Betekenis

Als linkshandige haal ik nog wel eens wat lettergrepen door elkaar. Zo gebeurt het mij wel eens, dat ik ‘bekentenis’ verwissel met ‘betekenis’. Niet helemaal hetzelfde, maar in mijn woordenbiblio-theekje lijkt het toch veel op elkaar. Ik heb daar niet zoveel problemen mee. Eén van mij liefste bekentenissen is wel het ‘ik houd van jou’. Mijn lief kan als ontvangster hiervan dit op de een of andere manier niet vaak genoeg van mij kan horen. Nou, zo’n bekentenis is makkelijk.

Het mooie aan het woord ‘bekentenis’ vind ik wel, dat het de ander kennis over jouzelf verschaft, alsof je de ander een kijkje in jouw keukentje geeft. Je geeft als het ware jezelf betekenis, maar ook  de persoon aan wie je iets bekent en daarmee je relatie met die persoon; zij krijgen evengoed betekenis.
Dag Hammerskjöld, oud secretaris-generaal van de Verenigde Naties, was een spiritueel mens. Hij dacht vaak na over het betekenis geven aan relaties, tussen mensen, landen, zelfs tussen werelden.
Hij bracht het eens als volgt onder woorden: “Als je voor één mens in je leven wat betekend hebt, dan heb je niet vergeefs geleefd.”

Vandaag sprak ik telefonisch met mijn jongste broer uit Suriname. Hij is tien jaar geleden naar Suriname geëmigreerd, wilde zijn leven zin geven. Over die 10.000 km heen probeer ik hem nabij te zijn. Hij trouwde daar met de allerliefste schoonzus die ik heb en ze kregen drie kinderen. Hij vond betekenis in zijn gezin, in het huis dat hij er bouwde en in het werk dat hij er doet als staalbouwkundige. Als mijn lief en ik daar weer mogen zijn, zie ik, voel ik dat hij veel betekent voor zijn vrouw, kinderen en familie.

Het leven in Suriname is hard, is vol uitdagingen. Mensen zijn gericht op de toekomst, om zich te verbeteren. Je probeert je kansen te grijpen. Hij ook. Vorige week vloog hij met een zakendelegatie naar Haïti om te kijken wat zij konden betekenen in de wederopbouw na het enorme natuurgeweld dat Haïti een jaar geleden trof. Zaken. Hij kwam donderdag terug en sms-te, dat hij de beelden daar niet meer van zijn netvlies kreeg. Bellen dus.

“Ja, het gaat nog steeds om wederopbouw. Maar om zaken ? Alles ligt in puin, waar moet ik in godsnaam beginnen”, riep hij. De alles doordringende geur van de dood, alle puin en onmacht, een kind dat mishandeld werd door een omaatje om het geld dat zij kreeg, het overheerste al zijn indrukken.

Hij bekende het niet te weten. We kwamen er op uit, dat het er om gaat ‘gewoon’ te beginnen. Hij staat op wankelen, mijn broertje. Hij zei: ”Dit kan de rest van mijn leven mijn missie worden; dit land moet helemaal opgebouwd worden. Mensen móeten een nieuwe kans krijgen, ze mogen iets van hun leven terugkrijgen.”

Wat er ook van mag worden, hoe het ook mag gaan, hij probeert steeds voor een ander wat te betekenen. En daarmee leeft hij niet vergeefs.

Voor mij is zijn verhaal een uitnodiging. “Probeer wat voor een ander te betekenen, dan leef je niet vergeefs ” zei Hammerskjöld. Of anders: “Uit mijn leven geef ik je een deel van mijzelf.” Een uitnodiging, zo voelt het. Door de dood, door de misère, aan het leven. Een betekenisvolle bekentenis.

Ik wens je een mooie dag.

Paul Eykenduyn
coach
http://www.eykenduyncoaching.nl

Paul coacht mensen en teams in leven en werk.
Daarnaast geeft hij cursussen Mindful Leven en Werken.


Reageer ook