fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waargebeurd: Anna heeft MS en beklimt Kilimanjaro

Anna Chojnacka is dertig jaar als de arts haar vertelt dat ze MS heeft. Ze is totaal ontredderd door deze mededeling. Ongeloof, paniek maar ook berusting wisselen elkaar af. Het ziekteverloop van MS is bij iedereen anders, maar bijna altijd grillig. Over haar zoektocht naar acceptatie en haar kennismaking met Wim Hof, de Iceman, schrijft ze het boek Kilimanjaro als medicijn. Vanaf de eerste bladzij grijpt de roman je bij de strot, en slingert je in een achtbaan van emoties.

De mededeling “u heeft MS” slaat als een bom in het leven Anna Chojnacka. Moeder van drie kinderen, echtgenote en eigenaar van haar goedlopende bedrijf 1%CLUB. “De periode van hevige onrust duurt ongeveer een jaar. Als je zoals ik redelijk stabiel bent en niet achteruit gaat, slijt het gevoel van onrust voor het grootste deel. Neemt niet weg dat het zwaard van Damocles altijd boven mijn hoofd hangt”, vertelt Anna.

Iceman

Medicijnen gebruikt ze momenteel niet. “Het lezen over de medicatie stemde mij weinig hoopvol. Er is te weinig bekend over MS.” Ze ging op zoek naar alternatieven en maakt kennis met Iceman Wim Hof die haar op onconventionele manier om leert gaan met haar beperkingen. Veel grenzen en beperkingen legt de mens zich zelf op, zo vindt Hof. “Wim leert je de kou te trotseren door er vol in te gaan het te leren omarmen en er zelfs van te houden. Zoiets doe ik ook met mijn angst.”

Kilimanjaro

Onder leiding van Wim volgt Anna loei zware trainingen. Ze doet dit met een groep mensen die ook ziek is. De trainingen moeten een doel dienen: de groep beklimt in februari 2014 de Kilimanjaro in recordtijd. “De beklimming van Kilimanjaro was zeer uitputtend. Normaal doe je daar zes dagen over, wij deden het in minder dan 48 uur, slechts gekleed in korte broek. Het zuurstofgehalte van lucht neemt vanaf 2500 meter zeer sterk af totdat het bij de top nog maar op 50% zit. Door het zuurstofgebrek, de kou en de uitputting vallen alle laagjes weg die je normaal tot de persoon maken die je denkt te zijn. Wat overbleef was het Niets. Dat bleek een stuk minder desolaat dan ik vreesde; want wat ervoor in de plaats kwam was een ongrijpbaar gevoel van verbondenheid met alles en iedereen om me heen.”

Mark Bos

Journalist Mark Bos en Anna waren tijdens hun beklimming elkaars buddy. Bos overleed vorig jaar mei op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Zijn dood was voor Anna op verschillende manieren heftig. Ten eerste het persoonlijke verlies. “Maar”, zegt Anna, “ook omdat wij natuurlijk degenen waren die al die ziektes gewoon eens zouden fixen en recht in het gezicht zouden uitlachen. Het liep anders. En dat heeft mijn vertrouwen in een goede toekomst aangetast.” Even zakte de euforie van de beklimming. Door het schrijven van haar boek heeft Anna die diepgaande ervaring weer opgeëist.

Depressief in ijsbad?

Wat zegt Anna tegen mensen die de Hofman-methode in twijfel trekken? “Dat het verdomd moeilijk is om depressief te zijn in een bak vol ijsblokjes. Ha, ja, dat klinkt als een leuke grap, maar ik zou zeggen: onderga het zelf, kijk wat het met je doet. Er zijn verschillende onderzoeken die de effectiviteit van zijn methode aantonen, onder meer voor het immuunsysteem; en er komen elke keer weer nieuwe onderzoeken bij. Maar ook al heb ik er veel baat bij, houd ik in principe geen pleidooi voor Methode Wim Hof; wel om de niet voor de hand liggende methodes ook met een open vizier te onderzoeken. Je weet immers maar nooit uit welke hoek het ei van Columbus kan komen rollen.”

Kilimanjaro als medicijn geschreven door Anna Chojnacka is uitgegeven door Luitingh-Sijthoff en kost 18,99 (e-boek 12,99).

Meer info over het boek of het boek bestellen: Kilimanjaro als Medicijn

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook