fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: Mijn dochter krijgt bij haar vriendin thuis alleen maar snoep en chips tijdens het spelen

Mijn dochter Claire is 8 jaar en zit in groep 5 van de basisschool. Claire is een lieverd die veel vriendinnetjes en vriendjes heeft in de klas. Bijna elke dag vraagt ze of ze na school met een vriendinnetje mee naar huis mag of dat er een vriendinnetje bij ons mag komen spelen. Dit vind ik natuurlijk alleen maar leuk en als het enigszins mogelijk is, dan mag dat dan ook altijd. 

Gezellig

Het spelen met vriendinnen gaat altijd goed en leuk. Het is voor mij prettig als ze soms een middagje onder de pannen is, ik kan dan wat extra werken. Aan de andere kant vind ik het ook altijd super gezellig als Claire iemand meeneemt, dat brengt ook altijd veel sfeer en vrolijkheid.

Sinds dit schooljaar heeft Claire een nieuw meisje in haar klas, Marie. Claire en Marie hadden vanaf dag één een geweldig goede klik en ze noemen elkaar nu dan ook ‘bff’s’. Elke week spelen ze één middag bij ons en één middag bij Marie thuis. Dit vond ik altijd een goede regeling, maar vorige week zit het mij minder lekker.

Chips na school

Toen Claire vorige week met Marie bij ons thuis speelde, pakte ze zonder overleg een grote zak chips uit de kast. “Nee Claire, je mag fruit en een cracker. We gaan nu geen zakken chips opentrekken” zei ik. Wij bewaren dingen als chips en frisdrank voor in het weekend en dat weet ze best. “Maar bij Marie mogen we ook altijd chips” zei ze toen. Ik heb daar toen geen aandacht aan geschonken en ze een bordje met gezonde snacks voorgeschoteld.

Ongezonde tussendoortjes

Nadat Marie die avond werd opgehaald heb ik het chips-incident met Claire besproken. Ze vertelde mij dat de moeder of vader van Marie nooit iets gezonds maakt na school, maar dat ze altijd zelf uit de chips- en snoepla eten mogen pakken. Ook drinken ze cola en andere frisdrankjes. Claire gaf zelf al aan dat ze het best gek vond, maar vooral chips vindt ze erg lekker.

Wat kan ik doen?

Ik vind dit een lastige situatie… Ik wil niet dat Claire dit normaal gaat vinden, maar ik wil ook niet tegen de ouders van Marie zeggen dat ze iets verkeerd doen (hun keuzes zijn blijkbaar gewoon anders). De verantwoordelijkheid om naar iets gezonds te vragen, vind ik nog te groot om bij Claire neer te leggen. En Claire verbieden om nog bij Marie te spelen gaat mij ook te ver. Wat kan ik doen?

Claire is heel benieuwd naar jullie adviezen! Laat deze achter in de comments onder dit artikel. 

4 reacties

Tonia -

Niets mee doen. Overal is het anders. Wij mochten ook altijd alleen chips en frisdrank in het weekend, terwijl ik dat bij sommige vriendinnetjes wel doordeweeks kreeg. Mam heeft dat duidelijk gemaakt en dat is dat.

Quirien -

Heel begrijpelijk dat je het een moeilijke situatie vindt!

Leuk dat ze zo veel vriendinnen heeft en zo goed met Marie klikt. Voor een kind van die leeftijd is het vaak moeilijk als dingen bij jou thuis niet mogen maar bij je vrienden wel, dat betekent echter niet dat het zomaar bij jouw thuis ook regel wordt.

Ze is al acht en ik denk dat je het beste aan haar uit kunt leggen dat jullie die regel thuis hebben en ook waarom (regels zijn immers vaak heel logisch als je begrijpt wat de reden er toe is). Dan begrijpt ze in ieder geval dat als Marie komt spelen, de regels niet zo maar veranderen en dat Marie zich moet aanpassen.

Echter is het ook redelijk vanzelfsprekend dat Claire meegaat in de regels van de ouders van Marie en is dat lijkt me, voor één keer in de week niet heel erg.

Als je het echt heel vervelend vindt dat ze daar snoep en cola krijgt, zou ik het gewoon eens met de ouders bespreken. Zoals je zelf al zegt:het is hun manier van opvoeden en dat moet je niet willen veranderen, maar dat betekent niet dat je hen er niet op kan attenderen dat jouw opvoedstijl anders is. Gewoon zodat ze er van op de hoogte zijn en er een beetje rekening mee kunnen houden.

Nog een andere optie zou zijn om Claire toch iets gezonds mee te geven voor na school en haar te vragen dat eerst op te eten, voor ze aan chips begint.

Succes!

Heidie -

Als kinderen hier komen spelen krijgen ze ook wel eens een ijsje of een paar snoepjes (soms ook een worteltje of komkommertje als ze dat lekker vinden). Dat jonge kinderen van deze leeftijd zelf maar in de kastjes en koelkast graaien daar ben ik ook geen voorstander van.
Je zou kunnen aangeven aan de ouders dat je dochter niet meer dan een heel klein bakje chips mag en niet meer dan een klein bekertje frisdank omdat het vlak voor etenstijd is ook.
Ik neem aan dat ze daar dan wel rekening mee houden. En een klein beetje chips en wat fris 1x op een doordeweekse dag , dat moet toch niet zo’n probleem zijn.

Mart -

Het is 1x in de week begrijp ik dat ze daar speelt, misschien dat je dit kan proberen te accepteren. En anders zou ik dit wel met deze ouders bespreken. Als zij straks ouder zijn zoeken ze elkaar zelfstandig op en dan gaat het vaker gebeuren. Als ouders er van op de hoogte zijn dat jij liever een gezond tussendoortje wil dan hoop ik dat zij daar ook rekening mee willen houden.

Reageer ook