fb

Waar moet je op letten als je speelgoed koopt?

De jaarlijkse Sinterklaas (online) reclame folders stromen al weer binnen. Als kind vond ik het heerlijk om deze gidsen door te kijken. Ik werd er heel hebberig van en knipte uit wat ik wilde hebben. Dat plakte ik dan op een paar vellen papier en stuurde het naar Sinterklaas op.

Tegenwoordig gaat dit natuurlijk heel anders en via internet wordt er al heel wat afgespeurd naar cadeautjes. Maar het verlangen van kinderen om datgene te krijgen wat op hun lijstje staat is denk ik onveranderd. Kinderen van nu kijken net zo uit naar cadeautjes als wij zelf vroeger.

Waar let je op als je speelgoed koopt? Onder andere op de website van de Consumentenbond kwamen we een aantal goede tips tegen.

1. Onderzoek het speelgoed dat je koopt. Schud het, trek er aan, wrijf en ruik er aan. Stinkt het, heeft het scherpe randen of lijkt het al stuk te gaan als je het aanraakt? Koop het dan niet! Het kan je kind een hoop teleurstellingen besparen.

Lees ook: Tirza (2 jaar) test de Hallo Wereldbol van Fisher Price

2. Let op het leeftijdsadvies. Meestal staat er wel een leeftijdsadvies op de verpakking. Houd je hier aan. Het speelgoed is op veel kinderen uitgetest. Is een kind niet passend voor zijn leeftijd dan kan het een hoop frustratie opleveren. Ook kunnen er deeltjes bij zitten die kleine kinderen misschien in hun mond steken, waardoor verstikkingsgevaar op de loer ligt.

3. Ook houten speelgoed kan soms gevaarlijk zijn. Meestal heeft houten speelgoed een veilig en positief imago. Maar dat is lang niet altijd terecht. Kijk goed hoe en waarvan het is gemaakt. In lak kunnen meerdere schadelijke stoffen zitten en spaanplaat en triplex kunnen schadelijke bindmiddelen bevatten. Als je houten speelgoed koopt, koop dan ongelakt massief hout.

4. Wat is je budget? Door op jongen leeftijd al heel duur speelgoed te kopen bouw je mogelijk een bepaald verwachtingspatroon op, dat je misschien niet altijd meer kunt of wilt waarmaken. Natuurlijk mag je kinderen soms best lekker verwennen, maar het is ook belangrijk dat ze stil staan bij de waarde die dingen hebben.

5. Moet speelgoed ook educatieve waarde hebben? Natuurlijk is speelgoed er vooral om kinderen te laten spelen en het moet gewoon leuk zijn. Maar hoe fijn is het als je leuk en leerzaam toch een beetje kunt combineren.

6. Mag speelgoed geluid maken, bewegen of licht geven? Dit hangt heel erg van jullie omstandigheden af. Is het bij jullie thuis altijd al een heksenketel, dan zit je mogelijk niet te wachten op speelgoed dat ook nog geluid maakt, beweegt en licht geeft. Toch kan dit voor een kind wel veel toevoegen aan het spel en echt een functie hebben. Wuif dit soort speelgoed dus niet zomaar weg, maar kijk vooral naar de functie.

Lees ook: Waarom is het leuk om jouw oude speelgoed door te geven aan je kind?

7. Kun je er samen mee spelen? Natuurlijk hoeft dit niet met al het speelgoed, het is ook heel fijn als je kind zelf zoet aan het spelen is. Maar kijk bij het uitzoeken van speelgoed of er ook dingen bij zitten die je samen kunt doen.

Hieronder hebben we een filmpje dat we tegenkwamen op de website van de Consumentenbond. We vonden dit een super goed filmpje en bijna een must voor iedere ouder.

Wat als speelgoed niet veilig is?

Heb je het idee dat het speelgoed van je kindje onveilig is? Doe dan het volgende:

  • Ga terug naar de winkel.
  • Meld je klacht bij de fabrikant
  • Meld het bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die laatste kan een onderzoek instellen, zodat andere mensen eventueel gewaarschuwd kunnen worden.

 

Reageer ook