Echte liefde geeft je leven vaak verrassende uitdagingen

lichthart.jpg
Dit weekeind ben ik deels ondergedompeld in een heerlijk, aangrijpend boek, Lichthart, dat knap direct vanuit mooie menselijke liefdevolle gevoelens is geschreven. Liefde lijkt soms alleen maar eenvoudig. Dat is in het echte leven niet altijd zo. Eva Posthuma de Boer plaatst dit onderwerp op een zuivere manier in onze maatschappij. Ze beschrijft heel knap meerdere zeer integere dilemma’s waar de liefde en ons sociale gevoel ons voor kunnen stellen. Het verhaal kent meerdere dimensies, die zich zo ontwikkelen, dat je wel verder moet lezen. Damespraatjes mag een aantal exemplaren weggeven van dit prachtige boek.

Het boek Lichthart brengt ons een verhaal, dat bijvoorbeeld een Amsterdamse vriendin, nicht en/of collega ons zo persoonlijk verteld zo kunnen hebben. Ik ben er zeker van, dat we dan ademloos naar dit verhaal geluisterd hadden. Ademloos, omdat het zowel verrassend, als herkenbaar is. Ook doordat het zo mooi menselijk verteld is.

De brief aan het begin van het boek trekt ons direct dit verhaal in. De beschrijving van het leven van de geadresseerde geeft zo’n levensecht beeld, dat de brief en die inhoud je meteen meenemen.

Het boek kent twee hoofdpersonen, die elkaar niet kennen. Hun levens zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naut Lefèvre heeft veertig jaar als muziekjournalist in Parijs gewerkt. Voor het eerst in al die jaren keert hij terug naar zijn geboortedorp in de Eilandspolder. Hij hoopt op tijd terug te zijn gegaan om zijn verleden nog met het heden te kunnen verbinden.

Liv Lichthart leeft het leven van een vrouw van begin dertig in een grote stad in Nederland. Zij is manager van een succesvolle band en heeft een vol sociaal leven. Haar levensontwikkeling verleidt haar om Nederland achter zich te laten voor een korte vakantie naar Zuid-Afrika. Gelukkig wordt dit land in Lichthart niet alleen maar als omgeving beschreven. Eva trakteert ons op een goed in het verhaal passende zuivere kijk op het leven in Zuid-Afrika en de dilemma’s die het leven je daar kunnen brengen. Het verblijf van Liv in Zuid-Afrika wordt een breekpunt in haar bestaan; terugkeren naar huis lijkt steeds onmogelijker te worden. De reis mondt, zowel fysiek als emotioneel, uit in een lange, avontuurlijke tocht.

Het boek laat op meerdere manieren zien, dat het leven niet altijd is wat het lijkt. Leven biedt ons vaak meerdere dimensies en grote verrassingen. In Lichthart worden de levensverhalen ons zo tastbaar gebracht, dat ik het boek niet anders dan een verrijkende ervaring kan noemen. Ongemerkt was ik na afloop zelf ook alert op de gevolgen van mijn eigen relaties en verleidingen die het leven me al gebracht heeft. Ik vermoed dat ik niet de enige lezer ben, die tevreden en plezierig opgeladen dit boek uitleest.

Ik kan het boek, Lichthart, de lezeressen van Damespraatjes dan ook zeker aanraden.

Eva Posthuma de Boer is schrijfster en theaterproducent. Haar debuutroman Eindeloze dagen verscheen in 2007. Eerder schreef zij samen met Sanne Wallis de Vries Rinus aan de rekstok.

Gegevens:

Lichthart

ISBN: 9789046806784

Eva Posthuma de Boer

Uitgever Nieuw Amsterdam

Verschenen oktober 2009

Prijs: € 17,50 

Bestel dit boek bij Bol.com

Bekijk het filmpje over dit boek

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com )

Prijswinnaars van het boek

Familie Koopman uit Hasselt
Britta Peters uit Best
Erika Luit uit Nieuw Buinen

Heeft u dit boek niet gewonnen, maar wilt u het toch lezen: Bestel dit boek bij Bol.com

Nog meer prijsvragen

Nog meer boeken winnen


Reageer ook