Mamma's en oma's vertellen

baby_steven.jpg

Jaren geleden toen jij nog in het winkelwagentje paste, reden we door een nieuwe supermarkt.
Ik zie je nog in het rond kijken en verbaasd tegen me zeggen;  ‘ Mam, al dat eten…., wordt dat allemaal poep?

Het was 29-12-2006 en jij was 4 jaar “Mam, is Jezus Christus al geboren?”

Je was 6 jaar “Mam, als ik later groot ben ga ik nooit bij je weg hoor, ik word dan jouw meneer”.

Steven’s pappa gaat over twee maanden trouwen. Er moet in dat kleine koppie van 4  jaar heel wat omgaan, dus vraag ik om zijn reactie. ‘Dan wordt Connie ook mijn moeder, he mam’? Nee, lieverd,  Connie is als een moeder voor je, maar je hebt maar één moeder en dat ben ik en dat blijf ik heel je leven’.  Waarop Steven fronsend antwoord ‘ Wij hebben hier geen pappa, he mam’? ‘Nee schat, jouw pappa woont bij Connie’. Stilte.  ‘Wanneer krijgen wij hier een lieve meneer? ‘ Als je er een ziet, moet je het  mij maar zeggen, oke?’  Jaren later toen we met mijn kersverse partner en Steven een dag in de dierentuin hadden doorgebracht kreeg ik ‘s-avonds na het voorlezen van het bedverhaal het volgende te horen ; ‘ Mam,  waarom neem je René niet als lieve meneer‘.  Dit was voor mij doorslaggevend!

Voor Steven
Ik schonk je het leven, maar kan het niet voor je leven
Ik geef je richtingen aan , maar ik kan er niet altijd zijn om je te leiden
Ik kan je dingen leren, maar ik kan niet maken dat je leert
Ik kan je leren wat goed is en kwaad, maar ik kan niet altijd voor jou beslissen
Ik kan je advies geven, maar ik kan het niet voor jou aannemen
Ik kan je liefde geven, maar ik kan het je niet opdringen
Ik kan je leren delen, maar ik kan je niet dwingen respect te tonen
Ik kan je adviseren over je vrienden, maar ik kan ze niet voor je kiezen
Ik kan je dingen van het leven vertellen, maar ik kan jouw goede naam niet opbouwen
Ik kan je over drank vertellen, maar ik kan geen ‘nee’ voor jou zeggen
Ik kan je waarschuwen voor drugs, maar ik kan niet voorkomen dat jij ze gebruikt
Ik kan jou  vertellen over verheven doelen, maar ik kan ze niet voor jou bereiken
Ik kan je over vriendelijkheid leren, maar ik kan je niet dwingen om vriendelijk te zijn
Ik kan je voor zonden waarschuwen, maar ik kan jouw normen niet maken

Lieve knul, geloof in jezelf en weet dat ik er altijd voor je zal zijn.
Mamma Japikje
Heeft u ook onvergetelijke momenten met uw kind(eren) die u met ons wilt delen?

DOOR DE OMA VAN TYCHRO

Lief kind

Kijk naar de bloemen lief kind
Kijk omhoog
Kijk naar de kleuren van de regenboog
Blaas een pluisje
Van een paardebloem in de wind
Dans met je voetjes
Op het gras lief kind
Luister naar de vogels
En kijk naar de bomen
Kijk met je ogen en droom je dromen
Want eens ben je oud
Met haren van goud
Maar dans nu in de wind
Dans lief kind

Mijn schoonvader die maar een arm had vond het altijd vermakelijk dat als de kleinkinderen als ukkie tot ontdekking kwamen dat opa maar een arm had. Onze Mirjam was een jaar of vier toen ze in de keuken stond toen opa binnen kwam, ze keek eens aandachtig naar hem en vroeg toen….opa waar is je andere arm. Ja , zei opa, die ben ik ooit een keer kwijtgeraakt, en nu moet ik het met een arm doen. Mirjam keek erg beteuterd en liep naar de kamer naar oma, en ging bij haar aan tafel zitten . Ze kon opa in de keuken zien en heel bedeest zei ze alleen maar dit….ik kan in de handen klappen… Debora daar in tegen dacht dat opa hem had verstoppeld en keek in alle keukenkastjes en in de kelderkast toen ze hem ook niet in de binnenzak van opa zijn jas vond geloofde ze het pas echt.

Stoere vent

Nu ben je vier jaar, en een heel erg stoere vent, die gek is op auto en vooral  raceauto’s. Michael Schumacher en Barrichello zijn je favorieten. Voor jou geen Bobo, maar de een formule 1 blad. Je hebt nu afscheid genomen van de kinderen en de juffies van de crèche. Er werd die dag feest gevierd, dat noemen ze tegenwoordig een tranenfeest. Samen met drie lieve vriendinnetjes naar de basisschool. Vier jaar lang was je een dag in de week bij mij. Wat zal ik die missen. De groet ‘s-morgens om acht uur “hallo omi”, samen eten, zingen, dansen, knuffelen en slapen. De laatste dag kwam je binnen met een zelfversierde taart, waar op stond “bedankt omi”. Ik voelde ook van binnen tranen en beslist geen feest.
Verliefd ben ik nog steeds, het wordt alleen maar meer. Ik zal onze dag samen missen lieve vent, maar kleine jongetjes worden groot. Ik hoop dat je nog heel lang zult zeggen “Omi ik hou van jou”.

Margriet Koers

 

 

 


Reageer ook