De essentie van vrouwelijk leiderschap

karin_jironet.jpg
Er zijn nog weinig vrouwen die topposities vervullen, degenen die dat doen lijken op een nieuwe positieve manier invloed uit te oefenen. Wat is vrouwelijk leiderschap precies, en wat kunnen we doen om het meer in de praktijk te brengen? De afgelopen tijd zijn er veel boeken verschenen met als thema Vrouwelijk Leiderschap. Damespraatjes start een serie over deze boeken. Deze week: De essentie van vrouwelijk leiderschap van Karin Jironet.

Karin Jironet pleit ervoor dat vrouwen de spanning tussen hun innerlijk leven en persoonlijke ambities enerzijds, en de verwachtingen van de omgeving anderzijds, actief onderzoeken en proberen op te lossen. Die spanning uit zich bijvoorbeeld in de wens om eerlijk voor twijfels uit te komen, op een niveau in de organisatie waar juist daadkracht en overwicht vereist zijn.

Aan de hand van de ontwikkelingsreis die Dante beschrijft in zijn Goddelijke komedie verklaart Jironet de psychologie achter deze spanningen en maakt ons bewust van patronen die het dagelijks functioneren en de omgang met mannelijke en vrouwelijke collega’s bemoeilijken. Dantes reis staat symbool voor een persoonlijke ontwikkeling die tot integriteit en werkelijk authentiek leiderschap zal leiden – leiderschap dat we vandaag de dag hard nodig hebben. Dit boek is geschreven voor iedereen die wat dieper wil nadenken over haar of zijn persoonlijke ontwikkeling en het functioneren in maatschappij en organisatie.

Beoordeling op Bol.com: "Geen eenvoudige kost, maar zeer lezenswaardig en boeiend boek over de persoonlijke aspecten waarin eigenlijk elke leider, man of vrouw, zich zou moeten verdiepen. Jironet gaat verder dan wat tips en trucs en laat je echt nadenken over hoe je je karakter en persoonlijk kan en moet inzetten om een betere leider of manager te worden. Ze doet dat aan de hand van de zeven zonden en deugden zoals die in Dante’s Goddelijke Komedie beschreven worden. Ik ken dat boek niet (heb er natuurlijk wel van gehoord) maar je krijgt genoeg uitleg om goed te snappen wat er bedoelt wordt. De literaire scenes worden door Jironet verbonden aan stappen in je persoonlijke ontwikkeling. Dit is echt een boek om goed tot je te laten doordringen en te herlezen."

Dr Karin Jironet is theologe en psychologe. Ze is werkzaam bij De Baak VNO-NCW op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Zij is executive coach en auteur van The Image of Spiritual Liberty en The Quest for Unity.

Bestel dit boek bij Bol.com


1 reactie

Reageer ook