fb

Loont het om zonnepanelen aan te schaffen? 7 dingen om op te letten

Een paar jaar geleden werd er door de overheid flink subsidie verleend op de aanschaf van zonnepanelen. Die tijd is helaas voorbij, maar het is nog altijd interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Ga je je huis grondig verbouwen en wil je het klaarmaken voor de komende jaren? Dan blijft het zeker de moeite waard om de afweging wel of geen zonnepanelen te maken. Natuurlijk is de terugverdientijd van je investeringen hierbij heel belangrijk. Welke factoren kunnen dit beïnvloeden?

7 dingen waar je op moet letten om te bepalen of zonnepanelen lonen

1. Kosten zonnepanelen. Hoe duur ga je de installatie maken?  Dat hangt voor een groot deel af van de capaciteit (hoe groot is je huishouden), maar ook aan het type paneel. Pas wanneer je hier rekening mee houdt beschik je over een solide basis om de terugverdientijd op zonnepanelen te berekenen.

2. Kosten randapparatuur. Kijk niet alleen naar de kosten van de panelen, maar neem ook de kosten van de omvormer (die mogelijk korter meegaat dan de panelen), consoles, de bekabeling, meetapparatuur en montagesets mee in je beslissing.

3. Zelf plaatsen of een monteur inschakelen. Ben je erg handig en heb je een enigszins technische achtergrond dan kun je dit met een goede instructie mogelijk zelf aansluiten. Let er wel op of je dan nog goed verzekerd bent en of de garantie voor de panelen dan nog geldig is. Laat je het door een monteur doen dan is de prijs mede afhankelijk van de constructie van je dak en het aantal panelen dat geïnstalleerd moet worden.

4. Hoe hoog is de huidige energieprijs? Zeker belangrijk om rekening mee te houden en goed te blijven vergelijken. Kijk bij de keuze voor een systeem  of het alle energie levert of dat je aan het eind van het jaar nog een afrekening krijgt omdat je “gewone” stroom moest bijkomen.

5. Hoe lang gaan de panelen mee? We lazen ergens dat je van een levensduur van 25 jaar kunt uitgaan. Maar bepaalde factoren kunnen dit wel beïnvloeden, bijvoorbeeld of ze heel erg op de wind liggen, of je dicht bij zee woont en mogelijk zoutafzetting krijgt etcetera. Daarnaast even checken hoe lang de onderdelen meegaan, zoals de omvormer.

6. Subsidie of belastingvoordeel? Jarenlang is er vanuit de rijksoverheid een subsidieregeling geweest bij de aanschaf van zonnepanelen. Helaas is die er niet meer, maar er zijn nog wel wat manieren om voordeel te behalen, bijvoorbeeld:

  • subsidie, sommige gemeentelijk of provinciale overheden geven nog subsidie.
  • 21% btw-terugvragen. Dit is echt een mooi voordeel. Als je namelijk zonnepanelen hebt en stroom levert aan een energieleverancier, dan ben je ondernemer voor de btw en kun je btw terugvorderen.

7. Rekenhulp terugverdientijd zonnepanelen. Hierboven staan best veel aspecten genoemd die bepalen of het loont om zonnepanelen te kopen. Bekijk hier wat zonnepanelen jou kosten: de kosten van zonnepanelen.

Reageer ook