voor Nelly, maar het was ook een sociaal moment. Hier kletste ze met andere bewoners en genoten ze samen van de maaltijd. Gezien de beperkte hoeveelheid ruimte mag Nelly niet meer in de gezamenlijke eetzaal eten en moet zo op haar kamer blijven.

Deuren op slot

Naast dat ze niet meer welkom is in de eetzaal, vindt Nelly het ook heel vervelend dat bekenden uit bescherming niet meer op bezoek komen. “Ik mis aandacht, gesprekken, het contact met mensen. Ik zit opgesloten, de deuren zitten op slot. Ik kan nergens heen.”

Hongerstaking

Nelly vindt de situatie zo erg, dat ze tegen Hart van Nederland vertelt overweegt in hongerstaking te gaan. Over de effecten voor haar gezondheid, maakt Nelly zich door haar hoge leeftijd niet druk. “Nou en? Dan zal ik een week eerder doodgaan, dit is ook geen leven meer”, zegt ze in het programma.

Verschrikkelijk

Wat verschrikkelijk… Dat je op deze leeftijd je zo eenzaam voelt, dat je erover denkt om te stoppen met eten. Ik hoop dat er snel een oplossing voor deze dame en alle andere ouderen die tegen hetzelfde probleem aanlopen.

Bekijk hier het interview met Nelly

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 


Reageer ook