fb
Damespraatjes Damespraatjes

Warmtebultjes: hoe komt het en kan het kwaad?

Je hebt er zo naar uitgekeken: zon en warmte. Eindelijk ben je lekker met vakantie en kun je er van genieten. Hoe groot is dan de teleurstelling als je binnen een paar dagen onder de uitslag zit en je er zeker niet mooi uitziet. Kun je nog wel de zon in en kan het kwaad zijn vragen die ongetwijfeld door je hoofd schieten.

Waardoor ontstaat warmte-uitslag?

De deftige benaming van warmte- of hitte uitslag is miliaria rubra. Het ontstaat doordat je zweetkanaaltjes bij overmatig zweten verstopt raken en het zweet niet naar buiten kan. Met als gevolg kleine rode ontstekinkjes, waarbij ronde, kleine bultjes of blaasjes ontstaan. Ze zijn met vocht gevuld en meestal wordt de huid ook rood. Niet echt een mooi gezicht, zeker als je lekker in je bikini wilt blijven lopen.

Lees ook: Mag je seks hebben als je een vaginale schimmelinfectie hebt?

Ga je uit de zon of uit de warmte dan verdwijnt de uitslag wel vaak weer. Ook kan het zijn dat je huid aan de warmte moet wennen en dat het na een paar dagen vanzelf weer weg gaat. Vervelender is het als het leidt tot eczeem, maar meestal kunnen de warmtebultjes geen kwaad.

Waar komt de uitslag meestal voor?

Op Gezondheidsplein lazen we dat hitte-uitslag meestal ontstaat op plekken waar twee huidoppervlakken elkaar raken. Denk hierbij aan  oksels, knieholten of de binnenkant van je bovenbenen. Maar het kan ook als je een iets te strakke (en hete) spijkerbroek aan hebt.

Het kan erger worden door de volgende omstandigheden:

  • slechte hygiene, probeer je zo schoon mogelijk te houden. Zeker als er bultjes ontstaan. Heb je last van bultjes tussen je benen, doe dan iedere dag een schoon broekje aan. Zeker bij het sporten (bijvoorbeeld bij wielrennen), oud zweet in zo’n broekje zal de ontstekingen zeker niet ten gunste beinvloeden
  • door overgewicht. Kan vooral heel naar zijn als je bovenbenen tegen elkaar aan schuren.
  • het dragen van synthetische of te strakke kleding. Je huid heeft in warmte periodes ruimte nodig om te ventileren. Trek bij voorkeur katoenen of linnen kleding aan.
  • druk op de huid. Bijvoorbeeld doordat je te lang in een houding op je ligbedje hangt, maar bijvoorbeeld ook door te lang op je fietszadel te zitten.
  • hoge koorts. Je kunt je hete, koortsige lichaam lastig afkoelen als het buiten ook heet is. Probeer zoveel mogelijk te koelen door in de schaduw te blijven en je luchtig te kleden. Pas wel op voor tocht.

Wat kun je doen om warmte uitslag te vermijden of te verhelpen?

Hierboven worden eigenlijk al best wat tips gegeven. Zorg dat je schoon blijft en luchtige kleding draagt. Probeer daarnaast zweten te voorkomen door je niet te veel in te spannen in de hitte en ventileer je ruimte in huis goed.

Krijg je toch uitslag en heb je er last van? Probeer er wat gekoelde kompressen op te leggen of gebruik een verkoelende gel. In sommige gevallen wordt ook wel hormonenzalf geadviseerd, maar doe dit in overleg met de huisarts.

Heb je het idee dat sommige plekken echt gaan ontsteken en pijn doen, vurig rood worden of krijg je koorts? Ga dan zeker even bij de huisarts langs.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook