De miniatuurmeesteres: Een boek, dat je meeneemt!


“Van de eerste tot de laatste pagina heb ik genoten van dit boek. Het neemt je mee naar de 16de eeuw in Perzië. Tijdens het lezen, ben je daar ook. Je kijkt om een hoekje mee naar een hele andere cultuur, je proeft, ruikt en voelt deze ook. Je kunt de hoofdpersoon bij wijze van spreken aanraken. Haar moed, talent, doorzettingsvermogen en creativiteit inspireren de lezer. Haar twijfel en haar keuzes voel en beleef je mee.” Kerensa las voor Damespraatjes het boek de Miniatuurmeesteres van Carolien Omidi en doet verslag.

De hoofdpersoon heeft een goede band met haar vader en ontwikkelt zo, tegen de “normale” gang van zaken in, haar talent. Dit geeft op gegeven moment problemen. Het plaatst haar voor hele lastige en diepe keuzes. Haar eigen weg gaan, zonder familie en met alle bekende en onbekende risico’s? Of toch die moeilijke beslissing nemen voor haar hele leven ten bate van haar familie….. Een vrouw, die haar kans creëert om haar schildertalent te ontwikkelen in het 16de eeuwse Perzië. Het geluk dat het haar schenkt, geeft haar de kracht om door te gaan en helpt haar haar weg te vinden.

Het verhaal
De vijftienjarige Soraya is de oogappel van haar vader met wie ze haar grote passie voor de schilderkunst deelt. Na zijn overlijden wordt zij tot haar grote ontsteltenis uitgehuwelijkt aan een oude, maar bemiddelde man, die haar moeder en broers van de armoede kan redden. Ze vlucht het huis uit en vindt onderdak bij een gastvrij gezin een aantal dorpen verderop. Soraya sluit vriendschap met de dochter, Adileh, die schilderspullen voor haar weet te bemachtigen. Soraya’s schilderijen zijn zo goed dat ze in de stoffenwinkel van Adilehs vader de aandacht trekken en voor veel geld verkocht worden. Een afgezant van sjah Ismaïl, die haar werk ziet, laat weten dat hij de maker graag uitnodigt om als hofschilder aan de slag te gaan. Verkleed als man reist ze af naar het paleis van de sjah in Tabriz, waar haar een even avontuurlijk als moeilijk leven wacht.

De auteur
Carolien Omidi is journaliste en schrijfster. Ze woont met haar man en kinderen in Teheran. Ze schreef voor de Volkskrant en is nu correspondente voor Trouw en Radio 1. Eerder verschenen van haar hand de roman Het vuur van Perzië en Van onze correspondent. Standplaats Teheran  (http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/standplaats-teheran/1001004006409489/index.html)_

Ik lees graag een boek over de kracht van vrouwen. Vrouwen, die eigen keuzes maken en hun talent gebruiken, ook al is dat niet “normaal”. Dit boek brengt een jonge sterke vrouw in een voor mij nieuwe wereld: de 16de eeuw in Perzië. Het levensverhaal van Soraya heeft mij veel leesplezier en inspiratie geleverd. Het verhaal boeit van begin tot eind. Ik heb er ronduit van genoten. Wat mij betreft is dit boek een aanrader.

Bestelinformatie
De minatuurmeesteres
Carolien Omidi
Artemis & co
ISBN: 9789047200949
Verschenen: januari 2011
Prijs € 19,95 Paperback
Bestel De miniatuurmeesteres bij Bol.Com

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com en volg www.twitter.com/KerensavdDouw )


Reageer ook