Advies gevraagd: Mijn vriendinnen maken de naam van mijn dochtertje belachelijk

Drie jaar geleden werden mijn man en ik de trotse ouders van een dochtertje. Het bedenken van een naam was voor ons niet moeilijk, als opera-fanaten wisten wij al voor de zwangerschap dat ons kind een opera-gerelateerde naam zou krijgen. Toen we wisten dat we een meisje zouden krijgen, waren we snel uit haar naam. We vernoemden haar naar de opera Lakmé. 

Lakmé

Wij vonden de naam prachtig en hebben hem de hele zwangerschap stiekem al gebruikt als we met z’n tweeën waren. Tijdens de zwangerschap luisterden we vaak naar de opera en de kleine Lakmé werd er in mijn buik al rustig van. Ook na de geboorte vond ons dochtertje de muziek mooi en kon er  vanuit haar box uren naar luisteren. Wij dachten echt dat we een goede naam hadden gekozen!

Groepsapp

Ik was dan ook erg gekwetst toen ik in een groepsapp met vriendinnen las: ‘Jezus, wat is Lakmé nou weer voor een naam. Snapt ze niet dat Lakmé hier later echt mee gepest gaat worden?’ Mijn vriendin verwijderde het berichtje snel weer – vermoedelijk omdat ze het per ongeluk in deze groepsapp had gezet – maar ik had het al gezien. Ik viel kei hard van mijn roze wolk…

Lees ook: Amy Schumer past naam kind aan: “Zoon per ongeluk ‘genital’ genoemd”

In tranen

Mijn man trof mij in tranen met Lakmé in mijn armen. Ik was zo verdrietig dat ik hem niet eens kon vertellen wat er aan de hand was. Toen ik was rustiger was, vroeg ik hem of de naam Lakmé echt zo vreselijk was. Hij zei van niet en zei dat ik de mening van mijn vriendinnen naast me neer moest leggen. Wij vonden het een mooie naam en daar ging het om.

Vreselijke naam

Die avond heb ik die vriendin gebeld. Ik zat nog vol emotie en ben heel erg boos op haar geworden. Ze zei dat het dom was om het zo in de groepsapp te zetten, maar dat als ze eerlijk was, ze Lakmé echt een vreselijke naam vond. Volgens haar vonden ook onze andere vriendinnen het zielig om je kind zo te noemen.

Veranderen

Al drie jaar lang maken mijn vriendinnen grapjes over haar naam. “Je kunt het nog veranderen voordat ze naar de basisschool gaat”, zei een van hen laatst nog.

Wat moet ik doen? Moeten we haar naam veranderen? Of hem zo laten? Ik ben zo bang dat ze echt gepest gaat worden. Dat zou ik mezelf voor altijd kwalijk nemen.

Deze lezeres is op zoek naar de adviezen van andere lezeressen. Wil je op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Lees ook: Welke babynaam is populair bij jou in de buurt? Doe de check

26 reacties

Marilen Coenen -

Trek je er niet van aan wat je vriendinnen zeggen.Je hebt die naam gekozen omdat jij het een mooie naam vond. Niet omdat je vriendinnen het een mooie naam vonden.
En anders kun je ook nog een koosnaampje bij doen. Bijvoorbeeld Akkie ofzo. En voor je dochtertje: draag je naam met trots!!
Liefs Marilen ( mijn naam word ook niet goed uit gesproken of geschreven)

Wilma Beuker -

Wat een mooie en bijzondere naam. Ik zou echt niet meer met zulke mensen om willen gaan als ze je zo behandelen. Dat zijn echt geen vriendinnen. Mijn dochter heeft ook een naam die bijzonder is voor een blonde meid maar dat heeft mij er niet van weerhouden om haar zo te noemen. Jou dochter heeft nou eenmaal een bijzondere naam en daar moeten die vrouwen maar aan leren wennen

Lisette -

Wat ontzettend jammer dat je vriendinnen erover bezig blijven. Natuurlijk heeft iedereen een andere smaak. Dat maakt niet dat jouw gekozen naam verkeerd is, en al helemaal niet dat je de naam hoeft te veranderen. Tenzij je daar zelf blij van wordt natuurlijk, maar naar wat ik ervan begrijp ben jij gewoon helemaal blij met de naam, en dat is het belangrijkste. Er is ook een simpele en prachtige uitleg voor de naam, waar die vandaan komt. En tieners zullen altijd rot doen tegen elkaar, met welke naam dan ook. Op die van mij was genoeg te rijmen. Mijn ouders hebben me daar weerbaar voor gemaakt, door te bedenken wat ze zouden kunnen zeggen, en meedenken hoe je daarop kunt reageren en waar het vandaan komt. Dat zou je ook kunnen doen als je denkt dat het nodig gaat zijn.
Ik kan me ook voorstellen dat het voortkomt uit iets anders bij je vriendinnen, verdriet, boosheid, angst uit hunzelf (waarvoor weet ik natuurlijk niet). Waarom zouden anders zo rot doen over de naam van jouw kindje. Je kunt wel aan je vriendinnen vragen of ze er nu een keer over willen ophouden, je hebt de boodschap nu wel ontvangen. Ik vind het een prachtige naam met nog mooier verhaal erachter. Ik wens jou en je gezin het allerbeste!

Sandra -

Als jij en je man de naam mooi vinden van je dochter mooi zo laten het is jullie dochter en niet die van je vreselijke vriendinnen die zo neerbuigend doen .. sorry maar dat zijn dan geen vriendinnen in mijn ogen .. lekker dumpen die dames .. genoeg dames die respect hebben voor jou keuzes welke naam je ook aan je kind geeft … ze horen gewoon blij te zijn .. dat je een mooi lief dochtertje hebt … en je daar niet zo belachelijk om te maken .. ik vind dit echt zeer laag hoe oud zijn ze 13 of zo … zoek echt andere vriendinnen die zich wel volwassen kunnen gedragen dan zo laag ..

Elaine -

Ik heb het idee dat hier iets anders speelt.. Jaloezie wellicht? Of het klassieke ‘de ander kleiner maken’ uit eigen tekorten.. wat anderen van de naam vinden doet er simpelweg niet toe. Draag hem met trots en niemand zal er naar omkijken. Het is een sierlijke naam met zorg uitgekozen door 2 liefhebbende ouders met een gedeelde passie.. Dát is goud!

Kim -

Lakme vind ik ook echt een vreselijke naam. Maar het gaat niet om wat ik vind… of iemand anders. Jullie hebben deze naam met zorg uitgekozen dus ze zal het ermee moeten doen.
Mocht je echt ongerust zijn dat ze ermee gepest wordt dan kun je altijd nog een koosnaampje verzinnen op basis van haar naam. De kinderen uit haar klas kunnen haar dan zo noemen of gewoon Lakmè gebruiken en buiten school gebruikt ze haar eigen naam.

Malissa -

Ik vind het een erg mooie naam. Jammer dat je vriendinnen het zo hebben gebracht. Niets mis met eerlijkheid, je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Wel is het wenselijk om zoiets voorzichtig aan te geven. Helaas zijn er bij veel namen ‘pestnamen’ te bedenken. Bij Lakmé kwam al snel iets heel schunnigs in mij op wat ze als tiener misschien wel eens te horen kan krijgen. Toch denk ik dat als je kind stevig in d’r schoenen staat het weinig uit zal halen. Laat haar de naam met trots dragen.

Deb -

Wij krijgen ook altijd te horen dat wij bijzondere kindernamen hebben. Lekker boeiend! Wij vinden ze mooi en ze hebben een mooie betekenis. Echte vriendinnen lachen je niet uit om de naam van je kindje. Ja, ze mogen het geen mooie naam vinden maar een naam groeit mee met het kindje, let maar op. Lekker uniek blijven!

karin de graaf -

Het is niet een naam die ik zou overwegen. Ik hou van lekkere simpele namen.
Zo heeft iedereen een andere smaak. Beetje jammer dat je er zo hard op aangevallen wordt.
Ik vind dat je iedereen in zijn/haar waarde moet laten. Jij moet doen wat goed voor jou voelt.

[email protected] -

Lakmé ….. ik vind het mooi klinken en ik ben al een oudje ( bijna 70 ) . Jammer genoeg geen Oma .

Mushanga -

Ikzelf heet Mushanga. Geen standaard naam voor een blanke blonde meid met blauwe ogen. Of ik blij ben met mijn naam? Ik ben volwassen en dit is mijn naam, ik kan hem veranderen, maar dat ben ik niet.
Of ik anders had willen heten? Eerlijk? Ja. Ik hoop niet dat 1 van mijn ouders meeleest, maar ik had liever een naam gehad die minder vragen oproept. Continu krijg ik de vraag waar mijn naam vandaan komt, en waar mijn ouders geboren zijn. Mijn naam wordt fout geschreven, verkeerd uitgesproken, en als mensen mij nog niet hebben gezien, maar wel bijv. Een mail van mij hebben ontvangen en mij daarna ontmoeten, krijg ik weer vaak de opmerking dat ik ‘er anders uitzie dan ze hadden verwacht’. Had ik bij wijze van gewoon Eline geheten, was mij dit allemaal bespaard gebleven. En ook heb ik continu: Wordt je vaak gevraagd naar waar je naam wegkomt? Erm ja. Dat vind je niet erg toch? Nee hoor (Natuurlijk wel, maar ik geef een sociaal wenselijk antwoord). Bedenk je dit te moeten doen bij elke sollicitatie, iedere nieuwe collega of wanneer je een nieuwe sport gaat beoefenen.
Ik vond het vroeger juist altijd erg leuk, een aparte naam, dat geeft eigenheid. Maar nu wil ik om bovenstaande redenen juist een simpelere naam voor mijn toekomstige kinderen, die je niet zo snel verkeerd uitspreekt als je de naam op papier leest.

Er zijn altijd mensen die eerlijk zullen zeggen wat ze van een naam vinden, dit maakt naar mijn idee niet dat ze slechte vriendinnen zijn, het had zeker wel anders gebracht mogen worden.
Dat je dochter er mee gepest gaat worden geloof ik niet, ik ben ook niet gepest met mijn naam, hooguit plagerijtjes.. maar noem je kind jeroen en je krijgt ‘jeroen poep aan de schoen’, dus als men wil wordt het hoe dan ook wel gepest met de naam, ongeacht de naam.
Ik vind de naam zelf niet mooi, dit is puur en alleen omdat het mijn smaak niet is, ik ben meer van stoere korte engelse namen. Op basis van mijn voorkeuren vind ik het wel een hele prettige naam, met 2 lettergrepen en op basis van spelling is het duidelijk wat de uitspraak is.
Het belangrijkste blijft dat jij en je partner de naam mooi vinden.

Ireen -

Laat je niet gek maken hoor!! Dat zijn geen vriendinnen. Vriendinnen hebben respect voor jou en je kindje. Ik vind het een super mooie naam. Heel veel liefde en geluk voor jullie ❤️

Claudia -

Mooie naam! En kan niet tot nauwelijks iets op gerijmd worden. Juist in deze tijd zijn er vele bijzondere namen dus zou het lekker omarmen. Beetje zelfvertrouwen, je mooie meid mag trots zijn! Net als bv lakshmi de zangeres. Haalt haar kracht uit de naam. Juist bijzonder toch! Daar heb je het voor gekozen!

Dorethé -

Hoi,
De naam van jouw keuze hoeft niet die van je “vriendinnen” te zijn. Gelukkig niet, want anders had jij jouw “vriendinnen” hun kinderen ook wel andere namen gegeven. Van iedere naam valt wat te zeggen en wat van te maken als iemand wil. Zelfs van die van mij, terwijl mijn ouders deze ook met zorg uitgekozen hebben. Je hebt hier al die maanden dat jouw kindje in je buik zat een goed gevoel over gehad samen met je man. Dus je moet je zeker niet af gaan vragen of je de naam van je kind wilt veranderen. Je moet je wel af vragen of je deze “vriendinnen” wilt behouden. Ik zou het wel weten. Dit blijft toch altijd tussen jullie in staan.

Karima -

Kinderen pesten door dat ze merken dat een ander kind kwestbaar is, weinig zelfvertrouwen heeft. Ze zoeken dan steeds iets bij die persoon. Lakmé, ik vind het heel mooi. Ik zou iets tegen het geplaag van je vriendinnen doen. Dat is niet normaal.

Linda -

Lieve mama,

Ik zou andere mensen om je heen verzamelen. Ik vind dat je lekker zelf moet weten wat je doet. Net als Heidi snappen je vriendinnen het niet helemaal. ‘’’ Je moet niet alleen een naam kiezen die jij mooi vindt maar een naam waarvan je denkt dat het een fijne naam voor je kind is. ’’ ten eerste je MOET helemaal niets. Het is jullie kindje en een naam krijg je met een reden. Als je later met Lakmé hier over praat vind ze het vast heel gek want voor haar is dit haar naam en haar leven. Ik zou trots blijven en dat je vriendinnen vertellen, als ze dat niet begrijpen, is hun leef wereld wel erg bekrompen en heb ik eigenlijk best een beetje medelijden met ze!

Liefs, Lin

Sylvia -

Hai mams, allereerst wil ik zeggen dat Lakmé een prachtige naam vind. Luister alsjeblieft niet naar die vrouwen, want vriendinnen kan ik het niet noemen. Ik wordt hier echt boos en verdrietig om.
En wat dat pesten op school betreft: kinderen vinden als ze dat willen, altijd wel wat om te pesten. Een naam, een bril, kleur haar, niet voor je zelf durven opkomen.. Ik weet er alles van als moeder van een gepest kind. Luister naar je hart, jullie hebben die naam gekozen met een reden. Je zegt het zelf al: ze werd rustig als ze de opera hoorde… Verander alsjeblieft niet haar naam km wat anderen er van Vi den. Met een naam als marie of wat wordt er ook gepest… (ik ken deze opera trouwens niet, terwijl ik er best veel gehoord heb bij mijn ouders????)

Joyce -

Lieve mama,
De naam hebben jullie gekozen Met liefde en dat is een prachtig iets! De naam ook trouwens. Als het niet bij je dochter had gepast had je dat geweten voor ze was geboren en had je iets anders gekozen.
Daarbij wil ik je graag meegeven:
Pesten doen kinderen niet gebaseerd op een naam en zal hier niet de aanleiding van zijn, als kinderen willen pesten vinden ze wel iets, wat dan ook. Hoe klein of onwaar ook.
Wellicht is het een idee, als je er klaar voor bent, je vriendinnen aanspreken dat het nu wel genoeg is met de plagerijtjes. Want dat is het duidelijk voor jou niet en als jullie niet erom kunnen lachen is het geen plagerijtje, maar pesten ze zelf.
Ik wens je heel veel strekte en liefde. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn als je vrienden je teleurstellen en kwetsen vanwege je kind.
Heel veel liefs
joyce

Els -

Lieve mama
Het is jullie keuze geweest deze naam…
Ik vind hm prachtig…
Zelf ook een aparte naam voor onze dochter.
Vind het van vrij weinig respect getuigen dat deze door je “vriendinnen” belachelijk wordt gemaakt…
Maar ken t probleem…
Er lopen al genoeg liesjes en lotjes rond geef mij maar ééns in de zoveel een naam waar je een beetje van opkijkt ( in positieve zin)

Natasja -

Het is een prachtige naam!! Onze oudste dochter heeft ook een naam die je niet vaak hoort. Ik zou eerder andere vriendinnen kiezen in plaats van een andere naam voor je dochter! Wat zijn dat voor vriendinnen die ten eerste jou en jullie dochter belachelijk maken, en ten tweede dat zo schijnheilig zijn om achter je rug om zo over jullie te praten!! Als het echte vriendinnen waren, hadden ze je op een subtiele manier verteld dat ze jullie naamkeuze ‘vreemd’ vinden.. maar meid, het is een prachtige naam en daar moet je zeker niet aan twijfelen, het hoort bij jullie en het allerbelangrijkste ZIJ hoort bij jullie!!????

Vb -

Ik vins het een bijzondere en mooie naam. Met een prachtig verhaal erachter! Wees er trots! Niet veranderen!

Yvonne -

Lakme lijkt op Lakshmi. In Hindi. Dat is in India de godin van het licht, rijkdom, geluk. En tevens de godin van schoonheid, liefde, moed en vruchtbaarheid. Mooi gekozen! ????????

Sanne -

Ik zou die naam niet kiezen want ik vind ‘m niet mooi. Maar gepest worden…zal best meevallen, er komen zoveel bijzondere namen voorbij.

Lisette -

Ik vind het een prachtige naam, bovendien hoor je in onze huidige multiculturele samenleving zoveel ‘ongewone’ voornamen dat ze echt niet opvalt daarmee. Je kind weerbaar maken en een goed zelfbeeld meegeven is altijd gewenst nietwaar ?

Heidie -

Heeft ze geen extra namen? Dan kan deze wellicht gebruikt worden. Ik zou persoonlijk niet snel een hele aparte naam als enige naam kiezen. Je moet niet alleen een naam kiezen die jij mooi vindt maar een naam waarvan je denkt dat het een fijne naam voor je kind is. Want die moet het daar een leven lang mee doen.
Overigens vind ik het niet netjes dat de vriendinnen hierover appen/lachen. Een kennis van mij heeft haar kind een naam gegeven die ik zelf echt niet leuk vind maar dat ga ik niet uitspreken.

Antonia -

Wat zijn dat voor vriendinnen?
Ze hebben geen respect voor jou naamkeuze!

Reageer ook