fb

Hoe voorkom je dat jouw kind het slachtoffer van sexting wordt?

Een tijdje geleden was Liza te gast bij RTL Late Night. Ze zat daar met een hele heftige reden: om te vertellen hoe sexting haar leven heeft verwoest. Wij vinden het erg knap en dapper hoe ze daar haar verhaal heeft gedaan en het deed ons realiseren dat dit een groter probleem dan ooit is. Steeds meer (vooral) meiden sturen pikante foto’s van zichzelf naar vriendjes of zelfs jongens die ze nog nooit ontmoet hebben. Meestal gaat dit goed en blijft de foto ergens op een telefoon staan, maar ook heel vaak gaat het mis… Foto’s worden expres verspreid op school of via social media. Maar, het kan natuurlijk ook dat de telefoon gestolen of gehackt wordt en zo de foto uitlekt.

Het uitlekken van een pikante foto kan het leven van een meisje of vrouw verwoesten. Waarom blijven meiden dan toch dit soort foto’s van zichzelf rondsturen? Over het algemeen is het onzekerheid en naïviteit. “Ik dacht dat hij van me hield, maar hij stuurde het toch naar al zijn vrienden” en “Ik deed het omdat ik anders bang was dat hij op me uitgekeken zou raken”, zijn allemaal dingen die de meiden als reden voor het versturen van de foto opgaven. Door de oorzaken en risico’s te kennen wordt het gelukkig steeds makkelijker om meer van dit soort gevallen te voorkomen. Wat kan jij als moeder doen om te zorgen dat jouw dochter geen slachtoffer van sexting wordt?

1. Geef je kind zelfvertrouwen

Eén van de grootste redenen waarom meiden pikante foto’s van zichzelf sturen, is het ontbreken van zelfvertrouwen en weerbaarheid. Wij schreven eerder een artikel met 5 manieren om jouw dochter meer zelfvertrouwen te geven. Het is echt een aanrader om dit artikel te lezen, er staan ongetwijfeld dingen in die jij je als moeder nooit gerealiseerd hebt. Door je dochter zelfvertrouwen te geven, zal ze minder snel toegeven aan de vraag om een pikante foto van zichzelf te sturen. Ze weet dat ze dit niet nodig heeft om bemind te worden!

2. Vertel je kind over de risico’s

Zodra je kind oud genoeg is, is het slim om het begrip sexting eens met haar te bespreken. Misschien denk je dat ze er nog niet mee bezig is, maar ga er vanuit dat ze vanaf de middelbare school hier al mee te maken kan krijgen. Het is dan ook slim om het voordat ze naar de eerste klas gaat, het te bespreken. Doe dit op een rustige manier en probeer haar vooral niet bang te maken. Vraag haar of ze weet wat sexting is en leg uit wat er mis kan gaan. Laat bijvoorbeeld eens het interview van Liza bij RTL Late Night zien, of geef haar het boek ‘Francien laat je tieten nog eens zien‘.

3. Wees een mentor, geen politieagent

Als ouder heb je een opvoedfunctie en soms moet je dus streng zijn. Maar pas op dat je niet té streng wordt, dit kan ervoor zorgen dat je kind dingen stiekem gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd waarop hij/zij thuis moet zijn; is dit bij jouw kind twee uur vroeger dan bij zijn/haar leeftijdsgenootjes en kan je dit niet goed verantwoorden? Dan kan je er vanuit gaan dat je kind dingen stiekem gaat doen. Wees een mentor die met het kind in gesprek blijft, neem je kind serieus en luister naar zijn argumenten. Dit werkt veel beter dan de rol als politieagent. Door een mentor te zijn komt je kind eerder naar je toe met problemen en voelt het zich vele malen zelfverzekerder en serieus genomen.

Tot slot: het kan natuurlijk dat jouw kind tóch een pikante foto verstuurt. Wordt niet boos, maar help jouw kind met het zoeken van een oplossing! Wil je hier meer informatie over? Kijk dan eens op de website van HelpWantend.

Reageer ook