Een waardevol tijdsdocument, een indrukwekkende vrouw: Joke Smit

joke_smit.jpg
Een paar jaar geleden gaf Marja Vuijsje in Utrecht een lezing over haar Biografie van Joke Smit. Mijn zoon was daar voor zijn werk. Van hem kreeg ik een gesigneerd exemplaar van de Biografie van Joke Smit met de tekst “Ter lezing, vermaak en hopelijk herinnering, groet Marja Vuijsje”.

Verguld was ik en ook verbaasd. Mijn zoon had die middag geleerd, dat mijn leven als studerende, werkende en carrière makende moeder nog niet zo normaal is in Nederland. Dat gold en geldt ook voor de verzorgende rol van zijn vader. Voor mijn zoon was en is dit zijn leven, maar hij weet nu, dat dit niet overal zo gaat of is gegaan. Bovendien leerde hij de afgelopen tijd ook, dat er nog steeds veel mensen zijn voor wie een gelijke(re) positie van de vrouw toch nog een hele weg is. De lezing van Marja Vuijsje en later het gesprek met haar hebben hem geïnspireerd om die ervaringen via dit boek met mij te delen.

Ik het boek gelezen op momenten, dat ik er echt de tijd en aandacht voor kon hebben: in de mei vakantie, vorige week op Texel en dit weekeinde thuis.

Joke Smit….. was voor mij een vrouw van “Er is een land waar vrouwen willen wonen”, een vrouw van de PvdA, maar ook een vrouw die soms ideeën had, waar ik (toen) niet zoveel mee kon. Ik hoefde geen hotel waar alle kinderen in zaten, ik wilde graag mijn eigen kind met zijn vader, mijn toenmalige echtgenoot, naast ons werk groot brengen. Wel was ik altijd al blij met datgene wat zij in beweging had gezet, maar naar ik nu weet is dat meer dan ik tot nog toe wist.

Dit boek is heel waardevol, doordat het:

  • een prachtig tijdsdocument is, dat heel prettig leest voor diverse leeftijdsgroepen
  • de 2de feministische golf in onze jaren een doorleefd gezicht geeft
  • leert, dat je als je wilt, jezelf bij kunt dragen aan de door jou gewenste verandering
  • vertelt dat je ongeacht je eigen achtergrond, je eigen weg kunt kiezen
  • een beeld geeft van de verandering van de maatschappij in de jaren 50 tot en met 80 van de 20ste eeuw
  • een indrukwekkend levensverhaal is van een vrouw, die nu 77 jaar zou kunnen zijn
  • waardering geeft voor de bijdrage van Joke Smit, en al diegenen in haar omgeving, aan de vorm van onze huidige samenleving
  • ons een betere kennis geeft van de achtergrond van zoveel andere vrouwen in de 2de feministische golf
  • inzicht geeft over de rol van mannen in die beweging
  • een inkijkje geeft in de politieke wereld.

‘Een ontaarde moeder, een koolviswijf, een praktiserende nudist’- zo typeerde Joke Smit zichzelf in een van haar boeken. Ze maakte zich al los van het geloof van haar ouders toen dat nog niet in de mode was. Ze had al een vrij huwelijk toen de seksuele revolutie nog niet in zicht was. En ze combineerde het moederschap met een volledige baan toen werken voor getrouwde vrouwen nog als taboe werd beschouwd. In 1967 werd ze beroemd met ‘Het onbehagen bij de vrouw’. Dit artikel, waarin ze ook haar eigen ervaringen als vrouw en werkende moeder beschreef, werd het startschot voor de Tweede Feministische Golf in Nederland. Kortere tijd later richtte ze, samen met Hedy d’Ancona, de actiegroep Man Vrouw Maatschappij op, manifesteerde ze zich in de PvdA en werd ze de motor achter talloze feministische initiatieven. Joke Smit bleef daarbij haar eigen koers varen. Haar feminisme was radicaal, haar politieke strategie sociaaldemocratische, haar inborst calvinistische en haar levenshouding libertair.

Marja Vuijsje (1955)_ is freelance journalist. Zij werkte jarenlang als redacteur voor Opzij en was redactiechef van het radioprogramma Met het oog op morgen.

Marja Vuijsje heeft ons getrakteerd op een prachtig tijdsdocument over een indrukwekkende vrouw. Wat mij betreft een aanrader voor de leeftijdsgenoten van mijn moeder, voor mijn leeftijdsgenoten en zeker ook voor de leeftijdsgenoten van mijn zoon, 2de helft twintig. Voor deze jongeren geeft het inzicht in de wereld waarin ze leven en de keuzes die ze kunnen maken.
Gegevens

Joke Smit

Biografie van een feministe

Marja Vuijsje

Uitgeverij Atlas

ISBN: 978 90 450 1430 2

Verschenen: november 2008

Prijs € 24,95

Paperback

Bestel dit boek bij Bol.com

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com )


Reageer ook