Een meisje van hiernaast, een roman als een duister sprookje


Het boekje heeft een kaft, waaruit je direct de sfeer proeft van eind jaren 70. Vanaf het begin bleef dit boekje me verrassen. Het vertelt op een natuurlijke manier over een zomervakantie van wat jongens in een Duits industriestadje. Soms breekbaar beschreven, regelmatig verrassend. Voor mijn gevoel verrassend vanuit de realiteit. Die is niet altijd glad en mooi. Wel vaak lastig, uitdagend en verwarrend.

Het handelt over ontluikend gevoel voor de andere sekse, over vriendengroepen, die onderling geen vrienden zijn, over het fragiele verschil tussen brommer rijdende jongens en de jongens, die nog net wat jonger zijn.

Ouders, die druk zijn met hun eigen zaken en de ontwikkeling en vragen van hun kinderen niet altijd opmerken.

Een verhaal van een stukje leven eind jaren 70 in Duitsland.

Het is de zomer van 1979, in een ogenschijnlijk vredig Duits industriestadje. De kinderen zijn geen kinderen meer, en hun ouders lijken nooit volwassen te zijn geworden. De lucht is gevuld met een mix van verlangen, seks en geweld. Moritz is een van de Dassen, een bende van twaalf- en dertienjarige jongens. Hun vijanden zijn de Vossen, oudere jongens met brommers die zich in de weekends bezatten achter het voetbalveld.

Op een avond vinden Moritz en zijn vrienden een meisje dat jarenlang gevangen is gehouden door haar inmiddels overleden moeder. Hun ontdekking leidt tot een reeks gebeurtenissen die hun vriendschap, en hun leven, voor altijd zal veranderen.

Stefan Kiesbye (1966) groeide op in Duitsland en woont tegenwoordig in Los Angeles. Als schrijver van verhalen publiceerde hij in tal van gerenommeerde tijdschriften. Tevens is hij redacteur van Absynth: New European Writing. Zijn debuutroman Een meisje van hiernaast was reeds in Amerika verschenen voordat het in Duitsland werd ontdekt als een van de grote literaire sensaties van het jaar.

De juryvoorzitter van Low Fidelity Press Novella Award schreef: “Een boek zo stil en toch zo krankzinnig krachtig, dat je je vanzelf afvraagt wie deze schrijver is.”

Ik heb dit boek als een krachtige verrassing en soms een bizarre verrassing ervaren. Wat mij betreft een boeiend boek om te lezen, te beleven en je eigen mening over te vormen.

Gegevens

Een meisje van hiernaast
Stefan Kiesbye
Vertaald door Gerrit Busssink
Arbeiderspers
ISBN: 9789029575232
Verschenen: mei 2011

Bestellen bij Bol.com
Een meisje van hiernaast” target=”_blank”>Prijs € 14,95 Paperback
Een meisje van hiernaast- digitaal” target=”_blank”>Prijs € 11,95 Digitaal boek

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com en volg www.twitter.com/KerensavdDouw )

 


Reageer ook