Doel 2009 bereikt, op naar 1250 km in 2010

fietskilometerteller.jpg
Niet alle doelen, die ik me voor 2009 gesteld had, heb ik behaald, maar een doel is ondanks het winterse weer aan het eind van 2009 helemaal gelukt. Ik had mij voorgenomen 1.000 kilometer te fietsen op mijn thuisfiets. Zoals je kunt zien, is dat gelukt. Ik ben wel speciaal hiervoor op een sneeuwloze koude dag een flink eind gaan fietsen.

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar aan het begin van het jaar neem ik altijd de tijd om eens even mijn leven door te nemen. Doordat ik bijvoorbeeld veel dingen leuk vind, kan het voorkomen, dat ik wat teveel hooi op mijn vork neem. Daarom heb ik al enige jaren geleden de start gemaakt met mijn eigen jaarplanning. Op je werk maak je het ene businessplan na het andere, maar thuis denken we soms, dat het allemaal vanzelf wel loopt. Of laat ik voor me zelf spreken, ik dacht, ik heb het wel goed in de gaten, dat ik de juiste keuzes maak.

Toen ik eenmaal zo’n Excel sheet maakte met gewoon een planning van het aantal beschikbare uren, mijn wensen en hoe dat matchte, kreeg ik door dat ik dat niet zo goed in de gaten had, als ik dacht. Dit plannen blijkt dus een slimme stap in mijn leven te zijn. Nu ga ik er rond de jaarwisseling altijd even voor zitten. Ik bedenk dan wat belangrijk voor me is. Dus ook hoe vaak ik gewoon niets wil doen, wil lezen, in de tuin wil werken, wil bellen met vriendinnen etc. etc. Dan moeten er ook dingen nog gedaan worden als: werken, het huis schoonmaken, boodschappen doen, eten koken enzovoorts. Natuurlijk wil ik graag tijd samen doorbrengen met mijn vriend: praten, knuffelen, dingen samen doen, erotiek, uitgaan en nog meer. Hierbij is het altijd handig om te checken of je maatje dat ook zo ziet. Anders zit je alleen op je vrijgemaakte tijd J.

Dikwijls levert het maken van zo’n overzicht dat ik direct zie, waar mijn knelpunten liggen. Dan moet ik kiezen! Want ja muziek is bijvoorbeeld belangrijk, maar slapen ook, vergaderen is leuk, maar wandelen ook. Het mooie is, dat wanneer ik dit open benader, ik ook altijd kansen zie voor keuzes. Ik plan het ook zo, dat er ruimte is voor leuke dingen die langs komen. Ook weet ik, dat wanneer ik iets nieuws wil wat veel tijd kost, dat ik dan iets anders moet laten vallen. Door dit planwerk maak ik mijn keuzes bewuster en hierdoor is mijn leven leuker.

Helaas is het niet zo, dat ik hiermee ook heel eenvoudig al mijn doelen haal voor een jaar. Ik weet zeker, dat ik vorig jaar dacht, dat ik nu minder zou wegen, maar dat is nog niet zo. Wat wel zo is, is dat mijn conditie verbeterd is. Dit komt onder andere, doordat ik nog bewuster beweeg in het dagelijkse leven. Een van die doelen die ik daarbij had, is 1.000 kilometer fietsen op mijn thuisfiets. Dat is me gelukt! Eigenlijk ging het makkelijker dan ik dacht. Dus mijn plan voor 2010 is ambitieus: 1.250 km op mijn thuisfiets.

Kerensa van der Douw

Lees ook: http://levenvankerensa.blogspot.com
 
 


Reageer ook