Coebergh Roodharigendag viert lustrum

roodharigen-2.jpg
Duizenden roodharigen uit de hele wereld verzamelen zich op zondag 5 september in Breda voor de vijfde editie van de Coebergh Roodharigendag. De dag staat volledig in het teken van het fenomeen rood haar en kunst: van kunstexposities tot modeshows en van muziekoptredens tot lezingen. Bovendien komt de enorme vlecht van sprookjesfiguur Raponsje uit de toren van de Grote Kerk in het centrum van Breda te hangen.

Nederlands initiatief is internationaal succes
De afgelopen jaren is de Coebergh Roodharigendag, die in 2005 in het leven werd geroepen door kunstschilder Bart Rouwenhorst, uitgegroeid tot een internationaal bekend fenomeen. Vorig jaar deden enkele duizenden deelnemers mee uit ruim dertig landen. Ook op zondag 5 september reizen roodharige mensen uit alle windstreken af naar de binnenstad van Breda voor de lustrumeditie van het evenement dat om 12.00 uur officieel van start gaat met de opening en traditionele groepsfoto van alle aanwezige roodharigen.

Aanstormende, talentvolle modeontwerpers – Bregje Cox, Fenny Faber, Sonja Schödel en Jacob Kok – tonen hun talenten op de enorme catwalk op de Grote Markt. In de aan de Grote Markt gelegen Grote Kerk vindt de ‘rode’ expositie met als overkoepelend thema ‘dromen’ plaats. Kunstenaars Gonnie Groenland en Noortje Oudshoorn zijn een van de deelnemers. Als onderdeel hiervan hangen zij de vlecht van Raponsje – hoofdpersonage uit het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm,- uit de toren van de Grote Kerk. Liever zelf deel uit maken van een kunstwerk? Tableaux vivants maken dat mogelijk. Daarnaast zijn er lezingen over de herkomst en wetenschappelijke betekenis van rood haar en is het mogelijk rode cocktails op spectaculaire wijze te leren shaken. Ook de lokale horeca en retail ontwikkelen concepten aangepast op de Coebergh Roodharigendag.

Coebergh Roodharigendag 2010

Zondag 5 september, vanaf 11.00 uur. Direct na de officiële opening om 12.00 uur wordt de traditionele groepsfoto van alle aanwezigen genomen, met als themakleur wit. Voor de geïnteresseerden die het hele weekend in Breda verblijven, zijn er op zaterdag 4 september ook al speciale activiteiten.
Binnenstad van Breda

Zie www.roodharigen.nl voor het volledige programma De Coebergh Roodharigendag is er speciaal voor echte roodharigen, maar ook niet- roodharigen zijn welkom om deze onvergetelijke ervaring mee te maken

Roodharigen: temperamentvol, onbetrouwbaar en seksueel actief?
Fabels en feiten over roodharigen. Ze zijn er in overvloed. Hieronder een selectie, oordeel zelf of het om een hard feit gaat of om een mooi verzonnen verhaal..

o Mensen met natuurlijk rood haar hebben gemiddeld ‘slechts’ 90.000 haren op hun hoofdhuid. Ter vergelijking: zwartharigen hebben er 100.000, brunettes 110.000 en blondines 150.000.
o Roodharigen worden nooit grijs, ze krijgen op latere leeftijd wit haar.
o Er zijn medici die beweren dat roodharigen 20 procent meer verdoving nodig hebben.
o Roodharigen zijn temperamentvoller en eigenwijzer.
o Roodharigen zijn onbetrouwbaar. Judas zou rood haar hebben gehad.
o Vroeger werd gedacht dat mensen met een rode haarkleur ongeluk brachten en heks waren. Zij werden verbrand om de rode haarkleur uit te bannen.
o Romeinen betaalden een extra premie voor een roodharige slaaf.
o Roodharigen zijn schaars: over 100 jaar bestaan natural roodharigen vrijwel niet meer.
o Het brengt geluk als je je hand door rood haar woelt.
o Ouders van een pasgeboren baby met rood haar prijzen zich in Denemarken gelukkig: het is daar een eer om een kind met rood haar te krijgen.
o Duitse wetenschappers schijnen te hebben aangetoond dat roodharigen seksueel actiever zijn dan mensen met een andere haarkleur.
o In Corsica is het de gewoonte om op de grond te spugen en om te keren als een persoon iemand tegenkomt met rood haar.
o Rondom een loterijtrekking hopen Polen op het zien van drie roodharigen: dit betekent dat ze gaan winnen.

Dé cocktail voor roodharigen: Coebergh Cosmo
Vul een cocktailshaker met ijs. Voeg daar 30 ml Coebergh, 30 ml Bols Triple Sec en 30 ml sinaasappelsap aan toe. Mix het ijs en de drank ongeveer 10 seconden. Schenk dit alles door een zeef in een martiniglas, zodat alleen de drank over blijft. Garneer de cocktail tenslotte met verse munt. Het resultaat: Een heerlijk frisse cocktail met een vleugje temperament.

Over de Coebergh Roodharigendag
De jaarlijkse Roodharigendag bestaat sinds 2005 en is inmiddels een begrip in binnen- én buitenland. In 2009 trok de Roodharigendag duizenden ‘redheads’ uit meer dan 36 landen. Het initiatief ligt in handen van kunstenaar Bart Rouwenhorst die tegenwoordig wordt bijgestaan door een grote groep enthousiastelingen. Ook Coebergh – de meest populaire vrouwendrank van Nederland – is inmiddels actief betrokken als sponsor en partner van het evenement.
www.roodharigen.nl


Reageer ook