fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of je een bijholte- of voorhoofdsholteontsteking hebt?

Vanaf oktober zitten we veel vaker binnen met z’n allen en liggen verkoudheden en griepjes op de loer. Soms kan zo’n verkoudheid zich ontwikkelen tot een bijholte- of voorhoofdsholteontsteking en daar zit je niet echt op te wachten. Kun je dit eigenlijk voorkomen? En hoe herken je of je ook daadwerkelijk last hebt van een dergelijke ontsteking?

Hoe ontstaat een bijholte- of voorhoofdsholteontsteking?

Meestal ben je eerst verkouden en hierdoor is het neusslijmvlies wat opgezwollen. Die zwelling trekt ook door naar de afvoerkanaaltjes van de bijholten. Hierdoor kunnen de slijmvliezen hun afvalproducten niet meer kwijt. De weerstand van de slijmvliezen vermindert en daardoor kunnen virussen en bacteriën toeslaan. Met een ontsteking als gevolg. Meestal betreft het hier een bacteriële ontsteking (in 75% van de gevallen).

Wat zijn de symptomen?

  • Je hebt pijn in je voorhoofd, bovenkaken of achter je ogen
  • Je kunt een drukkend of vol gevoel hebben in je hoofd en je kiezen kunnen pijnlijk zijn bij het kauwen en niezen
  • Je bent eerst verkouden geweest en daarna krijg je bovenstaande verschijnselen
  • Je hebt meestal een verstopte neus, al of niet met geelgroen, soms wat bloederig slijm. Doordat dit slijm achterin je keel terechtkomt gaat het daar irriteren met hoestbuien als gevolg
  • Je hebt vooral ’s ochtends pijn in je holtes en het verergert bij voorover bukken
  • Je kunt koorts koorts hebben en je flink ziek voelen

Wat kun je er tegen doen?

Je hoeft niet meteen naar de huisarts te lopen, maar ben je nou doodziek of duurt de ontsteking langer dan een week ga dan wel even. Huisartsen zijn tegenwoordig niet zo happig op het voorschrijven van antibiotica en zeker niet in dit soort gevallen. De werking van antibiotica is bij bijholte- of voorhoofdsholteontstekingen ook onvoldoende aangetoond. Er is wel een aantal dingen die je zelf kunt doen en dat heeft alles te maken met het afvoeren van het slijm. Dat kan op de volgende manieren:

1. Druppelen of sprayen met zout water. Dit kun je gewoon kant-en-klaar bij de drogist en sommige supermarkten kopen.

2. Stomen met warm water. Twee keer per dag 15 minuutjes boven een bak water hangen en daar een handdoek overheen. Eventueel lekker met wat kamille er in, maakt je huid ook nog eens lekker zacht en ook goed voor kleine ontstekingen in je gezicht. Op dokterdokter lazen we dat het gebruik van menthol en bijvoorbeeld rhinocaps wordt afgeraden. Waarom weten wij niet, wel jammer want dat ruikt altijd zo lekker.

3. Sprayen met Otrivin. Je hebt dan vaak meteen een open en vrij gevoel in de neus. Gebruik dit niet langer dan een week, want je kunt verslaafd raken aan Otrivin.

Heb je veel pijn? Gebruik dan een pijnstiller als paracetamol.

Kun je het voorkomen?

Zorg dat je weerstand goed op pijl is, want dan ben je veel minder bevattelijk voor bacteriën en virussen. Wil je bijholteontstekingen voorkomen dan is mogelijk het ophalen door de neus beter dan het onder druk snuiten van de neus. Deze tips kwamen we tegen op Dokterdokter.nl.

Heb jij nu last van een bijholte- of voorhoofdsholteontsteking? Dan wensen we je heel veel sterkte toe. Lekker met een dekentje op de bank, onze tips volgen, Netflixen en een lekker kopje thee erbij. Over  een weekje ben je vermoedelijk beter en kun je weer gaan “shinen” :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook