fb

Zou jij je kind vrijwillig laten vaccineren tegen het Rotavirus?

Per jaar overlijden er in Nederland zo’n 6 a 7 kinderen aan het Rotavirus. Vrijwel ieder kind maakt in zijn of haar leven minstens één rotavirusinfectie door en gelukkig is ziekenhuisopname maar zelden noodzakelijk. Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking in de maag en darmen met als gevolg koorts, veel braken en diarree, soms dus zelfs met een dodelijke afloop. Er bestaat een vaccin, maar dat is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoe kan je kindje besmet raken met het Rotavirus?

Het rotavirus kan op verschillende manieren worden overgebracht. Hier een aantal bekende gevallen:

  • Door contact met de ontlasting of met de luiers van het kindje dat ook besmet is
  • Door contact met braaksel van een patiënt waarna opname van het virus door de mond plaatsvindt.
  • Ook is het virus overdraagbaar door handcontact.
  • Het virus is in staat om uren te overleven, het kan bijvoorbeeld ook op speelgoed zitten waar je kind mee speelt en waarmee daarvoor ook andere kindjes hebben gespeeld

Bijna alle kinderen raken ooit besmet met het Rotavirus en per jaar worden er zo’n 4.500 kinderen zo ziek dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

De incubatietijd van het virus is ongeveer 1 tot 3 dagen. Het uit zich eerst door overgeven en daarna door diaree. Mocht je kindje er last van hebben dan is het wel belangrijk om goed te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. In erge gevallen is een ziekenhuisopname noodzakelijk, waar het kindje aan een infuus wordt gelegd met vocht en ORS.

Kinderen tussen de 6 en 24 maanden zijn het meest kwetsbaar. Er bestaat niet echt een geneesmiddel voor het Rotavirus, maar sinds 2006 is er wel een een vaccin beschikbaar. In Nederland is dat vaccin echter niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Waarom is het Rotavirus niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma

Het vaccin dat er is heet RotaRix en wordt twee maal via de mond ingebracht. Het is alleen ontwikkeld voor baby’s. Vanaf ongeveer de leeftijd van zes weken kan het worden toegediend, maar niet later dan veertien weken na de geboorte. De tweede dosis moet in de  leeftijd tussen de zestien en 24 weken oud worden gegeven. Tussen het toedienen van de twee vaccins moet minimaal 4 weken zitten.

Zoals hierboven al even vermeld is het dus niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid had in 2010 een advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over welke vaccinaties er opgenomen moesten worden in het standaard vaccinatieprogramma. Een meerderheid van de Raad was toen wel voor opname van het rotavaccin, maar een minderheid van de Raad vond de aandoening niet ernstig genoeg en dat gaf de doorslag, omdat er een eensluidend advies had moeten zijn voor invoering.

Had aantal sterfgevallen vonden zij niet hoog genoeg om tot ingrijpende maatregelen over te gaan. Als je het statistisch bekijkt is het aantal sterfgevallen ook niet zo hoog, maar wel heel pijnlijk als het jouw kindje betreft. Veel ouders willen daarom toch graag dat hun kind wél wordt ingeënt.

In landen als België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Finland en de VS worden kinderen wel tegen het virus gevaccineerd. In Nederland worden kwetsbare kinderen in ziekenhuizen soms wel gevaccineerd zo lazen wij op Nos.nl. Maar in Frankrijk hebben ze het vaccinatieprogramma juist stopgezet omdat kinderen er juist zieker van werden.

Minister Schippers heeft afgelopen zomer opnieuw advies aangevraagd aan de Gezondheidsraad. We zijn heel benieuwd wat de uitkomst hiervan zal zijn en of het vaccin dan opgenomen gaat worden in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kun je je kind wel laten vaccineren?

Je kunt je kind zelf laten vaccineren tegen het Rotavirus en de meeste huisartsen zullen er ook aan willen meewerken. Zij moeten het uiteindelijk ook aanvragen bij de apotheek. We hebben even gebeld met Achmea en een woordvoerder gaf aan dat het vaccin niet in de basisverzekering zit en dat het ook niet via een aanvullende verzekering wordt vergoed. Als ouders moet je dit dus zelf betalen. Een volledige rotavaccinatie (twee doses) kost 138 euro.

Wie heeft ervaring met het Rotavirus?

We zijn heel benieuwd naar mensen die ervaring hebben met het virus. Ook zouden we graag willen weten wie zijn kindje heeft laten inenten en waarom. Alle reacties zijn super welkom.

Reageer ook