Deeltijdvrouwen willen meer flexibiliteit

deeltijdvrouwenanp.jpg
Gaan vrouwen meer werken wanneer zij vaker zelf hun rooster kunnen bepalen? Dat is een van de vragen waarop de Taskforce Deeltijdplus antwoord hoopt te krijgen met in totaal 27 proefprojecten in diverse sectoren.
De taskforce, die in april vorig jaar is begonnen, heeft tot doel vrouwen met een kleine deeltijdbaan te stimuleren meer uren te gaan werken.

Met het oog op de vergrijzing is vergroting van de arbeidsdeelname hard nodig om alle voorzieningen betaalbaar te houden.

Flexibiliteit

Veel vrouwen zeggen wel meer uur te willen werken, maar in de praktijk doen ze het niet. Uit gesprekken met vrouwen blijkt dat zij meer flexibiliteit nodig hebben, zei voorzitter Pia Dijkstra van de taskforce dinsdag in Den Haag.

Tijdens de projecten wordt onderzocht wat vrouwen belemmert meer te gaan werken en hoe die belemmeringen kunnen worden weggenomen.

Kleine kinderen

Er werken 27 werkgevers aan mee, waaronder enkele ziekenhuizen, het ministerie van Sociale Zaken, maar ook kleinere bedrijven in de detailhandel.

In Nederland werken wel veel vrouwen, maar vergeleken bij andere Europese landen hebben zij vaak een baan van minder dan 24 uur per week. En dat zijn niet alleen vrouwen met kleine kinderen.

Carrière

Ook als de kinderen groter zijn, gaan vrouwen niet meer werken. ”Carrière maken kan niet in kleine deeltijdbanen”, aldus Dijkstra. Misschien is dat gebrek aan carrière ook wel een reden dat vrouwen niet meer uur gaan werken als de kinderen groter worden.

Uitbreiding van het aantal uur is vaak ook geen onderwerp van gesprek tussen werkgever en werknemer, aldus Dijkstra.

Ambitie

”Is er ergens een vacature van 16 uur, dan wordt iemand voor dat aantal uur geworven, en niet gevraagd of anderen misschien meer willen werken.” Ook dat moet vanzelfsprekender worden.

Vaak wordt gezegd dat vrouwen geen ambitie hebben. Daarom heeft de werkgroep de aanzet gegeven tot een onderzoek naar de ambitie van vrouwen.

De uitkomsten worden in november gepresenteerd op een internationale conferentie in Amsterdam.
© ANP


Reageer ook