fb

Redenen voor een werkgever om een flexwerker in te schakelen

Sinds ongeveer anderhalf jaar werkt de redactie van Damespraatjes vanuit Amsterdam. We huren een aantal desks bij Bouncespace op de Overtoom en doen dit samen met een aantal andere bedrijven, maar ook met een aantal flexwerkers. Super gaaf  en niet alleen vanwege de uitbundige feestjes, maar vooral omdat er een geweldige energie in de lucht hangt van mensen die er zelf wat van moeten maken en dit met hun hele ziel en zaligheid doen.

Wat is een flexwerker eigenlijk?

Goed om deze vraag eerst even te beantwoorden. Veel mensen kennen de flexwerker ook wel als een freelancer. Even heel simpel gesteld is een flexwerker iemand zonder een vast arbeidscontract en hij/zij werkt meestal niet lang voor dezelfde werk- of opdrachtgever. De flexwerker heeft meestal geen vast urenaantal afgesproken met de werkgever/opdrachtgever, waardoor hij of zij flexibel ingezet kan worden.

Wanneer huurt een werkgever een flexwerker in?

1. Als de werkgever onzeker is over de hoeveelheid werk die hij heeft. Soms groeit een bedrijf heel hard en kan het zijn dat je snel iemand nodig hebt, maar je hebt geen idee of die hoeveelheid werk voor langere tijd is. Dan is het fijn om een flexwerker te hebben, in dit soort gevallen wordt het ook wel als een soort van proefperiode gezien en regelmatig vindt er een omzetting plaats naar een vast contract.

2. Als er tijdelijk een bepaald specialisme nodig is. Ook dit zie je vaak bij snel groeiende bedrijven. Doordat allerlei administratieve processen in een groeiend bedrijf toenemen wordt het steeds ingewikkelder en is het fijn als er iemand (van buiten) komt om daarbij te helpen. Dit zie je niet alleen bij administratieve- of automatiseringsproblemen, maar dat kan ook op het gebied van personeelsbeleid zijn.

3. Geen administratief gedoe voor de werkgever. Met een flexwerker heb je veel minder last van administratieve rompslomp. Je hoeft dan geen loonadministratie te voeren, maar de flexwerker stuurt jouw een factuur. Ook hoef je niet door te betalen bij onder andere ziekte. Voor de flexwerker kan dit als een nadeel worden gezien, maar je kunt door een wat hoger tarief te nemen, reserveren voor de toekomst of een verzekering afsluiten.

Wet werk en zekerheid

Op 1 juli 2015 is de Wet werk en Zekerheid (Wwz) (gedeeltelijk) in getreden. Met deze wet werd beoogd ontslag voor werkgevers goedkoper te maken en dat zij daardoor werknemers eerder een vast contract aan zouden durven te bieden. Uit evaluaties blijkt dat (kleinere) werkgevers de kosten en risico’s van de Wwz niet kunnen dragen en ervoor kiezen om mensen niet of minder vaak in vaste dienst te nemen. Dat staat haaks op de doelstellingen van de Wwz.

Tweede Kamer Verkiezingen 2017

In maart 2017 zijn er verkiezingen en de Wwz zal ongetwijfeld onderwerp van gesprek zijn bij de debatten en later ook bij de opstelling van het Regeerakkoord. We zijn heel benieuwd hoe één en ander zich zal ontwikkelen en wat de gevolgen zullen zijn voor de flexwerkers.

In alle soorten en maten

Flexwerkers zijn er in alle soorten en maten dus het is best wel moeilijk om alle facetten die er bij komen kijk goed te belichten. Hierboven hebben we het eigenlijk vooral gehad over de flexwerker die zich als een soort zelfstandig ondernemer manifesteert en zich door een bedrijf laat inschakelen als daar werk voor is. Soms is het ook mogelijk om bij een bedrijf altijd op projectbasis te werken, maar wél met de zekerheid van een vast contract. Voor dergelijke banen zou je hier kunnen kijken: vacatures bij Brunel.nl.

Ben jij flexwerker?

Dan zijn we heel benieuwd naar jouw ervaringen. Vind je het prettig of juist helemaal niet? Laat het ons weten.

Reageer ook