fb
Damespraatjes Damespraatjes

Omgaan met de overgang

omgaan met de overgang

Iedere vrouw krijgt ermee te maken: omgaan met de overgang. Een periode waarin vele lichamelijke veranderingen plaatsvinden. Voor de één is het ingrijpender dan voor de ander, maar het is altijd een proces waarin de hormoonhuishouding een poosje van slag is. Hierdoor ontstaan gemakkelijk de welbekende opvliegers en andere klachten, waar u niet op zit te wachten. U kan het gevoel hebben de grip over uw lichaam te verliezen. Gelukkig kunt je zelf met je voeding en leefstijl enigszins de klachten helpen verlichten.

Wat gebeurt er allemaal?

Rond het 50e levensjaar (bij sommige vrouwen echter veel eerder) van een vrouw raakt de voorraad eicellen langzaam op. Vanaf de menopauze, de laatste menstruatie, is een vrouw niet langer vruchtbaar. Tijdens de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het lichaam langzaam af. Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en de zuurgraad neemt af. Deze veranderingen kunnen zorgen voor een onregelmatige menstruatie, hoofdpijn, nachtzweten, urineverlies, blaasontsteking, verminderd libido en opvliegers.

Omgaan met de overgang: de invloed van leefstijl

Je leefstijl is medebepalend voor overgangsklachten. Roken, stress en overgewicht zorgen voor meer opvliegers. Met een gezonde leefstijl kun je klachten verminderen. Zo verlicht je met extra beweging en rust je menstruatieklachten. Rust kun je nemen door te mediteren of op tijd naar bed te gaan. Verder kunt je je  voorbereiden op eventuele opvliegers, door verschillende laagjes te dragen. Zo kun je op tijd iets uittrekken, mocht de warmte toeslaan.

Verminder klachten met voeding

Je voeding speelt ook een belangrijke rol bij de overgang. Bepaalde voeding kan mogelijk de klachten doen toenemen. Voedingsmiddelen die hiermee in verband worden gebracht, zijn alcohol, thee, koffie, suiker, rood vlees en pittige gerechten. Producten die de klachten zouden verminderen, zijn  groente, fruit, soja, knoflook, rode klaver, granen, zaden en noten. Door hier op te letten, kun je wellicht de klachten wat verzachten. Blaasontsteking kunt je proberen te voorkomen door voldoende water te drinken, vitamine C in te nemen en men zegt ook wel dat cranberry’s helpen.

Overgang en vitamines

Vanaf 50-jarige leeftijd verandert ook de vitaminebehoefte bij vrouwen. Er is meer vitamine D nodig, voornamelijk om de botten gezond te houden. De Gezondheidsraad adviseert daarom een dagelijkse aanvulling door middel van een supplement. Tijdens de overgang is de botafbraak tijdelijk verhoogd. Naast vitamine D is calcium essentieel om gezonde botten te behouden. Ook beweging is hierbij van belang. Door te zorgen voor een gezonde leefstijl en voldoende vitamines en mineralen, komt je fit de overgang door!

Omgaan met de overgang

Hoe doe jij dat: omgaan met de overgang? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Liliana Drew via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook