fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: “Mijn broer heeft commentaar op onze financiële keuzes”

In de rubriek Advies Gevraagd leggen wij een vraag of dilemma voor aan onze lezeressen. Wij nodigen jullie van harte uit om hierover mee te praten en je mening te geven. Let op: de vragen zijn ingestuurd door échte mensen. We waarderen het dan ook enorm als er op respectvolle wijze met het thema wordt omgegaan. Vandaag de vraag van Valerie, die sinds een paar jaar een wat stroeve band met haar broer Robbert heeft. 

Beste vrienden

“Mijn broer Robbert en ik waren als kinderen beste vrienden. Onze ouders werden er soms weleens gek van dat ik altijd achter mijn grote broer aanrende. We schelen vijf jaar en toch konden we het als jonge kinderen al goed met elkaar vinden. Tot onze studententijd was dit het geval, maar er kwam verandering in toen mijn broer veel meer ging verdienen.”

Financiële keuzes

“Robbert en zijn vrouw hebben samen een succesvolle onderneming. Dat gun ik ze enorm, maar het begint mij te irriteren dat ze zich steeds vaker bemoeien met de financiële keuzes die mijn man Jacques en ik maken. Niks wat wij doen is goed en ‘we zouden vaker een voorbeeld aan hen’ moeten nemen.”

Oelewapper

“Zo heeft Robbert er bijvoorbeeld kritiek op dat wij ons vorige appartement hebben verkocht, toen wij een nieuw huis gingen kopen. ‘Dat had je moeten aanhouden, oelewapper!’, zei hij. Robbert en zijn vrouw hebben hun vorige huis steeds aangehouden en verhuren nu diverse woningen. Robbert lijkt zich totaal niet te realiseren dat wij dat helemaal niet kunnen betalen.”

Goedkoop is duurkoop

“Ook de kleding die wij onze kinderen geven is volgens hem niet goed. ‘Goedkoop is duurkoop! Waarom geef je ze in godsnaam die zooi van de Zeeman?’, vroeg hij laatst. Vervolgens vertelde hij dat zijn kinderen alleen merkkleding dragen en dat dit veel langer meegaat. ‘Dat weet toch iedereen?’, zei hij op een hele vervelende manier. Vanbinnen kookte ik, maar ik wilde de hele situatie niet op de spits drijven.”

Lees ook: Advies gevraagd: “Ik wil graag mijn vagina bleken maar mijn vriendinnen verklaren mij voor gek”

Business class naar Dubai

“De vrouw van Robbert is iets minder erg, maar ook zij heeft duidelijk geen idee wat je met een normaal inkomen kunt doen. Zo vroeg ze of we zin hadden om volgende zomer met z’n allen business class naar Dubai te vliegen. Ook stelde ze voor om samen een grachtenpand in Amsterdam te kopen ‘voor als de kinderen gaan studeren’. Wat denkt ze wel?!”

Geprobeerd uit te leggen

“Al een aantal keer heb ik mijn broer en zijn vrouw geprobeerd uit te leggen dat wij zelf blij zijn met onze keuzes en dat wij het bovendien een stuk minder breed hebben dan zij. Ze zeiden wel dat ze het begrepen, maar de volgende keer dat we ze zagen vroeg mijn broer aan Jacques wanneer hij nou eens een Rolex ging kopen. Jeetje zeg… Het is wel duidelijk dat het niet echt is binnengekomen.”

Wat kan ik doen?

“Wat kan ik doen? Ik ben heel benieuwd naar de adviezen van anderen. Ik merk dat mijn broer en ik in rap tempo uit elkaar groeien. Dat vind ik vreselijk!”

7 reacties

Geer -

Je kunt ook gewoon het advies aannemen van je broer en samen kijken hoe je dit bij jezelf toe kunt passen. Begin met betere kwaliteit kleding in de uitverkoop, dan is het minder duur. Je broer gunt je gewoon een rijker leven, dat je het wat ruimer krijgt. Hij wil je gewoon helpen.

Tja, en anders elke keer gewoon meteen afkappen. Wil ik niet, klaar. Ander onderwerp.

Sabine -

Inderdaad groeien je broer en jij uit elkaar. Hij zegt alles wat hij vindt, en jij wil de situatie niet op de spits drijven door te zwijgen. Wellicht een idee om eens met zijn vieren een gesprek aan te gaan, en hen rustig maar onomwonden vertellen dat jij heel bewust kiest voor jouw manier van leven, samen met je gezin. Jij en je man respecteren hun manier van leven, andersom mag je dat ook van hen verwachten. Heel veel wijsheid gewenst.

An -

Moet je je ècht verdedigen tegen zulk wereldvreemd gedrag? Dat vind ik absoluut de omgekeerde wereld.
Als je broer een regelrechte snob is geworden, wil dat niet zeggen dat jullie je moeten verdedigen!

Daarnaast is hij ook bijzonder dom, zo te lezen (kwaliteit van merkkleding? Laat me niet lachen, die weet niet wat hij zegt, hoor) en milieu-inzicht en empathie ontbreken ook nog.

Mensen veranderen. En sommigen niet ten goede of dwalen n tijdje en leren later hoe kortzichtig en dom ze waren. Hoop op het laatste en wees ondertussen trots op jouw levensinstelling (ervaring maakt nuchter en nederig). Een levensinstelling die hij nu (nog) niet heeft. Wat ben je dan arm van geest en ontzettend naïef.

Jelle -

Wat een onzin artikel. Neem nu eens echter casussen in plaats van deze fictie.

Nina -

Misschien hebben zij het wel nodig om te “moeten” pronken met hun vermogen om zich gelukkig/rijk te voelen. Daar heb jij in ieder geval geen last van, dat lijkt me een fijn besef!
Ik zou zelf net als Les gewoon open kaart spelen en ze inderdaad vragen waar jullie die dure dingen in moeten passen binnen jullie budget. Als je dan ook nog kan laten merken dat je hartstikke blij bent met wat je wel hebt, kun je niet veel meer doen denk ik. Mochten ze dan nog steeds geen begrip hebben voor de situatie, nijg ik te denken dat mijn eerste zin klopt…

Les -

Vaak helpt het even letterlijk met de neus op de feiten drukken. Geef aan dat jij die luxe ook best wel zou willen en of hij even wil helpen met mee kijken, geef hem jullie inkomen en vaste lasten. (Hoeft natuurlijk niet exact) en laat hem even rekenen waar hij dat extra appartement, grachtenpand, dure merkkleding, BC vliegen en Rolex van wil betalen. Vraag ook maar wat hun verdienen en laat het hem verschil wel zien.
Geef duidelijk aan dat je het hem gunt maar dat jij ook gelukkig bent met je financiële situatie en dat je graag wil dat hij dat accepteerd

Silvia -

Wat ontzettend vervelend, dat er totaal geen begrip is. Ik weet hoe moeilijk het is, het vaak moeten slikken van zeer kwetsende opmerkingen. Die je het gevoel geven dat je verkeerde keuzes maakt, of niet succesvol genoeg bent in het leven, te kort schiet naar de kinderen toe… Mijn tante wist ook vaak hoe een ander moest leven, maar erover praten met haar had bijzonder weinig zin. Je kunt je broer en zijn vrouw denk ik het beste laten ZIEN dat je stevig in je schoenen staat. Blijven herhalen dat je een volwassen vrouw bent en zelf bepaald hoe dingen wel of niet gaan. Door andere keuzes te maken kun je ook heel gelukkig zijn!! Deel vooral de mooie herinneringen aan vroeger, probeer positief te blijven en dicht bij jezelf. Denk dat je niet meer kan dan dat. Sterkte ermee!

Reageer ook