fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest Samen spelen, wat nou delen?

Uren konden mijn broer en ik spelen met het Playmobil Western Fort. We gingen zo op in ons spel, dat er geen verkeerd woord viel. Dat was niet altijd zo. We vochten elkaar gerust de tent uit, of zwegen elkaar dood. Niet erg, hoort erbij als je maar weet dat de basis van je broer-zusband goed zit.

Accepteren

Het met elkaar spelen gaat bij kinderen niet altijd zonder slag of stoot. Kinderen moeten leren met anderen omgaan en dat is een ontwikkelingsproces. Je kunt als ouder je peuter van twee jaar wel van alles bij willen brengen, maar daar is dat arme schaap wat ontwikkeling betreft gewoon nog niet aan toe. Als kinderen ouder worden is het goed ze te leren delen. En ze te leren dat bepaald speelgoed van een ander kind is en dat als de eigenaar van dat speelgoed dat niet wil delen, dat er niets anders op zit dan die beslissing te accepteren.

Wat nou delen?

Broer- en zussenliefde, kindervriendschappen, het kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling, schrijfsters van het boek Samen spelen, wat nou delen?, zijn ervan overtuigd dat je kinderen een eindje op weg kan helpen. “Want”, zo stellen de schrijfsters, “fietsen en zwemmen hebben je kinderen tenslotte ook niet uit zichzelf geleerd.” Bronsveld en Teeling vonden het tijd voor een handleiding voor ouders waarin staat te lezen hoe je kinderen kunt leren zelf ruzies in de kiem te smoren of op te lossen.

Lezen als een kookboek

De schrijfsters raden aan hun boek te lezen als een kookboek: pik eruit wat voor jou belangrijk is. En dat maakt het boek interessant. Want wie geen baby’s meer heeft, kan dat hoofdstuk overslaan en doorbladeren naar bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar, hoe je de bijzondere band tussen broers en zussen versterkt.’ De schrijfsters zetten uiteen hoe de relatie van broers en zussen kan ontwikkelen. Vooral de lijstjes bij de hoofdstukken bieden in een oogopslag houvast. Want hoe kun je bijvoorbeeld de broer-zusband versterken? Acht tips worden weergegeven en die tips worden onder dat lijstje één voor één nader toegelicht. Dat maakt het boek uiterst overzichtelijk waardoor het lekker wegleest.

Zeg maar sorry

Het hoofdstuk ‘Zeg maar sorry’ vind ik ook een interessante. Hoe vaak hoor je jezelf niet tegen je kind zeggen: ‘zeg maar sorry’? Maar, zo stellen de schrijfsters, kinderen hebben vaak geen flauw benul van wat ze nou eigenlijk zeggen. Ze zullen niet snel hun excuses aanbieden aan een kind. Niet omdat het van die onfatsoenlijke monsters zijn, maar omdat ze zeker tot een jaar of zes nog niet echt in staat zijn om zich in een ander te verplaatsen.

Troosten

Richt je daarom op de ander, adviseren Teeling en Bronsveld. Zeg tegen het kind dat door jouw kind onder handen is genomen: ‘Oei dat deed zeer he?, gaat het met je?’ Door te troosten ziet je kind dat je aandacht schenkt aan het verdrietige kind en zo leert hij dat het belangrijk is om een ander te troosten.

Handige tips

En zo staat Samen spelen, wat nou delen? vol handige tips, handvatten en weetjes die ouders kunnen helpen om hun kinderen te begeleiden bij het samen spelen, delen, band tussen vriendjes, vriendinnetjes, broers en zussen. Vooral het grazen in het boek is lekker en kan makkelijk zonder dat je bepaalde informatie mist. Een aanrader voor alle ouders die hun kind willen begeleiden naar een leuk, sociaal wezen. En als het dan toch niet uitpakt zoals gedacht, dan ligt het in elk geval niet aan jou. Jij hebt dan je best gedaan.

Zou jij Samen spelen, wat nou delen? van Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling wel willen lezen? Bestel dit boek bij Bol.com.

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook