fb

Waarom zou je na je scheiding alsnog onbesproken zaken met elkaar bespreken?

Patrick voelt zich ruim een jaar na zijn scheiding nog niet los van zijn ex. Hoewel hij kort een nieuw vriendinnetje heeft gehad, blijft er een gevoel van schuld aan hem knagen. Hij is destijds vertrokken bij Anja. Nog steeds laat ze hem weten dat ze nooit zonder hem had gewild. Het liefst zou ze zo weer samen verder gaan. Patrick vindt het daardoor heel lastig zijn eigen leven verder echt vorm te geven. Het doet hem pijn om te zien hoeveel verdriet zij heeft en hoe zij niet actief bezig is haar eigen leven opnieuw in te richten.

Niet meer praten
Als hij bij mij komt, onderzoeken we wat de aanleiding is geweest voor de breuk. Gaandeweg realiseert Patrick zich dat hij in de loop van de relatie eigenlijk is gestopt met aangeven wat hij fijn vond en wat hij juist niet meer wilde. Hij nam het gewoon zoals het kwam. Maar in hem was een heel proces gestart dat steeds meer uitkwam op wat hij miste in de relatie. In plaats van dat aan te kaarten en het moeilijke gesprek met haar aan te gaan, was hij zelf al bezig te vertrekken. Als Patrick ziet dat hij daarmee ook Anja de kans heeft ontnomen er samen iets aan te veranderen, voelt hij de behoefte om alsnog met haar in gesprek te gaan. Hij wil samen verkennen hoe het is gelopen en wat zij daarin eventueel nog anders kunnen gaan doen.

Alsnog verkennen?
Op een zonnige dag trekt hij de stoute schoenen aan en vertelt Anja van zijn wens. Dolgelukkig en in tranen valt zij in zijn armen. ‘Ho’, zegt hij nog, ‘ik ben niet meteen bij je terug, maar laten we praten. Het zal niet makkelijk worden om opeens bespreekbaar te maken wat we al zolang hebben laten liggen.’
Een paar dagen later belt Anja hem op. ‘Ik heb nog eens goed nagedacht en met een vriendin gesproken, maar ik wil niet verder. Het gaat ‘m niet meer worden tussen ons.’ Totaal verbijsterd vertelt Patrick me zijn gevoel. Afgewezen, maar ook opgelucht. De keuze om te stoppen is niet langer alleen van hem, en dat voelt een stuk lichter.

Geen keuze verlamt
Als je partner opeens vertrekt uit je huwelijk, voelt het alsof je voor een voldongen feit staat. Het kan je verlammen. Een keuze is je letterlijk uit handen genomen. Dat kan effect hebben op hoe je omgaat met dit verlies. Anja zag niet de mogelijkheid om zonder Patrick verder te gaan. Op het moment dat zich weer een keuze aandient, kan zij ook weer zien dat zij het heft in handen heeft. Dan pas kan zij voelen en beslissen dat zij zelf niet meer verder wil. Waarschijnlijk had zij net als Patrick tijdens hun huwelijk nagelaten gevoelige onderwerpen te bespreken, en zag zij daar nu geen meerwaarde meer in.

Gedeeld besluit
Zo is een aanvankelijk eenzijdig genomen besluit te stoppen met de relatie, toch nog een door beiden gedragen besluit geworden. Patrick en Anja kunnen nu allebei goed afscheid nemen en ieder verder gaan met een nieuwe toekomst.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook