Damespraatjes op Curacao (deel 1)

morena.jpg
Op een ecologisch verantwoorde manier naar Curaçao reizen is al een heikele kwestie. Je hebt sowieso een meer dan negen uur durende vliegreis voor de boeg en als je pech hebt, zoals wij, moet je halverwege vanwege een technisch mankement terug naar Amsterdam, om de volgende dag opnieuw te vertrekken. Extra zuur wordt het als je dan in de door de vliegmaatschappij verschafte reislectuur leest dat je eco kunt reizen door vooraf lijstjes op te stellen en bijvoorbeeld minder boeken mee te nemen. Je hebt zo minder koffers nodig en minder bagage in het ruim betekent minder kerosine om het reisdoel te bereiken. Kunnen we deze energieverspillende start milieutechnisch gezien op het eiland zelf nog goed maken?

Sinds kort is er op het eiland een ecologisch resort, Morena Resort, in de buurt van ons favoriete strand Jan Thiel, ten oosten van Willemstad. Daar hebben wij dus dit keer een huisje geboekt. Het resort ademt een serene rust en de vrijstaande huisjes met ruime houten veranda (met hangmat) gemaakt van duurzame materialen en gedeeltelijk rood beschilderd geeft het park een warme uitstraling. De meubels op de veranda zijn gemaakt van sloophout. Zelf vind ik het zitcomfort ruim voldoende, maar mijn man en vrienden, die later in de week langskomen, vinden het wat ongemakkelijk zitten. Er is geen vaatwasser in de ruime open keuken dus deze keer wordt het onder flink protest van drie puberdochters ouderwets ‘gezellig’ afwassen in de gootsteen met milieuvriendelijk afwassop. Via zonne-energie wordt het water in de badkamer en keuken verwarmd. De kranen draai je niet open, maar druk je in en dan komt er iedere keer een afgemeten hoeveelheid water uit de kraan. Helaas is er op Curaçao geen gescheiden afvalverwerking, dus hoeven we het afval in het huisje niet te scheiden. De slaapkamers zijn wel door een airco gekoeld, die niet echt energiezuinig oogt. In andere resorts hebben we wel meegemaakt dat de ruimte wordt gekoeld door een plafondventilator, maar bij navraag bij één van de medewerkers, wordt aangegeven dat een “echte” airco een “must” is voor ook de eco-toerist. Binnenkort worden deze koelers wel met een sensor afgesteld,  zodat ze niet langer dan nodig is de ruimte hoeven te koelen.

Eén van de manieren voor het Morena Resort om de ecologische certificering te verkrijgen en te behouden, namelijk van het Green Key Milieu Keurmerk, het internationale keurmerk voor bedrijven die serieus en controleerbaar bezig zijn met het milieu, is door het geven van voorlichting zowel aan de toeristen als aan de lokale bevolking. Bij de ingang van het resort staat aangegeven, waaruit de ecologische principes van het resort bestaan en ook het verzoek om hieraan mee te werken. In de bungalows ligt ook een map met wat vriendelijke verzoeken zoals bijvoorbeeld je handdoek niet iedere dag te laten verwisselen en op de grond te leggen als vervanging nodig is (maar volgens mij gebeurt dit wereldwijd eigenlijk ook in allerlei andere hotels). Leuk om nog even te vermelden is dat de kunst aan de muren is ook “fair-trade” en afkomstig van een vrouw-vriendelijk project uit Peru.

Bij de bouw van het resort is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de natuurlijke omgeving. Het restaurant is op een grote rots (en ook zo’n beetje het hoogste punt van het resort gebouwd) gebouwd. In plaats van de rots weg te halen, hebben ze er hier juist gebruik van gemaakt. Er zijn ook zoveel mogelijk bomen blijven staan. De huizen zijn zo gebouwd dat je op je veranda altijd de passaatwind kunt voelen, waardoor er een natuurlijke koeling ontstaat. De verkoeling in de woonkamer kun je krijgen door de houten shutters tegen elkaar open te zetten en een frisse tocht verspreid zich door het huis.

Het zwembad is chloorvrij, maar de dosering van diverse middelen om het zwembad schoon te houden luistert vrij nauw. Als het regent (en zo nu en dan gebeurt dat toch wel tijdens ons verblijf), dan raakt de watersamenstelling wat verstoord. Er kan dan een vreemde lucht ontstaan, waardoor ze weer andere stofjes in het water moeten toevoegen, die mij dan wel doen denken aan het zo vertrouwde chloorluchtje (zout waarmee het water wordt aangevuld bestaat natuurlijk voor een deel uit chloor).

Het resort is overigens autovrij, waardoor je vooral de wind, de vogeltjes en spelende kinderen hoort. De medewerkers van het resort rijden in golfkarretjes rond en om je boodschappen en koffers naar je huisje te brengen kun je gratis gebruik maken van de bolderkarren die er staan.


Damespraatjes bezoekt regelmatig Curacao en zal daar de komende tijd wekelijks verslag van doen.

Bekijk ook de beoordeling op Zoover.nl


Reageer ook