fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe werkt een plisségordijn?

Plisségordijnen zijn eigenlijk een unieke vorm van raamdecoratie, omdat de stof in het midden van een raam kan hangen. Ideaal als jij van je privacy wilt genieten. Met name de top down bottom up uitvoering zorgt ervoor dat plisségordijnen veel worden gekocht. Als je nu denkt: wat is een plisségordijn, wat zijn de mogelijkheden en hoe werkt het nou? Lees dan verder.

Wat is een plisségordijn?

Een plisségordijn is een gordijn met een geplisseerde (geplooide) stof. De stof zit vast aan een boven- en onderprofiel. In de stof zitten plooien, waarbij het plisségordijn met een enkele stof van zijaanzicht als een zigzag stof eruit ziet. Het komt ook wel voor dat het zijaanzicht er als een honingraat uit ziet, dat komt alleen voor als de stof dubbel is. De stof van plisségordijnen kun je op en neer halen met een ketting, koord of handgreep.

Welke type plisségordijnen zijn er?

Hoe een plisségordijn werkt is afhankelijk van de uitvoering. Het is dus handig om eerst de uitvoeringen te bespreken. Het grote voordeel van plisségordijnen is dat je meerdere uitvoeringen hebt en dat zorgt ervoor dat plisségordijnen voor bijna ieder raam geschikt zijn.

  • Standaard uitvoering
  • Top down bottom up uitvoering
  • Dag en nacht uitvoering
  • Smartfit uitvoering

Hoe werkt een standaard plisségordijn?

Een plisségordijn met standaard uitvoering werkt eigenlijk hetzelfde als een rolgordijn. Je kunt de stof/doek van boven naar beneden bedienen. Zelf bepaal je tot welke hoogte het plisségordijn zakt, dit kun je doen met een ketting, koord of handgreep:

  • Kettingbediening: er is dan kunststof ketting (net als bij een rolgordijn) en hiermee kun je de stof laten zakken tot de gewenste hoogte. Je kunt zelf kiezen aan welke kant de ketting komt en de kleur van de ketting wordt bepaald door de systeemkleur. Aan de ketting zit ook een veiligheidshaak vast zodat je het plisségordijn kindveilig kunt maken. Een nadeel van een plisségordijn met kettingbediening is dat het plisségordijn minimaal 40 cm en maximaal 220 cm breed kan zijn.
  • Koordbediening: er is dan een koord om het plisségordijn te bedienen. De kleur van het koord is bijpassend bij de kleur stof die je besteld. De koordverbinder (kunststof onderdeel) wordt in dezelfde kleur gekozen als de systeemkleur. Het voordeel van een plisségordijn met koordbediening is dat het plisségordijn minimaal 30 cm en maximaal 300 cm breed kan zijn. Het is dus erg geschikt voor zowel smalle of brede ramen.
  • Handgreepbediening: er is dan een handgreep die op de onderkant van het plisségordijn (onderprofiel) zit. De handgreep is dezelfde kleur als het onderprofiel (systeemkleur) en bij een breedte van 90 cm of meer krijg je 2 handgrepen verdeeld over het onderprofiel. Bij een handgreep loopt er een spandraad aan de zijkant door de stof heen en de onderkant van het spandraad moet je monteren op je vensterbank of kozijn. Het voordeel van een handgreep is dat kindveilig is en vanaf een breedte van 20 cm kan. Het plisségordijn kan maar tot maximaal 150 cm breed kan (bij een maximale hoogte van 150 cm) of tot 110 cm kan (bij een maximale hoogte van 220 cm).

Hoe werkt een top down bottom up plisségordijn?

Een top down bottom up plisségordijn is de bekendste uitvoering. De naam zegt het al: de bovenkant kan zakken en de onderkant kan omhoog, dat zorgt er dus voor dat de stof in het midden kan hangen. Je kunt een top down bottom up plisségordijn bedienen met een koord of handgreep:

  • Koordbediening: er zijn dan 2 koorden: een linker- en rechterkoord. Met het linkerkoord kun je onderkant van het plisségordijn laten zakken en met het rechterkoord kun je de bovenkant van het plisségordijn laten zakken. Het voordeel van een koordbediening ten opzichte van de handgreepbediening is dat het plisségordijn breder en hoger geproduceerd kan worden, namelijk 300 cm breed en 260 cm hoog.
  • Handgreepbediening: er zijn dan 2 (of meer) handgrepen: in ieder geval één handgreep aan de bovenkant en één handgreep aan de onderkant. Met de bovenste handgreep kun je de bovenkant van het plisségordijn laten zakken en met de onderste handgreep kun je de onderkant van het plisségordijn laten zakken.

Hoe werkt een dag en nacht plisségordijn?

Een plisségordijn met een dag en nacht systeem bestaat eigenlijk uit twee plisségordijnen waarbij het onderste plisségordijn ook echt onder het bovenste plisségordijn hangt. De beide plisségordijnen zitten wel in 1 systeem en het voordeel is dat je kunt kiezen voor twee verschillende soorten stoffen of kleuren. Zo kiezen de meeste mensen voor een verduisterende stof voor `s nachts en een lichtdoorlatende stof voor overdag. Je kunt kiezen voor ketting, koord of handgreep:

  • Kettingbediening: je hebt een eindeloze, kunststof ketting en als je hieraan trekt dan zal eerst de onderkant van het bovenste plisségordijn zakken en als je blijft trekken dan zal uiteindelijk de bovenkant van het onderste plisségordijn omhoog komen. Je kunt dus kiezen voor een verduisterende stof en een lichtdoorlatende stof. Je kunt ook hier weer zelf bepalen aan welke kant de ketting komt. De minimale breedte is 600 mm en de maximale breedte is 2200 mm.
  • Koordbediening: je krijgt net als bij de top down bottom up uitvoering 2 koorden. Met het linkerkoord kun je het onderste plisségordijn bedienen en met het rechterkoord kun je het bovenste plisségordijn bedienen. Een voordeel van de bediening met koord ten opzichte van de bediening met ketting is dat het plisségordijn smaller en breder geproduceerd kan worden, namelijk 30 cm en 300 cm breed.
  • Handgreepbediening: je krijgt net als bij de top down bottom up uitvoering 2 handgrepen. Een handgreep op het middenprofiel (onder het bovenste plisségordijn) en een handgreep op het onderprofiel. Je kunt met de handgrepen de stof zo bedienen dat je alleen een verduisterende stof hebt of alleen een lichtdoorlatende stof hebt. Je kunt kiezen voor een minimale breedte van 20 cm en een maximale breedte van 150 cm (bij een maximale hoogte van 150 cm).

Hoe werkt een smartfit plisségordijn?

Een smartfit plisségordijn is eigenlijk een andere vorm van montage dan een andere uitvoering. Je kunt bij het smartfitsysteem namelijk kiezen voor een standaard of top down bottom up uitvoering. Eigenlijk is het smartfitsysteem een plisségordijn met frame eromheen, net zoals bij een hor. Je kunt een plisségordijn met smartfitsysteem alleen bedienen met handgreep. Je hebt ook dezelfde minimale of maximale afmetingen als bij de andere uitvoeringen met handgreepbediening.

Wat voor opties zijn er allemaal bij plisségordijnen?

Naast uitvoeringen heb je allerlei opties die je kunt kiezen om zo tot jouw gewenste plisségordijn te komen. Je kunt zelf de uitvoering en bediening kiezen, maar ook kiezen voor verschillende soorten montagesteunen, systeemkleuren en zijgeleiding. Daarnaast kun je aangeven voor wat voor raam het plisségordijn gehangen wordt.

  1. Soort raam
  • Vast raam: een standaard, vast raam wat niet open kan. Alle opties zijn mogelijk voor een normaal raam, alleen niet alle montagesteunen zijn geschikt.
  • Raam dat open kan: een standaard wat open kan, maar niet kan kantelen of kiepen. Alle opties zijn mogelijk voor een normaal raam, alleen niet alle montagesteunen zijn geschikt.
  • Kiepkantel raam: een raam dat open kan, maar ook op kantelstand kan worden gezet. Afhankelijk van het materiaal van het kozijn zijn verschillende montagesteunen en de daarbij behorende opties geschikt.
  • Schuin raam: een schuin raam (dat in een dak zit). Er is een speciale uitvoering voor een schuin raam. Je krijgt in ieder geval een handgreep met spandraad zodat de stof altijd op z`n plek blijft.
  1. Plek van montage

De plek van de montage wordt per raam beoordeeld. Zo kun je ook in dezelfde ruimte twee ramen hebben en bij het ene raam kiezen voor een montage op de dag en bij het andere raam kiezen voor een montage in de dag. Je moet per raam bekijken wat de beste plek van montage is.

  • In de dag: dat houdt eigenlijk in dat je het plisségordijn ergens tussenin gaat hangen. Bijvoorbeeld tussen het kozijn of twee muren. Bij het opmeten van het plisségordijn moet je 5 mm speling nemen zodat je zeker weet dat het plisségordijn ertussen past.
  • Op de dag: dat houdt eigenlijk in over het kozijn heen dus dat het plisségordijn het hele kozijn afsluit. Veel mensen kiezen dan voor een bredere maat plissé dan de maat van het kozijn.
  1. Soort montagesteun
  • Plafondclips: een plafondclip wordt gebruikt voor een montage aan het plafond of aan het plafond van een kozijn. Je boort de plafondclips aan het plafond of kozijn en dan klik je het systeem van het plisségordijn erin.
  • Wandsteunen: een wandsteun wordt gebruikt voor een montage op een kozijn of muur. Een wandsteun is ook geschikt om te monteren op een vast (houten) raam of een (houten) kiepkantelraam. Je boort de wandsteunen op het kozijn of de muur en dan klik je het systeem van het plisségordijn erin.
  • Voorsprongsteunen: een voorsprongsteun wordt gebruikt voor een montage op een kozijn of muur. Een voorsprongsteun is ook geschikt om te monteren op een vast (houten) raam of een (houten) kiepkantelraam en dan kun je zorgen dat het plisségordijn meer van het kozijn af komt zodat het bijvoorbeeld over een raamgreep hangt.  Je boort de voorsprongsteunen op het kozijn of de muur en dan klik je het systeem van het plisségordijn erin.
  • Smartfitssteunen: een smartfitsteun is alleen geschikt is voor het smartfitsysteem en dus alleen geschikt is voor aluminium of kunststof kozijnen. De maat van de steun is afhankelijk van de glaslatdiepte. Je schuift de steunen tussen het rubber van het glas en dan klik je het plisségordijn met smartfitframe in de steunen.
  • Bevestigingsklemmen: de bevestigingsklemmen worden gebruikt voor kiepkantelramen. Je klemt de steunen om het kozijn (alleen kunststof of aluminium), de steunen zijn niet geschikt voor houten kozijnen. Je klemt de steunen (voetjes) om het kozijn en dan schuif je de steunen (schoentjes) die aan het plisségordijn vastzitten erop.
  • Klemsteunen: de klemsteunen worden ook om een kozijn geklemd en daarom alleen geschikt voor een kiepkantelraam. De klemsteunen zijn geschikt voor houten, aluminium en kunststof kozijnen. Je klemt de steunen om het kozijn en dan klik je het systeem in de steunen.
  1. Systeemkleur

Het systeem bestaat uit een aluminium bovenprofiel, onderprofiel en eventueel middenprofiel. Je kunt kiezen uit onderstaande kleuren:

  • Zwart
  • Wit
  • Technisch zilver
  1. Zijgeleiding

Zijgeleiding zorgt ervoor dat de zijkant van het plisségordijn wordt geleidt. Je hoeft niet te kiezen voor zijgeleiding. Kies je wel voor zijgeleiding dan kun je kiezen uit onderstaande vormen:

  • Staaldraad: dit is een stalen draad die aan het systeem van het plisségordijn en de onderlat vastzit. Het stalen draad monteer je op de vensterbank of de muur. Je plisségordijn komt dus altijd strak te staan en dit is handig bij bijvoorbeeld een kiepkantelraam. Als je het raam dan kantelt dan komt de stof niet naar voren, maar blijft op z`n plek hangen. Ook is staaldraad handig voor een raam dat op de tocht hangt of op een deur bevestigd wordt.
  • U-profiel: dit is een aluminium u-vormig profiel dat om de stof heen zit. Het profiel zorgt ervoor dat er zo min mogelijk licht via de zijkanten van het plisségordijn de kamer in komt. Je kunt het u-profiel bevestigen met een plakstrip en het wordt in dezelfde kleur geleverd als de systeemkleur.

 

Waar moet ik op letten als ik een plisségordijn ga kopen?

  • Vraag van tevoren gratis stalen aan om de kleur en stof te bekijken.
  • Probeer een goede voorstelling te maken van jouw maat plisségordijn, want de stof of mate van verduistering van het plisségordijn kan verschillen ten opzichte van de staal.
  • Je kunt bij plisségordijnen kiezen voor een enkele of dubbele stof. Het nadeel van een enkele stof is dat er in de stof gaten zitten waar de koorden doorheen lopen. Houdt hier dus rekening mee, zeker als je de kamer zoveel mogelijk wilt verduisteren.
  • Let op de ruimte waar de plisségordijnen komen te hangen. Plisségordijnen zijn niet geschikt om in een badkamer te hangen. Heb je toch raamdecoratie nodig in de badkamer, kijk dan eens voor jaloezieën.
  • Let op de kwaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld goedkope plisségordijnen vinden, maar dan is de kwaliteit hier ook naar. Plisségordijnen van bepaalde merken gaan bijvoorbeeld maar 1 jaar mee, terwijl je met raamdecoratie beter kunt investeren in een product dat veel langer mee gaat en maar iets meer kost.
  • Kijk verder ook goed naar de bijkomende kosten. In sommige gevallen komen er nog verzendkosten of inmeet- of montagekosten bij.
  • Bespaar geld door zelf in te meten en te monteren. Dit is erg eenvoudig en kan iedereen makkelijk zelf doen. Je kunt een gebruiksvriendelijke handleiding hiervoor gebruiken en daarnaast kun je altijd foto`s sturen van je situatie zodat meet- en montage-experts je kunnen helpen.
  • Let op de levertijd. Maatwerk hoeft niet lang te duren, de levertijd kan al 5-7 werkdagen bedragen.
  • Let ook op dat je maten goed opmeet, het is natuurlijk maatwerk dus het plisségordijn wordt echt tot de millimeter nauwkeurig op maat gemaakt. Mocht je een foutje maken met het inmeten heb je gelukkig een gratis meetverzekering bij PlissegordijnenExpert.
  • De plek van montage in de dag of op de dag kan per raam verschillen. Ook als de ramen in dezelfde ruimte zitten kun je bij het ene raam kiezen voor een montage op de dag kiezen en bij het andere raam voor een montage in de dag.
  • Lees van tevoren de recensies en beoordelingen over het bedrijf waar je wilt bestellen. De ervaringen van andere klanten geven vaak een juist beeld van het bedrijf.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook