Een overdonderend relaas

de_apotheker_van_auschwitz.jpgOver de verschrikkingen, die de Tweede Wereldoorlog kenden, weten we inmiddels , als we willen, veel. Toch zijn er zijn weer nieuwe informatiebronnen, die ons kunnen voeden en intrigeren.

De uitgave De apotheker van Auschwitz is er zo een. Deze documentaireroman komt direct bij je binnen. Hoewel het soms even lastig is om de verschillende personages te volgen en te kunnen duiden, heeft dit boek mij weer een, helaas, preciezer beeld gegeven van wat er in Auschwitz kon gebeurden en gebeurde. Uit eindelijk hebben mensen dit mogelijk gemaakt.

In mei 1944 is er een actieve deporatie van Hongaarse joden naar Auschwitz gerealiseerd. Dit is zeer voortvarend aangepakt. Dit boek van Dieter Schlesak geeft feiten en persoonlijke verhalen, die je de gebeurtenissen tot in het kleinste detail doen voelen, ruiken en proeven.

Het zijn echte verhalen, voorzien van een ingewijde Adam, een fictieve tegenspeler. Deze Adam vertelt alle mogelijk details over de werking van de doodsmachinerie.

Het verhaal houdt niet op bij het einde van de oorlog, maar geeft ook beeld van de processen daarna.

De apotheker van Auschwitz is een van de meest authentieke, precieze en schokkende boeken die er ooit over de Holocaust zijn geschreven. Het is een zeer realistisch portret van het concentratiekamp Auschwitz, vooral van de doodsfabriek Birkenau, waar een Roemeense apotheker, dr. Victor Capesius, assistent van Mengele, een belangrijke rol speelde bij de selectie en vergassing. Hoewel hij naar eigen zeggen persoonlijk niets tegen joden had, stuurde hij velen van hen, onder wie een groot aantal bekenden uit zijn geboortestreek, koelbloedig de gaskamer in
en verrijkte zich met hun bezittingen. Na de oorlog ontsnapte hij aan een doodsvonnis en hervatte hij zijn civiele bestaan. Dieter Schlesak, afkomstig uit dezelfde stad als Capesius, deed tientallen jaren research en sprak vele getuigen. In deze documentaireroman, die tot in detail is gebaseerd op historische bronnen, reconstrueert hij de carrière van de apotheker voor, in en na Auschwitz-Birkenau. De apotheker van Auschwitz is vertaald en van een nawoord voorzien door Jacq Vogelaar, auteur van Over kampliteratuur (2006).

Dieter Schelsak (1934, Schässburg, Roemenië) is een veelvuldig bekroond romancier en lid van het Duitse PEN-centrum. Hij woont afwisselnd in Duitsland en Toscane.

De apotheker van Auschwitz heb ik ervaren als een indrukwekkend boek, dat ik slechts in delen kon lezen. Ik ben wel blij, dat het er is en dat ik dit gelezen heb. Het vult mijn feitelijke en menselijke beeld van de Tweede Wereldoorlog verder aan. Hier zal ik nog wel even op herkauwen.

Wat mij betreft dus een aanrader om de tijd voor te nemen

Gegevens
De apotheker van Auschwitz
Dieter Schlesak
Vertaald door Jacq Vogelaar
Arbeiderspers
ISBN: 9789029573122
Verschenen: januari 2011
Prijs € 24,95
Paperback

Bestel De apotheker van Auschwitz bij Bol.Com

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com en volg www.twitter.com/KerensavdDouw )


Reageer ook