Een bruiloft is net een balletvoorstelling


Tijdens een bruiloft heb je hebt verschillende hoofdpersonen, enkele bijrollen en daarnaast nog de overige ballerina's. Het stuk wordt langzamerhand opgebouwd, heeft in het midden een hoogtepunt en eindigt vervolgens groots. Dit alles wordt ondersteund door verschillende technici en natuurlijk door de regisseur. Want zonder die regisseur weet niemand wat hij moet doen.

weddingplanner_3.jpg
Dit weekend dans ik mee in een prachtige klassieke balletvoorstelling in het theater. Onze danslerares (red. Annelies, weddingplanner) tevens choreografe, heeft bovendien de regie in handen. In de studio en tijdens de voorbereidingen gaat dat allemaal prima. Ze weet precies wie wat moet doen, vertelt de mensen van het geluid, licht en de video wat zij moeten weten, instrueert alle danseres en danseressen en danst zelf ook nog een groot gedeelte mee. Het kan dus niet anders dan een prachtige voorstelling worden!

Dan is er op vrijdagavond de generale repetitie in het theater. Alleen onze danslerares weet precies wat er met wie is afgesproken. Ze wordt overspoeld met vragen waardoor alles verschrikkelijk lang duurt en wij daar als dansers alleen meer onzekerder van worden. Met een terneergeslagen gevoel gaan we naar huis, sommige vragen nog onbeantwoord.

De volgende dag is de première. Nu moet het gebeuren. We gaan met een zenuwachtig gevoel de bühne op in de hoop dat alles wat gisteren mis ging, vandaag wel goed gaat. Het enige dat wij kunnen doen, is onze uiterste best doen. De voorstelling is een geweldig succes. Het publiek is laaiend enthousiast en de dingen die niet zo goed zijn gegaan, die weten alleen wij.

weddingplanner_4.jpg
En toch is dat jammer. Want als de bruid namelijk alles uit handen had gegeven, niet zelf de regie had willen houden, dan was alles helemaal perfect verlopen. Dan hadden het bruidspaar en de gasten die kleine missers niet gezien of geweten. En nog belangrijker: dan was de bruid – en daarnaast ook de moeder van de bruid – veel minder gestrest geweest of het allemaal wel goed zou komen, want iemand anders had die laatste paar vragen opgelost.

Laat dit een gouden tip zijn voor alle toekomstige bruiden: niet zelf meedansen én de regie in handen houden, maar een keuze maken. Vertrouw op je mensen en de andere professionals en zorg voor een goede regisseur (de weddingplanner!). Alleen dan kun je dubbel zo veel genieten van jouw moment!

Annelies van der Gulik-Boucherie www.trouwgemak.nl
foto's copyright Petra van Velzen www.petravanvelzen.com


Reageer ook