fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips om ervoor te zorgen dat je anti-aanbakpan langer meegaat!

Hoe fijn is het als er naast jezelf nog iemand is die af en toe thuis het eten klaarmaakt. Niet meer uit je werk hoeven te racen om snel te koken zodat iedereen op tijd naar zijn sportclubjes kan. Toen het me voor het eerst overkwam heb ik staan juichen. Het was een eenvoudig pastaatje, maar toch! Het smaakte geweldig omdat ik heel trots was op mijn 14-jarige dochter die het had gemaakt.

Zoals jullie misschien weten heb ik 3 dochters en allemaal hebben ze een periode gehad dat ze flink aan het experimenteren waren in de keuken. Dat betekent gewoon veel uitproberen met de kookpannen, bakpannen, hapjespannen, frituur en de oven. Maar soms gaat er ook wel eens wat mis en dat moet natuurlijk kunnen. Want daar leer en ontdek je van.

Waar ik in die tijd wel wat van baalde (maar niet heb verteld, omdat ik hun kookenthousiasme niet wilde bederven) was dat de anti-aanbakpannen zwaar te lijden hadden. Ik zag zo nu en dan een kras in de pan en soms was het zo zwaar aangebakken dat ik het vuil er niet afkreeg zonder schuursponsjes te gebruiken. Best raar bij een anti-aanbakpan trouwens ….

Op onder andere Lifehacking.nl kwam ik een aantal tips tegen om te voorkomen dat je anti-aanbakpan naar de filistijnen gaat. We hebben dit nog wat aangevuld met een aantal tips die ik mijn dochters uiteindelijk toch wel heb gegeven.

1. Niet met scherpe voorwerpen in de pan. Door met een mes iets door te snijden in de pan kun je ook in de bodem van de pan snijden. De anti-aanbaklaag die veelal van teflon is, beschadig je hiermee. Dat geldt ook voor het roeren met metalen lepels. Gebruik hiervoor iets van hout of kunststof.

2. Gebruik geen kooksprays. Ik las dat dit vooral wordt gebruikt door mensen die niet te veel vet willen gebruiken. Deze sprays blijven aan je pan plakken en dat kun je zien aan de spikkeltjes die aan de zijkant van je pan ontstaan. De pan goed wassen helpt soms zelfs niet.

3. Vermijd de vaatwasser. Ook al staat er op de verpakking dat je ‘m gerust in de vaatwasser kunt doen: niet doen! Wij hebben echt het idee dat de anti-aanbaklaag wordt aangetast. Het is trouwens niet zo’n klus om ‘m even met de hand te wassen. Als het goed is is het vuil niet heel erg aangekoekt! Gebruik je de vaatwasser toch en is de pan enorm smerig en heeft ‘ie te lang op een te hoge temperatuur heeft gestaan was ‘m dan vooraf even met een sopje af. Het lijkt soms of het vuil van de pan er door de vaatwasser nog dieper intrekt.

4. Niet voorverwarmen en de pan niet te heet laten worden. Overmatige en te langdurige grote hitte is niet goed voor de pan. Wil je iets heel erg heet bakken, bijvoorbeeld je vlees, gebruik dan een gietijzeren pan.

5. Gebruik geen ovenreiniger of chemisch schoonmaakmiddel. Deze stoffen bijten je pan enorm uit en tasten de laag van je pan aan. Gebruik van de gewone afwasmiddelen kan natuurlijk wel.

Heb jij nog tips om zolang mogelijk met je anti-aanbakpan te doen? We zouden het heel tof vinden als je dit met ons deelt. Dat kan via de comments onder dit artikel. Vinden we erg leuk :-).

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook