Een moeder-dochter roman van voor de crisis

xenia.jpg
Eva, succesvol journaliste, heeft nog maar één jaar voordat haar dochter Kira gaat studeren in het buitenland. Ze heeft zich vast voorgenomen om Kira een survivalpakket voor de ‘echte’ wereld mee te geven. Het laatste jaar is een achtbaan van nieuwe angsten, moederliefde, trots en de overtuiging dat loslaten onvermijdelijk is.

Als je dochter in het laatste jaar van haar middelbare school zit en je hebt de verwachting dat ze haar kans pakt om te gaan studeren, dan zit daar een prachtig verhaal in. Vele moeders kunnen zich er in herkennen en het heeft een diverse dynamiek.

Het is namelijk niet alleen zo, dat jouw dochter een vrouw wordt. Door die verandering kom jij in een andere generatie rol. Je voelt jezelf vrijer, omdat je meer ruimte krijgt voor je eigen leven en werk. Helaas gaat dat wel vaak gepaard met de vraag aan jezelf: “Als ik nu een vrije vrouw zou zijn, zou ik dan weer verliefd worden op de vader van mijn dochter?” Kortom je krijgt als moeder ook een leuk gevecht met jezelf te klaren. Dit geeft je weleens het gevoel van een niet te beheersen achtbaan, maar daar komen we er over het algemeen weer sterk en stralend uit.

Ik verheugde me dan ook op dit boek. Hoewel ik geen dochter, maar wel een zoon van 26 heb, vermoedde ik te kunnen genieten van veel herkenning. Helaas was dit minder het geval dan ik dacht.

De, naar mijn smaak, te royale levensstijl met een, naar mijn idee, te makkelijke, wat oppervlakkige opvoeding leidde mij regelmatig af. Ik ben een vrouw, die midden in de wereld staat en ook nog in het Gooi. Maar ook hier is het echt niet zoals het in dit boek wel gewoon lijkt. Teveel consumptie en naar mijn idee  te weinig inhoud. Opvoedkundig zat ik me nog al eens op te eten.

Hierbij komt dat er naar mijn idee in een bepaalde fase van het boek iets teveel verhaallijnen komen. Dat mag van mij iets verfijnder.

Ik loop dan ook al een paar dagen te bedenken, wat ik nu echt van dit boek vind. Ondanks mijn ergernis heb ik dit boek namelijk wel met plezier en genot uitgelezen. Xenia Kasper is beslist in staat om heel invoelbaar bepaalde situaties te beschrijven. Het is dan alsof je er midden in zit.

Xenia Kasper is van oorsprong Duitse, en woont en werkt in Nederland. Ze is manager en persagente van onder meer Linda de Mol en Yfke Sturm, en, tot voor kort, van Gordon. Daarnaast schreef ze twee eerdere romans 38 ½ en 32 graden C .
Dames, doe mij een plezier, lees dit boek eens en laat me in een reactie op www.damespraatjes.nl weten wat jullie er van vinden. Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties.

De Countdown
Een bijzondere moeder-dochter roman
Xenia Kasper
Truth & dare
ISBN 9789049998479
Verschenen: juni 2009
Prijs: € 18,95
Paperback

Bestel dit boek bij Bol.com

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com )


Reageer ook