Boulimia

Steeds meer jonge meiden doen aan de lijn en hanteren daarbij niet altijd de meest gezonde afvalmethoden. TNO meldde een tijdje geleden dat een kwart van de onderzochte pubermeiden op een ongezonde of zelfs gevaarlijke manier aan de lijn doet. Een van de methodes was na het eten braken of laxeermiddelen gebruiken. Signalen die aan de eetstoornis boulimia doen denken.

Wat is boulimia?
Boulimia Nervosa heeft de onflatteuse betekenis ‘eetlust als een os door nerveuze oorzaken’. Het woord ‘eetlust’ moet daarbij niet te letterlijk worden genomen want van echte trek in eten is niet altijd sprake. Het gaat meer om het eten zelf, niet om het stillen van de honger. De drang om te eten lijkt op een verslaving en boulimia valt dan ook net als anorexia onder de eetverslavingen. Mensen met boulimia hebben eetaanvallen. Tijdens zo’n eetbui worden grote hoeveelheden eten, vaak zonder te proeven, naar binnen gewerkt en hebben de patiënten het gevoel dat zij de controle over hun eetgedrag kwijt zijn. In de meeste gevallen eten de patiënten voedsel dat ze zichzelf buiten de eetbuien om niet toestaan.

Wie krijgen het?
Boulimia komt vooral voor bij vrouwen. Van elke duizend vrouwen tussen de 15 en de 30 jaar hebben er jaarlijks vijftien boulimia. Meiden die boulimia krijgen, treft dat meestal rond hun zeventiende. Het komt gemiddeld iets vaker voor in de sport- en danswereld of bij meisjes die op een andere manier veel van zichzelf vragen. Ook overkomt het regelmatig tieners met een laag zelfbeeld. Zij denken dat als ze maar eenmaal slank zijn, ze ook gelukkig, zelfverzekerd en succesvol zullen worden. Boulimia-patiënten zijn in gedachten veelvuldig bezig met eten en ze piekeren vaak over hun uiterlijk en gewicht. Hierdoor kunnen ze zich moeilijk op andere dingen concentreren, zoals studie en het onderhouden van relaties.

Hoe kom je erachter?
Iemand met een eetstoornis draagt een geheim met zich mee waar niemand achter mag komen. En omdat veel mensen met boulimia nervosa een normaal lichaamsgewicht hebben, is het voor anderen moeilijk te zien dat zij een eetstoornis hebben. Omdat de patiënten zich doorgaans over hun eet- en purgeergedrag schamen, spreken zij niet of nauwelijks over hun lichamelijke klachten, waardoor deze onopgemerkt blijven. Dit maakt boulimia nervosa tot een lichamelijk gevaarlijke ziekte. Indicaties kunnen zijn: voedsel dat zomaar uit de koelkast of voorraadkast verdwijnt, vreemde geluiden uit de badkamer of toilet en smoesjes of hobby’s om onder het avondeten uit te komen.

Wat kunnen ouders doen?
Boulimia-patiënten voelen zich vaak erg eenzaam in de worsteling met hun ziekte. Vaak zoeken ze pas hulp als de wanhoop te groot is om mee verder te leven. Het is moeilijk om aan buitenstaanders duidelijk te maken wat het betekent om met zo’n dwang te moeten leven. Als ouder is het dan ook vooral belangrijk om begrip te tonen. Vanwege het lage zelfbeeld van de meisjes is het ook goed om ze regelmatig te herinneren aan wat er ook al weer zo leuk aan hen is. De eerste stap naar hulp verloopt meestal via de huisarts. Die zal de meiden doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. In veel steden zijn speciale groepen voor tieners met een eetstoornis.

Geheime eetbuien
Signalen die erop kunnen wijzen dat iemand boulimia heeft:

  • Voedsel dat ’s nachts of als er niemand thuis is uit de koelkast verdwijnt
  • Vreemde geluiden uit de badkamer of toilet
  • Een kind dat ‘hannest’ met eten
  • Hobby’s of smoesjes om niet mee te eten
  • Last van maag- en darmkrampen
  • Concentratiestoornissen
  • Menstruatiestoornissen

TEKST: LIESELOTTE NOOYEN
Bron: www.jmouders.nl


Reageer ook