Annouk Post, de uitvindster van "hiphonest"

hiphonest.jpg.png
We horen de laatste tijd veel over hiphonest mode. Het woord blijkt bij een merkenbureau geregistreerd te zijn. Damespraatjes heeft de eer een gesprekje te voeren met de uitvindster zelf van de term, Annouk Post. "Hip staat voor trendsetting en honest voor respect voor de wereld waarin we leven." Speciaal voor de lezers van Damespraatjes stelt Annouk de speciale ‘Damespraatjes Hiphonest Goodybag’ ter beschikking. Daarin zitten eerlijke producten als koffie, chocolade, een ‘bio beauty sample’, een magazine en een mooi paars hiphonest t-shirt. Degene die het beste onder woorden brengt waarom zij de ultieme Hiphonest lady is, wint de Goodybag. "Het zou leuk zijn als de winnares later een kiekje stuurt van zichzelf en de tas." Stuur uw reactie voor 1 juni naar [email protected]

Wat vormt je inspiratie?
"Kunst, design, de stad en de natuur en bovenal oprechte mensen. Mensen die zich inzetten voor een betere en mooiere wereld en die hun dromen willen verwezenlijken. Groots of kleinschalig."

Annouk Post is een nijvere dame. In novemmber 2005 opende Annouk Post (29) de Amsterdamse YOI Store, de eerste hiphonest winkel in Nederland. Inmiddels is de YOI Store achter de rug, maar zet Annouk haar passie voor Hiphonest voort in haar blog www.hiphonest.com/blog .

Op dit moment is ze freelance trendresearcher en projectdeveloper. En ze is actief met de kledingruilevenementen van Ecofabs, waar we laatst een stukje over schreven.

Vanwaar de naam YOI?
"Het is een acroniem van Your Own Identity. YOI is – zoals ze in het vak zeggen – een guerilla concept store met eerlijke modemerken en exposities. Het concept ervan kreeg vorm in 2003, in het kader van mijn afstudeerproject aan het ArtEZ Institute of Arts in Arnhem. Toen bedacht ik de naam hiphonest fashion."

De YOI Store was een hip boetiekje in de Amsterdamse Pijp, waar uitsluitend collecties worden verkocht die zijn geproduceerd met respect voor mens, dier en omgeving. De t-shirts en jeans zijn van biologisch katoen, hennep en bamboe. Veel van het aanbod is gemaakt door hergebruik. Zo krijgen parachutes en dekens een nieuw leven in schoenen en zijn er topjes gemaakt uit tweedehands mannenpakken.

"Tijdens de opleiding aan de Modeacademie in Arnhem ontdekte ik hoe oppervlakkig de mode-industrie eigenlijk is en hoe die zich beslist niet bezig houdt met duurzame ontwikkeling. Als je maar even duikt in de productie van het materiaal, zie je al snel schrikbarende feiten, zoals spijkerbroekfabrikanten die hele rivieren vergiftigen. YOI werd mijn afstudeerproject, onder begeleiding van Pierre Hupperts, die People, Planet, Profit doceerde."

Waar schrijf je over in je – mooi vormgegeven – blog?
"Ik schrijf over marktontwikkelingen en trends in de modesector, met het accent op hiphonest. Daarnaast geef ik lezingen en schrijf ik artikelen. Momenteel zit ik in de finale van de TWOTY, de Trend Watch Award of the Year, als specialist Duurzaamheid.

Wat houdt hiphonest in en hoe is het ontstaan?
"Hiphonest representeert design dat zowel fashionable en innovatief is en met respect voor mens en milieu is gemaakt. Ik geloof dat we onderweg zijn naar een mooie, duurzamere wereld waarin vormgeving en mode het verschil gaan maken. Kerngedachte is dat deze bewustwordingsshift plaats vindt in het hart van optimistische, maar tegelijkertijd kritische mensen. Op de pagina ‘Wall of Faith’ laat ik zien dat de groep van mensen die deel uitmaakt van deze verandering over de hele wereld verspreid is. (http://hiphonest.com/blog/?page_id=1925 ) Toen ik in 2004 naar New York City afreisde om op zoek te gaan naar eerlijke hippe merken, bedacht ik daarvoor de term ‘hiphonest’. In Nederland kleefde destijds nog een geitenwollensokken-imago aan eerlijke kleding en ik wilde laten zien dat er juist een nieuwe generatie designers opstond die ‘cutting edge’ mode maakte en daarnaast oprecht bezig was anders met materiaal en productieprocessen om te gaan."

Dus je moet er vooral goed uitzien?
"Zeker. Look good, do good, feel good! Door bijvoorbeeld een jurk te kopen die niet alleen mooi is en je mooi maakt, voel je je extra goed als je weet dat deze ‘goed’ is gemaakt. De consument, lees de massa, anno 2010 leeft steeds bewuster. Uit uitkomsten van consumentenonderzoeken blijkt dat er een groeiende vraag is naar eerlijke producten. Het aanbod van groene reizen, hybride autos, hippe, eerlijke kledingmerken’en biologisch en lokaal geproduceerde groenten stijgt. Het marktaandeel van duurzame producten wordt groter.

Het bewustwordingsproces onder consumenten wordt versneld door sites als rankabrand.com , waar merken door kritische bezoekers worden gekeurd op duurzaamheid. 2010 zal een breder aanbod van duurzame ‘stylish’ modemerken brengen. Pionierende modewerken raken ‘established’ en toonaangevende modeontwerpers krijgen meer ‘lucht’ door het rijke aanbod aan duurzame textiel. Dat varieert van basisingrediënten uit de natuur als vissenleer, bamboe en melk die in het laboratorium tot textiel worden ontwikkeld tot ‘wearables’: draagbare technologische toepassingen in een kledingstuk.

De sleutelwoorden van de groene moderevolutie zijn positief, innovatief en verbindend. Online weten hiphonest-pioniers van over de hele wereld elkaar te vinden op Blogs, Facebook en Twitter, maar ook op specifieke networks als ethicalfashionforum.com . Zodoende wordt alle kennis en inspiratie aan elkaar gelinkt en de frisse, positieve boodschap sneller verspreid. De internationale draagkracht groeit. Wat eerst een niche was en ‘underground’ opereerde, wordt op steeds grotere schaal ontdekt." 

Hoe ga je te werk?
"Verzamelend. Struinend over het internet, door markten, naar exposities, koffiemeetings met vrienden of juist met onbekenden. Flyers verzamelend, stapels authentieke beelden scheurdend uit mooie magazines, artikelen, blogs en online forums. Tezamen vormt dat een verhaal op mijn blog. Mijn blog is eigenlijk een soort plakboek. Duurzaamheid in mode en design is een ingewikkeld begrip. Bij iedere stap in het ontwikkelingsproces van een product: van de eerste schetsen, de keuze van de materialen tot aan de manier van distributie en de verpakkingsmogelijkheden, kun je duurzame beslissingen nemen. Designers in allerlei disciplines ontwikkelen nieuwe materialen, werken samen met wetenschap en technologie en heroverwegen hun rol als vormgever.

Om een duidelijk overzicht te geven koppel ik producten en verhalen aan S-waarden. Bijvoorbeeld Social (mens), Surroundings (milieu), Science (wetenschap) en Secrets (ambachtelijke technieken uit andere culturen). Deze S-waarden zie je als TAGS op mijn blog. Ik zie dit bloggen en verzamelen als een organisch proces. Vanuit deze voorbeelden ontwikkel ik een visie. Zo ontstaan verhalen, trendpresentaties en concepten voor events en exposities. Een leuk voorbeeld is de Swap-trend die door het Ecofabs-team gekoppeld wordt aan ruilevents. Zie www.ecofabs.nl 

Vat alles eens in vijf woorden samen.
"Vijf woorden lukt me niet, ik doe het in zeven. Daar komt-ie: Samen voor een schone en (h)eerlijk wereld."

Hoe kunnen Damespraatjes-lezers betrokken worden bij Hiphonest?
"Als dames zich aangesproken voelen tot de hiphonest lifestyle kunnen zich aanmelden als vriend op facebook. Daar kun je de Hiphonest Face Space Group vinden. Voor shoptips verwijs ik graag naar de Links-pagina.

En het is leuk als we een discussie starten, reacties op de Blog bijvoorbeeld. En natuurlijk een kledingruil Ecofabs event bijwonen. Of zelf een kledingruilfeestje organiseren met vriendinnen."

Ze verder: www.annoukpost.com , www.hiphonest.nl

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl


Foto: www.studiojux.com


Reageer ook