‘Afsluiten van de buitenwereld heb ik nodig.’

gaston.png
‘Goois Fruit’  is de titel van een boek waarin zestien markante kunstenaars worden geportretteerd door de schrijver Petra Pijnacker en de fotograaf Tom de Groot.  In deze reeks kun je kennismaken met hun leven en werk.  Bij het boek hoort een fotoexpositie die op het moment is te zien in theater ‘het Spant’ in Bussum. In het boek,  dat verkrijgbaar is bij de boekhandel, is uiteraard nog veel meer te lezen en zien!    

Met een uitnodigende zuidelijke tongval ontvangt Gaston Bannier je in zijn atelier met de woorden:  “Dit is mijn hok.”  Zijn ogen fonkelen en zijn armen maaien wild om hem heen alsof hij de lucht waarvan hij zoveel houdt probeert te omvatten.
“Ik ga nooit meer weg uit het Gooi! ”

Gaston Bannier is geboren in Limburg.  Na de toneelschool maakt hij jeugdtheater.
“Dit was niet mijn weg.  De gedichten, beelden, collages zoals ik die nu maak passen beter bij mij. Ik ben nog steeds de maker, alleen geef ik mijn kunst met meer lucht en transparantie vorm en dat is een bevrijdend gevoel.”

Bewust sluit hij zich in dit creatie proces af van de buitenwereld 
“Dat heb ik nodig. ”
In zijn atelier overheerst de stilte omdat de drukte in hemzelf zit.
Aanvankelijk werkte hij veel met hij krijt omdat het niet zo snel wegglijdt over het doek.  Nu kiest hij vaak voor verf en zet dit op met schildersmes of kwast waarmee hij op het doek krast of slaat.
“De achtergrond moet bij de voorgrond passen anders klopt het niet…,” zegt hij en dat klinkt eigenlijk ongelooflijk eenvoudig!
Zelden, en dat is  op zijn minst opvallend…, is hij geconcentreerd aan het werk. Alles lijkt met het grootste gemak te gaan.  Het creeren van zijn kunst gaat als het ware tussen neus en lippen door. 
“Als er in mijn hoofd een tekst zit en de juiste communicatie is er dan stroomt deze via mijn hart als vanzelf door naar mijn handen,  welke het nieuwe dan  vormen.”

Als die communicatie niet meer stroomt moet je volgens Gaston Bannier wat anders gaan doen. Dat dit bij hem niet aan de orde is is meer dan duidelijk! Op de Nationale gedichtendag stond hij op het NS-station in Bussum  in de dichterssalon. De rode loper lag uit en je kreeg als treinreiziger een gedicht ‘vergeten gezicht’ van zijn hand in je hand gedrukt.
Onlangs kwam zijn eerste gedichtenbundel met door hem gemaakte illustraties uit met de titel ‘Lopen zonder een stap te verzetten. Het is volgens Gaston Bannier een bundel met toegankelijke gedichten om mee te nemen in je hoofd, hart of schoudertas…

Meer over Gaston Bannier in het boek Goois Fruit (www.uitgeverijvanwijland )   

De fotograaf Tom de Groot maakt portretten en reportages van reizen, opvallende kunst, en architectuur. Zijn oog is constant op zoek naar mooie lichtinval en het spel van lijnen waarin hij zijn grenzen creatief kan verleggen  [email protected]
Petra Pijnacker schrijft romans, kinderboeken en artikelen voor kranten en tijdschriften. (www.petrapijnacker.nl


Reageer ook