fb
Damespraatjes Damespraatjes

Paula Kragten geeft 5 menstruatietips voor deze zomervakantie

Paspoort? Check. Zonnebril? Check. Maanverband??? Want op vakantie word je natuurlijk altijd ongesteld. Dat is geen slecht karma, maar pure kansberekening. Reken maar uit. Stel, je hebt een cyclus van 28 dagen, waarvan je er zeven menstrueert. Dan is de kans dat je tijdens een drieweekse vakantie minimaal één dag ongesteld bent, 96,4%. De kans dat er een week lang een rode Ferrari voor de deur staat, is zelfs 50%.

Persoonlijk heb ik mijn menstruatiekans op reis altijd vele malen hoger ingeschat. Midweek weg? Bingo. Lang weekend? Ja hoor. Eéndaags festival dan? Sorry. Ik menstrueerde onderweg altijd. Slechts één keer leek het erop dat mijn allertrouwste reisvriendin thuis ging blijven; toen ik er door een glossy magazine op uit werd gestuurd om een reisverhaal te maken. Op De Zevende en Laatste Dag zou ik namelijk op de plaats van bestemming arriveren. Geplande verblijfsduur: acht dagen. Om de goden niet te verzoeken propte ik toch drie superplus tampons in mijn tas. Better safe than sorry, toch?

Mayday-mayday

Vier menstruatievrije dagen volgden. Op dag vijf voltrok zich een onverwacht wonder. Ik werd ongesteld. Niet een klein beetje, maar nogal enthousiast. De sluizen gingen open en de rode zee vocht zich kolkend naar buiten.

Een kleine situatieschets is hier op zijn plaats: ik bivakkeerde op dat moment in een safaritent in Botswana, middenin een desolaat gebied zo groot als de provincie Utrecht. Zonder kampwinkel, medische hulppost of mobiel bereik. Mayday-mayday door de radio brullen was een zinloze exercitie. Eén van de rangers had de avond ervoor nog zitten vertellen hoe hij zichzelf had moeten hechten wegens een slagaderlijke bloeding. Zonder verdoving. Een bloederig verhaal van een geheel andere orde.

Wat te doen? De meegebrachte reservetroepen waren in drie maal 2,5 uur opgebruikt. Net als de volledige voorraad toiletpapier, alle papieren servetjes waar ik mijn handen op kon leggen, mijn reserve T-shirt en mijn sokken. Met een badhanddoek in mijn zandkleurige safaribroek had ik de bilpartij van een bronstige baviaan.

Op dag 6 – mijn tent was inmiddels rijk versierd met handwasjes in een onbestemde tint bruinroze – schoot de enige andere vrouw in het kamp me te hulp: de menopauzale kokkin. Over de radio zou ze een kennis van een kennis van een kennis om hulp vragen. Minpuntje was alleen dat de eerstvolgende Cessna met bevoorrading pas over twee dagen werd verwacht. Datzelfde vliegtuigje zou me trouwens weer naar de bewoonde wereld brengen. Maar goed. De terugreis kon ik dan tenminste enorm opgelucht ademhalen.

Twee ellenlange dagen en twintig handwasjes later zag ik ’m landen: de Cessna met noodhulp. En daar kwam kokkie; struikelend op mij afgerend met een samenzweerderige grijns van oor tot oor. Ze graaide diep in haar schortzak en overhandigde mij vol trots één tampon. Een o.b mini.

5x Period-proof op vakantie

  1. Vakantie is hét recept om de cyclus eens lekker te ontregelen. Door een ontregelde biologische klok en de nodige stress kan je menstruatie vroeger komen en heviger zijn dan normaal of juist langer uitblijven. Een slimme meid is daar op voorbereid.
  1. Je favoriete merk maandverband of tampons is lang niet overal verkrijgbaar. Neem voldoende voorraad mee. Stop ook wat in je handbagage voor het geval je koffer niet volgens plan van de bagageband rolt.
  1. Tijdzones doorkruisen, exotisch eten, meer alcohol drinken, minder of juist meer bewegen, een warmer klimaat: het kan menstruatieklachten als kramp, vocht vasthouden en obstipatie fiks verergeren. Wees een beetje lief voor jezelf: drink veel water, eet voldoende groenten en fruit, kom zo nu en dan van dat strandbed af en – sorry – wees matig met alcohol, vet en zout.
  1. Keep it fresh. Als je maandverband en tampons met een hoger absoptievermogen kiest, betekent dat niet dat je minder vaak hoeft te verschonen. Draag reinigingsdoekjes en –gel en/of een flesje water bij je zodat je je handen voor en na de wisseltruc kunt wassen; ook als er geen stromend water is.
  1. Laat geen gebruikte menstruatieproducten achter in de natuur. Het duurt honderden jaren voor ze zijn afgebroken, ook al doen de kamilleblaadjes op de verpakking anders vermoeden. Neem zakjes mee die je luchtdicht kunt afsluiten zodat je ze naar de eerstvolgende afvalbak kunt vervoeren.

Paula Kragten (54) krijgt geregeld vragen over haar eigen menstruatie. Als oprichter van Period! Magazine en auteur van het boek Mooi rood is niet lelijk zal ze wel issues met het onderwerp hebben, is het idee. Die issues vallen reuze mee. Daarom deelt ze eigenlijk nooit persoonlijk menstruatieleed. Voor Damespraatjes maakt ze een uitzondering. Maar alleen omdat het vakantie is.

Titel: Mooi rood is niet lelijk
Auteur:  Paula Kragten
Uitgeverij: Splint Media

Prijs: € 22,95
BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook