Charisma door anders denken

lianne_ebbinkhuizen.jpgCharisma is een sterke persoonlijke aantrekkingskracht die iemand uitoefent op andere mensen, die wordt ervaren als een bepaalde uitstraling.

Meer uitstraling wil iedereen. Waarom? Omdat iedereen gelooft dat je dan aantrekkelijker wordt voor anderen en zo meer relaties, werk, klanten en interessante mensen naar je toe trekt. Dat je overtuigender wordt en je beïnvloedingsvermogen toeneemt. Ik geloof dat ook.

Tegelijkertijd denken veel mensen dat uitstraling of charisma alleen is weggelegd voor knappe grootheden als Maxima en Obama. Het is wel bewezen dat uiterlijke schoonheid en macht absoluut meewegen op de charisma barometer, maar dat je daarmee geboren moet zijn om uitstraling te hebben, is echt onzin.

Een tijdje terug had ik een reünie met klasgenoten van de lagere school. In ieders herinnering was ik een onopvallende leerling. Dat herkende ik, want ik voelde mij destijds anders en kleiner dan anderen. Ik had ook het idee dat er nog van alles ontbrak aan mij; mooiere kleding, bepaalde vrienden, een knapper gezicht, handigheidjes met babbelen, moed en nog veel meer. Dat hield me vaak tegen om eens op iemand af te stappen of het woord te nemen.

Het voordeel van die verlegenheid was dat ik goed werd in waarnemen. Ik heb niet alleen veel naar mensen gekeken en ik heb ook veel naar ze geluisterd. Door de jaren heen ging ik zien waarom de ene spreker met gemak aandacht kreeg en een andere spreker nauwelijks of niet.

Charisma hangt namelijk ook sterk samen met wat je vindt van jezelf en wat je vindt van anderen! Het hangt samen met zelfbeeld en zelfvertrouwen en de manier waarop je anderen tegemoet treedt. Voor iedereen zijn deze zaken een project voor het leven, maar ik deel je een aantal krachtige ‘kijktips’ om dat proces te versnellen. Ik daag je uit om ruimte te maken voor de volgende denkbeelden die al menig spreker exponentieel heeft doen groeien:

1) Beschouw elk ander in een gesprek, elke luisteraar bij je presentatie in het moment dat je deze aankijkt als de belangrijkste persoon in de wereld. Gewoon je nieuwsgierige aandacht beschikbaar stellen aan één iemand, en daarna aan de volgende en daarna weer een ander. Het gaat er niet om, om ieder paar ogen van je publiek te pakken te krijgen, maar wel om de kwaliteit van de aandacht die je schenkt. Denk bij elk persoon dat het fijn is dat hij/zij er is en laat de oordelen maar eens voor wat ze zijn, ongeacht wat de luisteraar doet. Zie jezelf als een soort ‘liefdevolle sponsor’ van je toehoorder.

2) Beschouw ook de aandacht die je hebt voor een ander als waardevol en belangrijk. Echte aandacht is goud waard. Aandacht krijgen is een diepliggende behoefte van elk mens. Zonde dus om aandacht en ook woorden tussen hoofden in te verspillen.

3) Zie jezelf op het moment dat je gaat presenteren als iemand die een unieke kans in handen heeft; je kunt namelijk anderen iets leren, meegeven, verkopen, inspireren en ja zelfs transformeren… Of het nou gaat om een betaalde speech of een budgetpresentatie; met spreken kun je anderen beïnvloeden en in beweging zetten.

4) Beschouw jezelf als iemand die alles in huis heeft om de presentatie op dat moment te houden. Het is essentieel om ervan uit te gaan dat je van niemand de goedkeuring, bevestiging of toestemming nodig hebt om je verhaal of speech te houden.

Zie jezelf daarom als compleet in het moment van spreken. Geen extra benodigdheden! Vertrouw er maar op dat je gaandeweg vanzelf dat zult leren, opzoeken of ontdekken wat je een volgende keer weer nodig hebt. Maar nu is nu en dat is goed. Ik weet, dit is een moeilijke gedachte voor een spreker, maar wel een essentiële en de meest krachtige om prettiger gezelschap te zijn en mensen bij je te houden.

Besef dat de kwaliteit van je gedachten sterk sturend is op wat je bewust maar vooral onbewust aan signalen uitzendt. Als je daar echt werk van maakt, dan zijn mensen graag bij je. Kijk zelf ook maar eens naar mensen die jij als bijzonder gezelschap ervaart. En kijk met deze wetenschap nog eens naar Maxima of Obama…

Onlangs ging een deelnemer, die de dag startte in behoorlijke onzekerheid, naar huis met de overtuiging; “Als ik het met liefde doe, dan lukt het me!”
Ik heb haar als een spreker met uitstraling ervaren; een ‘liefdevolle sponsor’. Ze zal dat zelf ook kunnen ervaren, als ze op diezelfde manier naar haar eigen videobeelden kijkt die ze meekreeg. En tijdens die reünie van mijn lagere school…..heeft niemand mij overgeslagen. Ik had niet eens mijn mooiste jurk aan, maar had wel volop beschikbare waardevolle aandacht.

Succes met jouw groeistappen in zichtbaarheid en presenteren!

Lianne Ebbinkhuijsen begeleidt ondernemende professionals om met  
spreken en presenteren expertstatus en klanten te krijgen. Vraag het
gratis e-book aan "de 5 best bewaarde geheimen over moeiteloos en
boeiend presenteren" via http://www.beingintheroom.nl

Lees ook de de 5 manieren om spreekangst te verminderen


Reageer ook